Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1961 ukradl 60letý taxikář Kempton Bunton Goyův portrét vévody z Wellingtonu z Národní galerie v Londýně. Byla to první (a zůstává jedinou) krádež v historii galerie. Kempton poslal požadavek na výkupné s tím, že obraz vrátí, ale pod podmínkou, že vláda investuje více do péče o seniory. To, co se stalo potom, je legendou. Po padesáti letech se objevil celý příběh – Kempton spřádal síť lží. Jedinou pravdou bylo, že to byl dobrý muž, odhodlaný změnit svět a zachránit své manželství – jak a proč k tomu použil vévodu, je úžasně povznášející příběh. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (27)

verbal 

všechny recenze uživatele

Spíše herecky a gerontofilně, než příběhově či dramaticky zábavná retrokokotinka z dob, kdy neparazitující mouřenínové spolu s pár nevýbušnými Pakoši museli ještě v Anglii pracovat, kdy se kradlo skoro analogově, a vyčórovat tak originál Goyi z národní galerie bylo jen otázkou správného načasování, kdy půjde lidský alarm na svačinu či chytne angínu a nebude moci tak nahlas houkat. Film, u kterého se vám bude pohodově kornatět, klapat zubními protézami nebo cévkovat, a po němž dostanete neodolatelnou chuť vzít chodítko a došourat se do Totlandu beztrestně zčadit pár pišingrů v akci, nebo vlézt na léty zapšklou, držkatou a svraštělou starou a ještě jednou jí ho tam z posledních sil pořádně nadrobit. Bába Mirenová i dědek Broubent zcela bezchybní a občasný typický velkobritský tumor to taky celkem vkusně zabíjel. Nemít to kapku osteoporózní a pajdající scénář, pustil bych to v tramvaji i sednout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám pro podobné příběhy z ostrovního státu zalíbení. Vlastně by to mohl být naprosto lokální, nezajímavý příběh, ale Angláni tomu vždycky dají takovou tu správnou gentlemanskou váhu, že to prostě od začátku do konce musí bavit. Jim Broadbent v hlavní roli má sebevědomí na rozdávání a nebojí se ho použít. Takže si díky němu celý příběh krade pro sebe a svým absurdním přístupem k životu vytváří děj, který vymyslí opravdu jenom Angličan. Za mě dobrý a na závěr filmu malá ryzí filmová tečka, která musí potěšit každého fanouška Jamese Bonda. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rukověť kverulantova! Skvělá - ryze britská - komedie s přidanou hodnotou v podobě ,,natočeno podle skutečné události" - skoro esence britského humoru i národní povahy... Navíc herecký koncert a charisma Jima Broadbenta opravdu stojí za to a spolehlivě táhnou celý film... ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Príjemné, pohodové a úsmevné s typickým anglickým sarkastickým humorom. Starý šesťdesiatročný chlapík sa naserie a šlohne obraz od Goyu,  pričom polícia si myslí, že išlo o kvalitne zorganizovanú skupinu profesionálov. Nechcem spoilovať , čo bolo jeho dôvodom, samozrejme, ale hlavný hrdina menom Kempton Bunton si získa vaše sympatie. Výborná výprava, skvelé herecké výkony... Super pohodový retro film. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Britskou tvorbu, humor ani povahu nemám ráda. Nicméně tohle mi připadalo extrémně vtipné a Jim mě bavil opravdu enormně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobre zahrana dramatizace  zabavne nepravdepodobne skutecne historky jak obycejni lide mohou delat neobycejne veci. Film vypada jako stary klobouk. Poslednich 30 minut je bajecnych. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Základ na skutočnej udalosti pridáva na dojme. Inak je to typická britská komediálna dráma, od ksichtov, cez kulisy, interiéry a exteriéry a tiež štýl humoru, všetko dýcha Britániou, krajinou bezzubých ľudí. Zuby sú tam totiž drahé, odporúčam sa tam stretnúť s echt Anglánmi v dierach ako Stoke on Trent. Bolo však to takejto nenápadnej záležitosti nutné zaplatiť Helen Mirren? Inak ľahký film, ktorý prejde ako voda a skoro sa na neho zabudne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Takový ten britský roztomilý snímek jako porcelánový pejsek s fajfkou a v houpacím křesle. Milé na krb, na chvilku udělá dobrou náladu a pocit domova, ale zapomenutelné. Na můj vkus udělali z hlavního hrdiny a jeho rodiny příliš uhlazené postavy. Partičku roztomilých bytůstek, místních potrhlíků, vlídných blázínků, kteří jsou jako děti. Svoji čistotou vrhají světlo na náš pokřivený a tvrdý svět. Je to klišé, je to banální a myslím, že předobraz hlavního hrdiny by s takovým zpodobněním sebe jako obecního jurodivce nesouhlasil. Doufám v to. Doufám, že by se pral i před soudem, aby ho neukazovali jako nepraktického popletu, kterému kývneme na to, že může mít v něčem pravdu, ale jinak máme plné právo se na něj dívat z patra. SHRNUTÍ: Kterak bojovat proti systému, když si nikdo ani nevšímá, že bojuješ. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Jima Broadbenta, jehož postavu věčného kverulanta a bojovníka za spravedlnost nejde nemilovat. Jen je škoda, že jeho výkon nebyl podepřen lepší dramatizací. Pokud nepočítám poslední třetinu, která se nesla ve znamení soudního jednání, byl celý příběh takový nijaký a nad vodou ho drží výhradně výstupy hlavního hrdiny. Mohlo a mělo to být lepší, ale po duši film pohladí i tak. 60% ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film podle skutečné události, takže navíc taky trochu výlet do historie. Britům se to povedlo vystihnout nejen jejich typické povahy, ale i atmosféru 60. let. Kamera, zvuk, prostředí, herci....není to vytknout, skvělá práce. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o výstrednom mužovi menom Kempton Bunton, ktorý sa do histórie zapísal ako "Únosca vojvodu z Wellingtonu". Tento príbeh vo filmovej podobe určite zaujme, akurát je tu taká dilema, že či s človekom ako Kempton sympatizovať alebo nie. Svojim spôsobom má pravdu, ale jeho štýl je zbytočne príliš provokantný. Ten súd bola strašná fraška, až sa čudujem, že takéto niečo sa nestalo precedensom pre akúkoľvek ďalšiu obhajobu krádeže. Ale odhliadnuc od toho bol film fajn, nič extra výnimočné, ale určite som sa nenudil. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

I přes velmi mírnou stopáž se to celkem vleče, což je hlavní kámen úrazu, protože jinak je to moc milý film, sem tam s dobrým vtípkem, skvělými herci a bezvadným příběhem, kde budete protagonistům fandit. Pocit stylem kouknout a zapomenout však převažuje. 60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film mi vyčaril úsmev na tvári. Bolo pekné sledovať niečo také povznášajúce a zábavné. Chcem vyzdvihnúť odľahčený scenár, ktorý tiež prináša srdcervúce posolstvo. Film má len 90 minút a má skvelé tempo, udržuje veci v pohybe a neutápa sa v zbytočných detailoch. Vo filme nie je nič mimoriadne okázalé, ale všetko je veľmi efektívne. 7/10 ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Anglicky suché, s množstvom narážok, ktoré málo kto mimo anglicka pochopí ale veľmi dobre zahraté a príbeh v rozumnej minutáži. 2 z 5 ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Opravdu laskavej film, s okouzlujícím a dobrotivým hlavním hrdinou (Jim Broadbent), jeho trpělivou manželkou (Helen Mirren), tragickou nezpracovanou událostí v rodině, na základě skutečných událostí s úžasným britským humorem. Tyhle filmy me vždycky tak pohladěj (ač to zní v mejch 36 letech sebevíc divně) 😊👍 ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Taký milý, bezvýznamný filmík, oddychovka s milými postavičkami a jedným kurióznym rozsudkom. Nič mimoriadne (teda až na ten verdikt), ale malo to hlavne pobaviť a to sa tak z polovice podarilo (respektíve nepodarilo). 50%. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Jednoducho spracovaný true-based príbeh, ktorý v sebe skrýva dve samostatné časti. Tá prvá je krádež, pardon „vypožičanie“ obrazu a za tým skrývajúce sociálne(-„filozofické“) ciele. Tá druhá je spracovanie tragédii, ktorá postihla Buntonovu rodinu (strata dievčatka). Najlepším momentom je výpoveď Kemptona Buntona  pred  súdom („Kde ste sa narodili?“ „V spálni, myslím.“). Pre duo Jim Broadbent  / Helen Mirren z hereckej stránky nie je čo vytknúť. P.S.: R.I.P. Roger Michell. Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

Reklama

Reklama