Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plodná fantazie tohoto španělského režiséra není divákům našeho festivalu neznámá. Ani v tomto filmu nezklame. Odráží se zde především jeho inspirace komiksovými příběhy a surreálnou absurditou. Mutanti teroristé unesou dceru ¨ bohatého magnáta. Skryjí ji na planetu špatné pověsti, která je obydlena pouze muži. Akce mutant je skutečně převážně plná akce a divák se baví především tím, že čeká, jakou nechutnost mu režisér zase předhodí. Ve zvláštní atmosféře občas i samotní hrdinové umírají tak nějak náhle, bez upozornění. Film nemá žádná pravidla a údajně nejoblíbenějším se stal muž se zdeformovanou tváří, který masakruje kohokoliv kdekoliv a neustále fackuje zdánlivě ubohou dívku. Nejslavnější se stala scéna krvavé svatby, nejcitovanější reklama na ovesné vločky obohacené LSD a nejsympatičtější postavou je mrtvé siamské dvojče. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (29)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je hlavně neuvěřitelně originální ... Prostě taková směsice volovinek dohromady se hned tak nevidí. Komando odpadlíků, kteří si říkají mutanti, ale přitom to jsou tělesně a mentálně postižení antihrdinové, jejich šéf, který je neuvěřitelný sympaťák, ale přitom se s nikým a ničím nesere, únos milionářovy dcery za účelem výkupného atd. Milionářova dcerka se zamiluje do svého únosce - šéfa mutantů, do toho všeho absurdní situační humor, střílení, pár gore efektů ... Jako nic podobnýho jsem nikdy neviděl. A je to zábavné, to je hlavní ... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Kultovností na sto (ok, aspoň na deset) honů smrdící prohláškovaná podívaná s pár milými gore scénami. Na 4* to sice není, ale za ten počáteční vélmi slibný rozjezd, pár opravdu povedených vtipných momentů a za sympatickou "pohodovou" atmosféru mutantům klidně udělám protekci - beztak je tu skoro nikdo nezná - a to je docela škoda. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Až moc ujetý a více méně takový moc bez příběhu, ale některý scény s těma kryplama fakt nemaj chybu a hlavně sou parádní ty masakrovačky nejdřív na tý svatbě a následně v tom baru, kde tam rozstřílej naprosto všechno a všechny ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fantastická ptákovina plná absurdního humoru, ošklivých, a proto zajímavých postav, a jedné unesené kočky. Při sledování se samozřejmě vybaví celá řada snímků - Vetřelcem 3 + 4 počínaje a Mad Maxem konče. Všechny ty špinavé sci-fi snímky plné odlidštěného prostředí chladných kosmických lodí, šrotu, podivných existencí, slizu a nehostinných planet. Zde však posunuto do roviny černého humoru. Samozřejmě samostatnou hvězdu si zaslouží jak masakrální svatba, kdy gejzíry krve šplíchají na všechny strany, tak i běsnění v kosmickém baru (jeden si musí vzpomenout na Čtyři vraždy stačí, drahoušku). A strom oběšenců? - Excalibur, jistě, minimálně. V malé roli se mihla almodorovská extravagantní Rossy de Palma, která byla na svatbě ve slušivém červeném kostýmu rozkošně rozstřílená... A taky se mihly comicsy. Několik hluchých míst vyplněných bláboly však sráží snímek dolů. Milé, leč znovu už vidět nemusím, proto průměr. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Druhý nejhorší film od Igelsii, který jsem měl tu čest vidět. Jedná se o jakýsi sci-fi blábol, který mě donutil otočit se na druhý bok a usnout. Tady bohužel, zvolte jiný jeho film, je z čeho vybírat.50% za odvahu, nějaké to gore a pár dobrých hlášek. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Absurdná a značne dementná historka o bande antihrdinov, zmrzačených, alebo inak postihnutých vesmírnych teroristoch. Strašná blbosť, zábavná, taký Six-String Samurai bez poetiky a umeleckých ambícií. Mutante! 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Duše romantika plesá, na první pohled jsem se zamiloval do Frederique Feder, uznejte sami, to je přeci dokonalá žena ! Accion mutante ale nabízí i další Iglesiovskou imaginaci, u které si budete říkat, jestli se narodil jako normální nebo to přišlo až s věkem, osobně si myslím, že s takovou fantazií se už rodí, chtěl bych vidět jeho hračky z raného dětství, jistě z nich dokázal vykouzlit úžasné záležitosti. Alex mne opět nezklamal a já si vychutnal další procházku jeho obludáriem. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti sci-fi ani surrealistickým filmům, ale tahle podivně uchýlná komedie, v níž bylo mnohem více krve a násilí, než humoru, mě fakt neoslovila a připadala občas na hraně. Skupinka zvláštních mužů říkajících si mutanti mě svými svéráznými projevy plnými odborných terminů a zároveň vtipné nadsázky ze začátku i dost bavila, ale podobný humor, který zaobstarával zejména během první třetiny obstojné momenty, později z filmu téměř úplně vymizl a postupně ho naplno vystřídala bezduchá akce jakoby z nějakého tuctového amerického blockbusteru, navrch doplněná o krvavé efekty. Takhle jsem si originální žánrovku ze země bičích zápasů tedy nepředstavoval... :o) Jak jsem si ještě v polovině říkal, že snad si to udrží některé povedené nápady do konce a budu moct dát 3 hvězdičky, každou druhou chvíli tento film začal v mých očích klesat percentuálně níž a níž... a nezachránil to ani jakýsi Fernando Guillén namaskovaný za Dennise Hoppera a těch sympatických zpívajících horníků tam bylo taky požehnaně málo. [35%] ()

5150 

všechny recenze uživatele

Má to slušný rozjezd, kdy mj. zazní také povedená titulka "Acción Mutante". Je to nápadité, zábavné a vrcholem filmu byla "krvavá svatba". Bohužel s postupem času to dost ztrácí. Hlavně tempo mělo být o dost svižnější. Těch 95 minut se zdálo být nekonečných. // "Otrlý divák" 2007 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Veselica pre milovníkov absurdných filmov. Veselica pre milovníkov násilných, v zabíjaní nekompromisných filmov. Ak ste priaznivcom aspoň jedného zo spomínaných druhov snímkov vedzte, že si prídete na svoje. Ale nezabúdajte, že sa budete zúfalo nudiť a stále čakať na to, kedy príde to vami očakávané ( gore, nadávky, nekorektné zabíjanie ). ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Punkovotrešoidní sci-fi blázinec plný vtipu, nápadu a nadšení ... Kdyby prostřední třetině tak trochu nespadl řemen neváhal bych s plným počtem. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Trhlinou v časopriestore sa v druhej polovici 90-tych rokov na obrazovkách STV2 objavil film, ako nikdy predtým. Španielsky, a k tomu sci-fi s kúskom komédie. Príbeh neohúri originalitou: spolok mutantov sa snaží získať nejaké tie drobné únosom dcéry pangaliktckého megamagnáta. Stane sa tak práve počas jej svadobnej hostiny a keďže mutanti nechodia neozbrojení, väčšina svadobčanov už dort neochutná. Priebeh pomerne štandardného únosu sa začne komplikovať potom, čo mutanti zistia, že šéf sa ich snaží obrať o ťažko (ešte ne)zarobené peniažky. Že sa celý spor neskončí nie celkom mäkkým pristátím na nehostinnej planéte je zrejmé, ale aspoň sa zredukuje počet postáv. Ďalej to ide už samo: rukojemníčka trpiaca štokholmským syndrómom a k tomu jediná žena na planéte, nafetovaní baníci, preživší mutant odhodlaný pomstiť sa, a otec nevesty odhodlaný neplatiť výkupné. To všetko natočené v nenáročnom štýle, miernom tempe, preložené absurdným humorom a na konci potvrdené ničím neprekvapujúcou pointou. Film, ktorý neurazí. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Acción Mutante byl jeden z mých velkých restů. Hodně jsem se na ten film upínal a řadil ho hodně vysoko do mýho must see listu. No a teď, když už je k mání v pravděpodobně nepřekonatelný kvalitě, přišel jeho čas. A bylo to teda jízda, to vám povídám. Álex de la Iglesia je tvůrce s talentem od Pánaboha, nevyčerpatelnej kreativní vulkán, kterej už přes třicet let chrlí velice zajímavý projekty. A rozhodně se o něm nedá říct, že by už to byl vyšeptalej tvůrce. Je to ryzí nadšenec do žánrové kinematografie, a je ze stejnýho vrhu jako jeho spirituální bratři Sam Raimi a Peter Jackson. Jeho první filmový záseky El día de la bestia a Acción Mutante, to jsou nestárnoucí kultovky. A v týhle originální mutantský jízdě čeká diváka humor černější než bezměsíčná noc, úchylnost na maximum, anarchie, gore, mutanti, sex, no zkrátka podvratná podívaná se vším všudy. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jako šílenost je to řádná, to jo. Taková španělská verze X-Menů, kde hlavní postavy nejsou žádní superhrdinové, ale superpadouši a všichni do jednoho jsou postižení - fakt, už jen kvůli tomu námětu jsem to chtěl vidět (navíc v dnešní době by nikdo neměl koule něco takového natočit). Bohužel mě to ale zklamalo. Prvních 20 minut je fajn a šlape, jak jsem si představoval, ale pak to celé bylo strašně vleklé, nudné, někdy i zbytečně ukecané a bohužel to tak zůstalo až do konce. Ty šílené nápady v tom pořád byly, ale ani tak už mě to moc nebavilo. A čím blíže konci, tím méně jich je... Škoda, když vidím to zdejší nadšení, přemýšlím, kde se u mě stala chyba, ale mě to prostě přišlo zbytečně utahané. 2* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Místy trošku prdel, většinou teda fest bizár a především je to celé jedna velká demence a píčovina. Iglesiovi ale dám ještě jednu šanci, protože je vidět, že potenciál tam je a že to je filmař, kterému konvence rozhodně nic neříkají, což se mi líbí. 35% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě fakt bavilo. Skvělá atmoška bizarního světa a ještě bizarnějších postaviček, skloubená s vražednou, avšak vtipnou brutalitou (třeba krmení zvyřátka, skoněná pusa unesené, mučeníčko malým capartem). Toho vtipu je tam tolik, že to musí bavit i nejpřísnějšího hráče o kamennou tvář. On navíc i ten příběh je silně originální a pokud jste nečetli Obsah, tak z toho snad budete minimálně tak hotoví, jak já. A navíc skvělej plakát a skvělá hudba "Acción Mutante" od Def Con Dos. ()

haluska11 

všechny recenze uživatele

Skvělá (a bohužel neznámá) španělská komedie, která inspirovala legendárního Shreka! Zároveň je podezřele podobná Strážcům galaxie (i když pozbývá popkulturní nadupanost v podobě soundtracku). Styl humoru a prostředí je ale stejné, ačkoliv Mutanti jsou omnoho vulgárnější a neberou si servítky. Mají velký potenciál být kultovní; nezbývá jen doufat, že jednou nastane jejich čas. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem uvažoval o 3* s přihlédnutím k výtvarné stránce. Nakonec jsem skončil u 4* bez podmínek :-) Scénář je na poměry těchhle parodických filmů hodně originální. ()

Související novinky

Britská herecká elita na stopě zločinu

Britská herecká elita na stopě zločinu

10.06.2008

Thrillerem The Oxford Murders s Elijahem Woodem v hlavní roli španělský režisér Álex de la Iglesia kdovíjak rozměrnou díru do světa neudělal, ale my ještě tomuto pošukovi přece jen dáme další šanci … (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Reklama

Reklama