Reklama

Reklama

Kladivem sem, kladivem tam

(festivalový název)

Obsahy(1)

Ještě předtím, než David A. Prior vyslal svého bratra Teda do lesa s mulletem a v šortkách lovit zlotřilé žoldáky ve filmu Smrtelná kořist či do posilovny nahánět sériového vraha ve Vražedném aerobicu, vyzbrojila se tato tvůrčí dvojice videokamerou a natočila horor o démonickém vrahovi s kladivem, který bere sousloví „vtlouct lidem něco do hlavy" zásadně doslova. Debut Priorových vznikal v amatérských podmínkách, natáčel se převážně v Davidově bytě, filmařský štáb tvořili lidé z místní reklamní společnosti a herecké osazenstvo sestávalo především z režisérových přátel. Sám Ted Prior, který se v té době už uchytil jako model, přitom není jen představitelem hlavní role, ale také vytvořil logo filmu, v úvodních titulcích rozdrcené kladivem. Přestože toto úderné dílko dnes upadlo spíš v zapomnění, rozhodně stojí za to se k němu vrátit. Těžko totiž lze najít esenciálnější VHSkovou zkušenost. Jedná se o historicky teprve druhý film natočený kompletně na videokameru (první byl na Otrlci již uvedený Penzion pro svobodné dámy) a autoři si s různými jejími funkcemi jako je zpomalování obrazu, barevné filtry a různé prolínací efekty dosyta vyhráli. Nadto lze film chápat také jako koncentrát osmdesátkového nevkusu, jehož vrcholem je patrně jedna z nejupatlanějších bitev s jídlem v dějinách kinematografie. Ryzí bezelstná autenticita hereckých výkonů se tu potkává s fantasmagorickými halucinačními scénami, které jako by dokládaly, že VHS nemusí být jen technologie, ale také hodně specifický stav mysli. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (10)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nelítostný trénink v trpělivosti, u něhož zaplakají i největší fandové bratří Priorových. Hláška z parodického seriálu "Darkplace" - "We tried to keep the slow motion away from the dialogue as much as possible, but anything without dialogue was considered for slow motion" - se zde stává zrůdnou realitou. "Sledgehammer" mohl být relativně zábavný středometrážní slasher, ale mistr se halt rozhodl, že z toho bude celovečerák. Je nicméně pěkné vidět, že i fušeři typu páně Priora se postupem času mohou trochu přiučit řemeslu a poučit ze svých chyb, byť tedy ne zas nějak závratně. ()

Dellamorte odpad!

všechny recenze uživatele

Nasiaknutá tunajším trendom " ODporúčam / neODporúčam " musím vyhodiť pár písmenok aj Ja. 1značne ODporúčam všetkým " dolescentom " no zároveň ODporúčam projekciu bez vizuálu. Postačí depresívne audio , pár odvážnych dialógov a máš rozhlasovú hru - ako vyšitú. Pridaním vizuálu ( ktorý Ti neODporučí ani všeobecný lekár ) , to stráca ten správny feelgood. A keď sme už pri zvýraznenom OD - tak áno, je to ODpad. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Začátky Priorů byly dost,tedy dost, no. Tohle je amatérštiňa i po obrazové stránce. Rozpočet,ušetřilo se,protože beztak Tedovi nic neplatili,protože to je jeho brácha. Vysvětlovat děj je zbytečné,jo něco jako děj to má,ale je to amatérština. Ale ta hudba je boží,takové syntezároy snad,už nikdy nepouživá. Hezké zajimavé titulky,no tenhle film u mě nesmí chybět. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Průměrný slasher od Priora. A právě Prior je jediný který mě na tomhle filmu zaujal jinak bych po tomhle ani nesáhl. A ani Prior se tu nevytáhl je to nudná báchorka o ničem. Vražd je málo, atmosféra nijaká, vrah ne vyloženě špatnej ale spíše špatně zahranej. Od Priora nečekám umění ale zábavu a tady se nedostala, spíše nudou nasáklá kravina. Jen pro skalní Priora nebo Slasheru. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2014] Z Priorovy prvotiny natočený s kamarády neherci přímo čiší esence amatérskejch neumětelskejch a s láskou točenejch filmů. Ed Wood se inkarnoval do zlatých osmdesátek. Ve filmu se tvůrcům i přes všechny zásadní filmařský nedostatky nějak povedlo navodit příjemnou slasherovou atmosféru a anotace z Otrlce je všeříkající. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nudou sem, nudou tam. Uznať treba, že je to štýlovka ( VHS look má až v DNA, strašne natočené, až tak, že je to dobré, viac ako vydarená hudobná téma cez úvodné titulky ) no ťahá sa to až hrôza. Toľko nudy na jednu minútu sa dá vydržať len ťažko. Možno by pomohlo pár promile v krvi. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Niektoré scény by šli skrátiť o polovicu, a nič by sa nestalo, a technicky, herecky i po slasher stránke by sa filmu dalo čo tu vytknúť, ALE- film dýcha neskutočnou VHSkovou americkou 80´s slasher atmosférou, ktorá všetky tieto nepodstatné negatíva viac ako vyvažuje. Tvorcovia z určite pomerne skromného rozpočtu, čo je na filme i vidieť, vytrieskali maximum, aj niečo naviac. Killer je mohutný a hrozivý, lokácia síce obmedzená, ale pôsobivá, gore síce nie je veľa, ale to, čo tu je, je vydarené, postavy zábavné a zahrané obstojne. Inšpirácia napríklad v takom Friday the 13th je zrejmá, čo však rozhodne neberiem ako negatívum, práve naopak, a nájdu sa i klasické, ale potešujúce vychytávky, ako zábery z pohľadu killera, alebo nadprirodzená rovina s malým chlapcom. Príbeh je klasický, ale o to práve ide, niekedy nič viac netreba! Jeden z mojich najobľúbenejších low budgetových 80´s slasherov. ()

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je to po všech stránkách naprostý odpad, který ovšem nabízí scény, kde jsou tvůrčí neschopnost a naivita místy zábavné - např. WTF používání zpomalených záběrů :-) ()

Reklama

Reklama