Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Recenze uživatele tomik99 k tomuto seriálu (15)

Pronikavý výbuch světla (2021) (S01E01) 

Je čím dál tím těžší začínat s novým fantasy seriálem, protože čím více máte nakoukáno, tím více vidíte podobnost s jinými knihami a filmy. A to byl právě ten největší problém tohoto seriálu. Tak nějak dopředu tušíte, jakým směrem se příběh vydá, jste schopni dopředu predikovat několik kroků. Přesto chci dát tomuto seriálu šanci a uvidíme, zda alespoň nějaká originalita v něm je. ()

Každý může druhému připadat jako netvor (2021) (S01E02) 

Tak zatím mi to moc neříká. Jako nečtenář se v tuto chvíli neorientuji v mytologii, takže terminologie je v mém případě úplně mimo, někdy se ztrácím. Nebyl by to až takový problém, protože zpětně bych si tu epizodu více vychutnal. Zatím mám ale problém s postavami a hlavně herci, kde mi snad nikdo kromě Bena Barnese není sympatický. Casting se moc nepovedl. Navíc ze seriálu je cítit jasný rukopis Netflixu - mít v něm co nejvíce menšin... ()

Stvoření v srdci světa (2021) (S01E03) 

To už bylo o něco lepší. Cesta přes mlhu byla fajn. Jen mě štve ta slabá výprava, někdy ten seriál vypadá hrozně lacině. Vím, že je to fantasy, nicméně je jasné, z jakých okruhů čerpá. Pardon, ale vidět černocha v kabátu a ruském čepici je prostě divný. Stejně jako by bylo divný vidět bělocha v samurajském... To mi nikdo nevezme. ()

Otkazat’sya (2021) (S01E04) 

Sci-fi zápletka dost nebaví. A herci jsou zde opravdu děsní až na zlaté výjimky. Netflix si fakt nedal záležet na obsazení, zase se radši díval na povinné kvóty a pak to dopadá, jak to dopadá. Přijde mi, že se to nikam neposouvá. A bál jsem se, kam se to dostává - v ústřední bude milostní trojúhelník... ()

Ukaž mi, co jsi zač (2021) (S01E05) 

První vyloženě dobrá epizoda, nicméně s velkým vykřičníkem. Sice nám děj někam směřuje a konečně to bylo napínavé, ale ta komedie, co je okolo s těmi menšinami, rasami a sexuálními orientacemi je vážně moc. Netflix už příšerně tlačí na pilu a kvůli tomuto srážím jednu hvězdu. Je to tak neskutečně rušivé, tlačené na sílu a někdy naprosto nevhodné, že to kazí celý dojem ze seriálu. ()

Srdce je jako šíp (2021) (S01E06) 

O něco slabší než minule, ale stále poměrně dobré. Kupodivu mě nejvíce bavila dějová linka s gríšou NInou a jsem zvědavý, kam to povede. Seriálu by asi více slušel větší rozpočet, přeci jenom ty lokace a kostýmy by mohly být o něco lépe vybrané. Stále si nejsem jistý úplnou kvalitou námětu, místy to bývá takové povrchní... ()

Bezmoří (2021) (S01E07) 

Flashback byl dobrý, i když klidně mohl trvat déle. Ze seriálu mám ale i tak velice smíšené pocity… ()

Jediná záchrana jsem já (2023) (S02E01) 

Nic se od minulé série nezlepšilo a vlastně přemýšlím, zda mám pokračovat dál. Teen herci mě vážně nebaví a chtělo by to malinko obohatit celkové obsazení. Každá důležitá postava je jen další náctiletá postava, které prostě nevěřím nos mezi očima. Zápletka taktéž nevypadá kdovíjak zábavně a spíše se přešlapuje na místě. A nechte Alinu si vrznout, to oddalování je vážně otravné. ()

Rusalye (2023) (S02E02) 

Přijde mi to o dost horší než první řada. Nebaví mě snad žádná postava. Kaze Brekkera nemůžu vystát. Celá ta jeho multi partička mi přijde dost otřesná, o hereckých výkonech ani nemluvě. Alina se mi malinko vzdaluje a nemůžu k ní najít cestu. Mám ovšem problém i s celou sci-fi zápletkou, kdy je spojena celá řada různých nápadů narvaných do jednoho světa, který moc nedrží pohromadě. ()

Magnetická přitažlivost (2023) (S02E03) 

V kontrastu současné války je mi ta inspirace ruskou kulturou naprosto odporná. A dějově to vlastně taky za moc nestojí. Alina a příběh kolem ní se ještě dá snést. Ben Barnes je v seriálu jediný herec, který umí nějak hrát, zbytek se má co učit. Děj okolo lovení příšerek mě moc nebaví. ()

Každá obludnost (2023) (S02E04) 

Asi první slušná epizoda, která byla zajímavější u obou dějových linek - tedy u Aliny a u Kaze, který byl tentokrát o něco snesitelnější. Stínová monstra mě nikterak nevzrušují, ale závěrečné napadení paláce bylo vítané. ()

Hlas srdce neposlouchej (2023) (S02E05) 

Tohle je nijaký. První řada byla těžkým průměrem, ale zachovala si určitou tvář. Druhá řada je splácanina, která nedává smysl a nic se tam neděje. Netflixovská kultura tomu dodává ještě šmrnc navíc, o který snad nikdo nestojí. A z nějakého nepochopitelného důvodu má každá epizoda hodinu. Je to hodina utrpení. ()

Nemám srdce (2023) (S02E06) 

Už je to utrpení vůbec sledovat. Tahle řada se nepovedla a doufám v brzký konec celého seriálu. Nesympatické postavy, hloupý příběh. Je mi líto jen Bena Barnese, který si alespoň trochu zachovává důstojnou tvář v takovém hovně... ()

Sejdeme se na louce (2023) (S02E07) 

Jednalo se snad o první epizodu druhé série, která se mi líbila. Produkční hodnota byla tak o tři levely výš než u předchozích dílů. Hudba stála za to, dokonce i akční scény či nějaké signifikantní momenty. Asi to nezachrání celou sérii, neboť ten děj je stále velice slaboučký, ale bylo to příjemné překvapení. Snad podobnou cestou půjde i finále druhé řady. ()

Žádný pohřby (2023) (S02E08) 

Děj se dal de facto zfouknout ještě v minulém díle, zbytek totiž byla nepotřebná vata a bohužel i lákání na další sérii, která snad nebude. První řada nebyla kdovíjakým zázrakem, ale furt se na to dalo koukat a zanechalo to ve mě nějaké pocity a otisk. Druhá řada je ale snad ve všem horší a stále přemýšlím, o čem měla pojednávat. Herecké výkony a vlastně i obsazení je úplně k pláči. Jsem rád, že jsem se prokousal až na a konec a třetí řadu už prosím ne. Pokud jo, tak nejspíš beze mě. ()

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama