Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o poctivý Noir, ktorý obsahuje všetky prvky žánru. Máme tu hlavného hrdinu. Nekompromisný avšak ženami ovplyvniteľný Jeff Bailey. Femme Fatale, blondínka Kathie, ktorá ovláda každého ale sama je samozrejme "nevinná" a do všetkého sa dostáva zhodou nešťastných udalostí, máme tu nejaké prestrelky, pochmúrna atmosféra mesta, vyšetrovanie atď. Pri tejto snímke, a zväčša Noiroch tohoto obdobia, ma najviac baví to,že nemáme tu iba dejovú linku, nejakého jedného konfliktu, ktorej sa tvorcovia držia dokonca, ale príbeh je rozvetvený tak, že by to dneska stačilo na tri filmy bez problémov. Scenáristi sa pohrali, hoci koniec mohli spracovať trocha inak. Bol nečakaný... Ale až priveľa, čo ma trocha nahnevalo (prezrádzať niečo by bolo hriešne) ale neberiem im to. Avšak aj tak sa jedná o nadpriemerný filmový zážitok ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Noir film, v němž každá postava má své opodstatnění, více či méně předpovídatelný charakter a úžasně aranžované exteriérové i interiérové scény. Za celých 93 minut se zde nenajde ani jedna, která by byla vyloženě slabá. Hlavní kvarteto postav je naprosto bezchybné, charismatický Robert Mitchum si velmi brzy získá přízeň diváka a Kirk Douglas (zde velmi mladý) svoji roli představuje s noblesou sobě vlastní. Blíže zmiňovat duo žen, které do děje vstupují, aby se postavily ze dvou stran k širokým ramenům Jeffa Baileyho, není třeba, jelikož jejich vývoj - zejména Kathie Moffatové - si je třeba vychutnat. Snímek se nese v klasické noir-filmové atmosféře, do níž proniká vše, co divácké oči a srdce potěší! Zcela jsem se při sledování přenesl do 40. let a krásného jazzového věku. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydatná Americana a rovnou jeden z mých oblíbených noirů. Útěk před minulostí se kříží s mad-lovers, sexy výměna prostředí (Tahoe, Acapulco, San Francisco), Jane Greer dokonalá jako zrádná osudová potvora, plno zábavných hlášek, děj ukázkový flashback a pak z hlavní části souboj kdo koho přechytračí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem těch filmů noir v poslední době viděl tolik, že si od nich potřebuji dát pauzu. Tenhle žánr mě vždycky strašně lákal a rád bych v něm něco jednou napsal, ale "Pryč od minulosti" není tak skvělé, jak jsem si myslel. Od Tourneura jsem asi čekal něco trochu jiného, protože jeho předchozí filmy mě ohromily. Je to dobrý noir film, ale není až tak skvělý, jak jsem si myslel. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dialógy!!! Znova další noir, ktorý ma uhranul hlavne svojimi dialógmi (jeden za všetky: That's not the way to win. - Is there a way to win? - There's a way to lose more slowly.) ako i dokazom, ze i z predpovedatelne jednoducheho pribehu sa zrazu moze vyklut velmi klukata serpentina. A hoci Robertova tazko pomenovatelna "neotesanost" v mojich ociach sa Humpreyho "elegancii" nevyrovna, suche hlasky cedi z ust s rovnakou razanciou a potesenim. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Film je považovaný za jeden z najlepších filmov žánru film-noir. (westerns)
  • Hoci v neskorších rokoch bol film často vnímaný ako tím dvoch veľkých hviezd (R. Mitchuma a K. Douglasa), v tom čase bol Kirk Douglas prakticky neznámy. (westerns)
  • 50,000 amerických dolárov, ktoré Jeff (Robert Mitchum) vo filme požadoval na svoj útek, sa rovná dnešných viac ako 609,000 americkým dolárom. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama