Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Recenze uživatele Elio k tomuto seriálu (10)

Světlo a stíny (2021) 

Tak tohle bylo milé překvapení. Shadow and Bone přišlo se zajímavým konceptem, který je určitě známý čtenářům knižní série, pro mě byl ovšem novinkou. I když mi bylo předem vysvětleno, na čem je svět postavený, byla jsem ze začátku přece jen trochu zmatená. Nakonec jsem se do tohohle nového světa celkem zažrala a zajímalo mě, jak se to celé vyvine. Fail série Cursed se naštěstí nekonal, takže v žánru teen fantasy jde podle mě o celkem slušnou podívanou. Co se týká vyznění seriálu, do dílu s palácem jsem ani neměla dojem, že se jedná o young adult svět. Potom ovšem nastoupil tradiční trope o tom, jak chudá holka ke štěstí (a novému šatníku) přišla, takže se začaly vyskytovat i nešvary ve stylu ne moc sympatických postav v paláci (hlavně nových "kamarádek" hlavní hrdinky) a vrkání s okouzlujícím tajemným. Jakmile se ale nastoupilo na notu posunu v příběhu, zase byly vidět světlé zítřky, takže tenhle propad jsem v celkovém obrazu nakonec tolik nevnímala. Hlavním tahounem ovšem nebyla Alina (a Mal) spolu se západní provincií, ale naopak trojka Kaz-Inej-Jesper. Kdykoliv se objevili na scéně, prostě jsem nemohla než se usmívat od ucha k uchu. Jejich chemie, fungování a profesionalita byly něco, co jsem nějakou chvíli ve filmech či seriálech neviděla, takže jsem si jejich vloupačky a intrikaření šíleně užívala. To, že každý z nich je tak jedinečnou a hlavně neplochou postavou asi nemusím říkat. Co se týká vizuálu, zaslechla jsem kritiky na digitální efekty. Musím uznat, že to žádná přehlídka dokonalého digitálního řádění nebyla, ale na televizní produkci to myslím ujde. No a ke třem (ze začátku dvěma) rovinám vyprávění: vážně se mi líbilo, jak byla kamerově oddělena, trio z východní provincie mělo svoji crazy zábavnou rovinu vyprávění s rychlými a experimentálními střihy (což možná přispělo tomu, že byli mými oblíbenci), aktéři západní provincie naopak byli snímáni klasicky, s důrazem na napětí a fantasy prvky. Myslím, že takto to pojmout bylo ideální, protože každý si našel to svoje. Třetí rovina vyprávění s Ninou mi připadala ze začátku hodně zajímavá, potom se ovšem překlenula v poměrně vtipnou variaci na cringe romanťárnu. Ale budiž. Závěr byl možná malinko neslaný, nemastný, rozjezd na mě působil hodně svižně a svěže, ale ke konci se to trošku vleklo. Ale abych kolem sebe jen neplivala, za mě to byla dobrá fantasy oddechovka a moc se těším na další sérii. Upřímně doufám, že tam bude mít trio Kaz-Inej-Jesper víc prostoru. Jsou to prostě tahouni seriálu. ()

Pronikavý výbuch světla (2021) (S01E01) 

Moc zajímavý atmosférický začátek téhle (předpokládám) do budoucna populární série. Úvod do světa Ravky byl pro mě jakožto neznalce knižní předlohy tak trochu matoucí. Nejsem si úplně jistá, jestli bych nebyla ještě zmatenější, kdybych se na seriál začala dívat se svými znalostmi a la tabula rasa, jelikož mi předtím bylo vysvětleno, kdo že to ta Griša vlastně je a na čem vůbec je celý svět postaven. Každopádně, první díl vzbudil několik otázek, což by také měl, pokud chce přitáhnout pozornost, a za to jsem moc ráda. Automaticky jsem klikla na další díl a byla zvědavá, kam se celý příběh postupně vyvine. Mimochodem, zaujal mě i jiný styl vyprávění a kamery u obou "provincií" Ravky. Trio z východní části zastávalo badass+zábavnou složku a vyprávění ze západní zase spíš fantasy tajemnou. Udrželo to diváka hezky ve střehu. Takže, hurá na druhý díl. ()

Každý může druhému připadat jako netvor (2021) (S01E02) 

Tak už se nám tu ukázal Ben Barnes v celé své charismatičnosti a mezi ním a hlavní hrdinkou to pořádně jiskří. Upřímně mě tento díl nadchl o malinko víc než první, ale jen o trochu. Pořád to jede na vlně dvou stylů vyprávění a dvou stylů kamerových záběrů, což se mi líbí, a konečně dostává drive i část vyprávěná z pohledu Aliny. Stejně se ale nemůžu zbavit toho, že mi trio Jesper-Kaz-Inej tak trochu víc přirostlo k srdci. Jejich dynamika je prostě skvělá a každý z nich má v té nezvyklé "rodince" svoje místo. Jedinou výtku mám jen k tomu, že jsem asi rozmlsaná z jiných seriálů a 45 minut čistého dílu bez titulků je na mě přece jen trochu málo. ()

Stvoření v srdci světa (2021) (S01E03) 

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami, a to jen kvůli Jesperovi, Kazovi a Inej. Jejich linka a interakce byly zase moc a moc super. Ale příběhová linka Aliny mě upřímně moc nezaujala. Snad se to v příštím díle zlepší. ()

Otkazat’sya (2021) (S01E04) 

Za mě zatím nejlepší díl. Skvělá vloupačka našeho nezapomenutelného tria byla kapitola sama o sobě, ale kupodivu i posun příběhu v paláci nakonec nebyl vůbec špatný. Rozhodně už tam nebyly k vidění cringe charaktery a dialogy ve stylu young adult (nic proti tomu, ale už jsem trochu odrostlejší divačka), takže jsem tenhle díl ocenila o dost víc. Vedlejší postavy zde tedy padají jako kuželky díl od dílu, takže předpokládám, že by bylo lepší si neoblíbit nikoho dalšího krom hlavních postav. Každopádně, zamlouvá se mi rostoucí chemie mezi (pravděpodobně) třemi páry, které se tu pomalu rýsují, takže jsem zvědavá, jak to s nimi dopadne. Jen doufám, že neskončíme u žádného milostného trojúhelníku, jako tomu je běžně u současných young-adult. ()

Série 2 (2023) (S02) 

Možná, že jsem zaujatá, v objektivním měřítku jde dost určitě o průměrnou či lehce nadprůměrnou podívanou, ale já se moc ráda vracím do podobně dobře vystavěných fantasy světů, které v sobě mají, oproti takovým dílkům jako je House of the Dragon, určitou "umírněnost" co se týká naturalistického znázornění, no, vlastně čehokoliv. Zde je násilí také, samozřejmě, a v druhé sérii o dost větší (jsem trochu slaboch, takže nehodlám zapírat, že jsem pohled od obrazovky občas odvracela), ale pořád je to skousnutelné. Co se týká samotné zápletky, lépe řečeno hlavních dvou příběhových linek, které zůstaly podobně laděné jako v první sérii, zcela upřímně jsem vyhlížela pouze a jen své oblíbené crows (přeci jen, jsou to nejsilnější tahouni seriálu), i když ve druhé sérii ne tak "zoufale" jako v první. Kvalitativní rozdíl mezi linkami Ketterdamských zločinců a Aliny se totiž v mnoha ohledech vyrovnal a já si užívala oba příběhy, i když pořád přeci jen s větší náklonností ke svým oblíbencům. Celkově hodnotím první polovinu seriálu jako zdařilejší, samotná gradace je zde dobře znatelná, ale ke konci Shadow and Bone přeci jen dochází dech. I přesto je za mě závěrečný díl dostatečně dobrým zakončením s pomrknutím na diváky a hlavně fanoušky Six of Crows, z čehož, jak upřímně doufám, můžeme usoudit, že se možná do budoucna setkáme s našimi oblíbenci z Ketterdamu v jejich vlastní sólo jízdě. A že by to byla pořádná příležitost. ()

Jediná záchrana jsem já (2023) (S02E01) 

Solidní rozjezd s poněkud cheesy humorem, ale ten hodlám odpustit, protože crows jsou crows. Hlavně jejich scény mají tu správnou dramatickou fantasy šťávu a při každém jejich pobytu na obrazovce se nemůžu ubránit úsměvu. Tahle skupina má jednoduše charisma na rozdávání. ()

Rusalye (2023) (S02E02) 

Více crows, více zábavy. Opravdu doufám, že Netflix už chystá seriál čistě s tímto obsazením. I linka s Alinou je ale uchopena o dost lépe než v první sérii. Zatím velká spokojenost. ()

Magnetická přitažlivost (2023) (S02E03) 

Sice se u linky s Alinou dostáváme do typické young-adult zápletky, ale druhá příběhová linka mých oblíbených crows je o poznání temnější. Tak jak jsem to koneckonců už od přečtení Šesti vran čekala. A asi není třeba podotýkat nic víc, než jen: Kaz Brekker, ladies and gentlemen. Už se nám tu začíná pěkně vybarvovat. ()

Každá obludnost (2023) (S02E04) 

Bohužel neznám celý grishaverse, ale jakožto fanda knižního Ketterdamského podsvětí opravdu jásám nad všemi paralelami s Šesti vranami, které jsou v upravené verzi použité zde v seriálu. Mimo to ostatní příběhové zápletky udrží pozornost, chemie mezi postavami zdá se funguje a Kirigan jako hlavní záporák si u mě začíná získávat na oblibě čím dál více. Jsem zvědavá, co přinese druhá polovina seriálu. Prozatím je příběh pěkně hutný a ani na chvíli se člověk nenudí. ()

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama