Reklama

Reklama

Ájurvéda - umění bytí

  • Indie Ayurveda: Art of Being (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Indie / Švýcarsko / Německo, 2001, 102 min

Obsahy(1)

V dokumentu Ájurvéda – Umění bytí režisér Pan Nalin, sám indicko-francouzského původu, putuje po celé Indii s několika indickými léčiteli praktikujícími tuto léčebnou metodu a sleduje je, jak s ohromujícími úspěchy aplikují tyto starodávné doktríny. Tito léčitelé své pacienty vyšetřují tak, že jejich těla pokrývají zvláštním bahnem, aby odhalili jejich neduhy…
Ájurvéda však není o měřitelném úspěchu jistých starodávných léčebných metod. Poodkrývá nám záhady lidského ducha i těla ve světle ájurvédy: každá nemoc je způsobena nerovnováhou životních energií lidské bytosti. A každou nemoc lze proto vyléčit navrácením a udržením této rovnováhy. (Filmexport)

(více)

Recenze (16)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že už asi 4 měsíce popíjím ajurvédské čaje a samozřejmě nechyběl čajík popíjený přímo u tohoto dokumentu, tak už se mi podařilo nastřádat dostatek znalostí, vědomostí a zkušeností, abych se mohl právoplatně považovat za největšího ajurvédského přeborníka v západní Evropě. Nejenže jsem díky čajům permanentně zdravý, a to dokonce i v tom gulagském počasí, které venku panuje, ale dá se s těmito vědomostmi celkem dobře machrovat v rámci čajových dýchánků. Dokument je parádně vyvážený. Obsahuje hodnotné množství informací. Velmi dobře se dokumentu podařilo naladit diváky na tu správnou atmosféru. Je to zkrátka takový výlet do jiného světa, který mírně přesahuje hranice běžného dokumentu. Strašně se mi líbila jedna myšlenka, která v podstatě odhaluje úspěšnost ajúrvédy - narozdíl od západních medicín, zde se neléčí nemoci, nýbrž lidé. Každý dostane individuální jídelníček skládající se z kořínků, kůry, bylin a ovoce. Udivuje mě, kolik toho má ajurvéda společného třeab s čínskou medicínou. Přitom obě dvě odvětví vznikala daleko do sebe. Během sledování se mi vyrojila na mysl otázka, kolik lékařů v rámci celého světa doporučuje proti nemocem pojídat zvířecí, pokud jste gurmání tak klidně i lidské, maso. Osobně nevím o žádném, což tak trošku nabízí otázku, zda to maso nepapáme na denní bázi tak trošku zbytečně. Dokument rozhodně doporučuji, a to i v případě, pokud dosud nemáte ani nejmenší tušení, co to ta ajurvéda vlastně je za sprosté slovo. Jde se od základů a vlastně se během krátké stopáže nestihne dokument v ději ani moc posunout někam dál, což mi zásadně nevadilo, protože se domnívám, že je úplně postačující, aby vám dokument nastínil určitou látku a nechal vás v případě zájmu pátrat dál. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dokument o matke všetkých liečebných systémov, starej niekoľko tisícročí. Ájurvéda pomaly naberá na popularite aj v západnom svete o čom svedčí aj tento indicko - európsky dokument, ktorý sa snaží bežnému človeku priblížiť podstatu starej liečiteľskej múdrosti vychádzajúcej z poznania sily prírody a vnímania vzniku choroby u človeka komplexne. V tom by som videl rozdiel s modernou západnou alopatickou medicínou. Ájurvéda sa snaží liečiť príčinu choroby, nie jej dôsledok. A potvrdzujú to aj výpovede vyliečených pacientov z chorôb, ktoré v západnom svete plnia cintoríny. V každom prípade vidieť starého guru, ako pred kamerou zhltne mililiter ortuti zmiešanej s akýmsi bylinkovým extraktom a nič sa mu nestane, alebo ochromí a následne opäť rozchodí človeka stlačením istých nervových zakončení na tele je pre mňa zaujímavé a presviedča ma o tom, že títo maníci už dlhé roky vedia, čo robia. Vďaka ČT za takéto dokumenty pri ktorých sa človek dozvie veľa nového (do včera som si myslel, že ajurvéda bude asi nejaké indické korenie ;-)) a pozastaví sa nad vecami, ktoré mu unikajú vo víre dnešného uponáhľaného konzumného sveta. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Všetci vieme, v akom nehygienickom prostredí sa v Indii žije, ako ľahko by mohli mnohému predísť, ako sú ich niektoré náboženské rituály pochybné, no táto prírodná liečba, ktorá závisí dosť od prostredia a prírody, ktorá sa asi tak efektívne nedá uplatňovať v Európe a to nielen kvôli nedostatku tamojších rastlín, ale aj kvôli mnohým iným faktorom genius loci, je niečím, čo dlho funguje. Jej postupy sa nedajú len tak ľahko popísať v jednom dokumente, možno ani v seriály nie a mnohé vyžadujú praktickú skúsenosť, proste aj učenie sa od majstrov a nie všetci majstri to vedia správne a nie všetci vedia všetko. myslím si, že by pomohlo, keby s najlepšími liečiteľmi spísali knihy, praktické s návodmi na prípravu. Ešte aj dnes je to záhada, častokrát to pomôže, niekedy nie, no o tom, že to funguje, svedčili aj zástupy ľudí, ktoré boli ochotné stáť dlho, aby sa dostali k liečiteľovi, mnohí z nich si nepomohli predtým ani v nemocniciach. To, že mnohé z toho funguje sa vie aj vďaka svetovému farmaceutickému priemyslu, ktorý zabŕdol snáď do každého pralesa, aby našiel liečivá a v podstate ich popri tej chémii užívame aj my. K liečeniu kameňmi vzhľadom na vesmír som skeptický, príde mi to ako taký nezmyselný šamanizmus, taktiež k liečeniu smrteľných ochorení som skeptický, ale o to tu nejde, ako tam jeden povedal, treba spojiť to najlepšie z jednotlivých vied a pomôcť tým ľuďom. Proste nič nie je dokonalé a to ľudia nevedia pochopiť, keď hľadajú priam zázračné liečivá. Toto je dnes ešte alternatíva, v mnohých zaostalejších krajinách v podstate dnes už tiež, no postupne sa začína prepájať moderné s tradičným a to je dobre. Dokument odporúčam začínajúcim lekárom alebo tým, ktorí o tom nevedeli, aby získali vedomosti aj z tejto oblasti a pomohli tak ľuďom a nemali klapky na očiach s tým, že idem si za ziskom, ostatné sú bludy a pritom o tom ani veľa nevedia, len odsudzujú na základe argumentov príznačných svojej kultúre. ()

zette 

všechny recenze uživatele

I kdyz toho o tomto tematu moc nevim, je to velmi pritazlivy namet. Tento dokument ma neuveritelne zabery, zajimave postavy, chytre myslenky a tolik hutnou atmosferu, ze ma divak tendenci tomu vsemu verit. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Dokument pro ty, které zajímá odlišný přístup k medicíně. Možná jednou nastane doba, kdy přestaneme do sebe cpát ibáče a budeme žužlat kůru, olizovat kameny a schízu léčit smíchem. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Film o ľuďoch, ktorí liečia ľudí a nie choroby. Myslím, že takých liečiteľov bolo aj v Európe neúrekom, pokiaľ ich kat. cirkev v stredoveku nezlikvidovala. A tak nám ostali lekári, ktorí z našich chorôb žijú. ( v USA sú lekári na druhom mieste v užívaní alkoholu ) ()

tragicus odpad!

všechny recenze uživatele

Podle staroindickeho uceni se pro radnou ocistu musite vykoupat v ganze. Pokud ta neni po ruce, muze byt s uspechem nahrazena zumpou, spinavejsi stokou, v pravde polnich podminkach se muzete pozvracet, pomocit a potrit exkrementy. Pokud se Indove opravdu dozivaji vice let nez jinde (o cemz si dovolim pochybovat), bylo by to tak bezpochyby jedine proto, ze unudily smrtku k smrti: "Argh, dalsi Ind otraveny gangou..." "Dalsi osel otraveny bylinkovym cajem kdyz zapijel (per oralne v podstate neskodnou) rtut..." ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Hmm.. možná by neškodilo také zmínit se o tom proč se takové zázračné metody nepoužívají i na ZZZápadě. Proč například si tedy lámeme hlavinky nad lékem na rakovinu, když rakovina se už běžně léčí. Já vím, já vím .. šamanizmus se špatně balí do sterilních balíčků aby se za ně daly utržit velké peníze. Opravdu? ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Zopár skutočne zaujímavých týpkov Vám ukáže, kam až siaha skutočná staroveká medicína. Osobne ma zaujal bahenný rtg, akupresúrny výstup s kozou, výroba liečivých práškov z jedovatých látok za asistencie kravských výkalov, či (ne)ortodoxné liečenie schyzofrénie. Nesmiem zabudnúť ani na kilometrový rad k liečiteľovi, ktorý všetko riešil dávkami stromovej kôry. Ako pacient mám oveľa lepšie skúsenosti s alternatívnou ako s klasickou medicínou a keď si v tejto chvíli vybavím nešťastnú prepracovanú nervóznu sestru, vedľa nej unudeného flegmatického doktora so sklonom nevysloviť slovko navyše a atmosféru malomestkej nemocnice, už hneď teraz bez náznaku skúsenosti viem, že som jednoznačne fanúšik ájurvédy... Mimochodom, v dokumente zaznie pár naozaj diamantových myšlienok, ktoré nútia človeka minimálne zamyslieť sa a to ja mám rád... ()

Aannička 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem byla na přednášce o Tradičním tibetském medicíně, která vychází z Ajurvédy. Proto mi bylo obrovským potěšením vidět tento úchvatně zpracovaný dokument. Hned jsem měla chuť vyrazit za nějakým Guru a učit se jeho umění léčit. Myslím, že tento dokument prozrazuje více než si umíme představit. Vřele ho doporučuji. ()

renoarko 

všechny recenze uživatele

Bolo by naozaj pekné, keby sa múdrosť starých vekov dostala do povedomia dnešného moderného človeka. Starí Indovia neboli blbí a máme sa od nich stále čo učiť, chce to len otvorenú myseľ, nielen brať slová pána Dochtora ako niečo neomylné. Mňa dokument presvedčil, aby som si o tomto systéme naštudovala viac informácií. Namaste. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a poučný dokument. Každému doporučuji ke shlédnutí. Nemusí se líbit, ale zajímavých věcí a pravdy je tam víc než dost. 100 % ()

Reklama

Reklama