Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický akční snímek „Stopař" byl natočen podle sámské legendy z 12. století. Vypráví příběh mladíka, který se stal svědkem toho, jakjeho rodiče spolu s mladší sestrou zavraždila skupina Čudů - nejobávanější kmen v oblasti dnešního severního Ruska. Mladík je zajat a přinucen stát se stopařem ve službách nájezdníků, kteří chtějí zničit jeho kmen. „Stopař" je významným snímkem ve filmové historii, v neposlední řadě i proto, že se jedná o první film, který byl natočen v sámském jazyce. (Severská filmová zima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,STRATILI SME SVOJHO STOPÁRA. ALE NA DRUHEJ STRANE SME ZÍSKALI INÉHO." __ Keď pred mnohými rokmi (cca 1997) vysielala tento film Markíza dostal som info aby som si ho pozrel, keďže mal byť údajne z prostredia vikingov. A aj keď v ňom nakoniec žiadne lode s dračími hlavami a divokí barbari s rohmi na prilbách neboli, filmom som nijako výrazne nebol sklamaný. A predsa len ako upozorňuje už úvod filmu, jedná sa o takmer 1000 ročnú legendu, takže pravda možno bola vzdialená niekde za najbližším fjordom. Za pomerne univerzálnym názvom sa však skrýva parádne dobrodružstvo, zo začiatku s mierne ošúchaným príbehom, ktorý sa postupne vydáva svojou vlastnou originálnou cestou s radom mytologických prvkov aby vyvrcholil vo finále, aké sa len tak nevidí. To všetko za prispenia pôsobivej kamery, naturalistického prístupu réžie a dobre vybratého obsadenia (krvilační Čudovia sú naozaj desiví). Už len nominácia na Oscara potvrdzuje, že medzi tými desiatkami rovnomenných filmov patrí tomuto ,,Stopárovi" jedno z popredných miest. (211. hodnotenie, 24. komentár k filmu) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Překrásná krajina zasypaná sněhem v ledové krajce a mladík, který během mrknutí oka přišel o vše... Dávná legenda odvyprávěná velmi zdařile, boj o přežití beze zbytku uvěřitelný (já bych si dala tak 24, max. 48 hodin) a Čudové na otrávený šíp. P.S. Vyřešil to velmi pěkně, chlapec, ode mne by dostal požehnání.. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Průměrnej Pathfinder s Karl Urbanem rozhodně nezapře, že má základy v tomhle filmu, ale Ofelas je daleko realističtější, drsnější a celkově lepší, jenže bohužel, i když vůdce čudů je drsnej téměř jako Wes Studi a i když jsou souboje realisticky pojatý, tak tak to prostě působí trochu plytce, přišlo mi, že na úkor realistickýho ztvárnění zapadly nájezdy čudů do nezáživnýho průmeru, krom toho i závěr je hodně urychlenej ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, dobrodružný príbeh o pomste, no bohatý na vizuálne i duševné potešenie. S jednotlivými charaktermi postáv je tu narábané tak rozumne a precízne, že by snímok kľudne mohol dostať nálepku psychologický. Podstatne to vylepšilo celkovú atmosféru, ktorej dopomohla aj výborná réžia s dôrazom na detaily a so zaujímavými mytologickými prvkami. No a samozrejme do toho prenádherná príroda, ale tak nádherná, že ma prechádzal zrak, krása. Na príjemný filmový večer viac nie je treba. 80/100 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sympatický dobrodružný příběh ze střídmě filmařské země, jakou je Norsko, který zaujme ani ne tak jednoduchým příběhem o pomstě, jako svou autentičností a exteriéry v čele s mrazivě nádhernou norskou přírodou, při jejíž sledování se i divákovi, zachumlaném pod dekou v teple rodinného krbu, zadírá zima pod nehty. A poklona také lidem od castingu, kteří pro představitele nepřátelského kmene našli opravdu dokonalé divoké ksichty. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle staré sámské legendy. (Marek#33)
  • Podle Čudů, kmene nájezdníků z tohoto filmu, se pojmenovala norská blackmetalová kapela Tsjuder. (Šakalík)
  • Film je prvním celovečerním filmem natočeným v sámském jazyce. (Marek#33)

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama