Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Cain je člen ochranky v obchodním domě. V něm se nedávno stala vražda, při které byla zabita jeho žena Claire. Harry se nemůže smířit se smrtí svojí ženy, je znechucen z vývoje vyšetřovaní policie, a tak začíná pátrat na vlastní pěst. Nejde mu na rozum kdo a proč by chtěl zastřelit jeho ženu. Vydává se vlastní cestou a přes svého kolegu a kamaráda si vypůjčuje videokazety se záznamem z kamerového systému z onoho osudného dne a sbírá informace. Den co den projíždí videokazety a fotí si tváře lidí, píše informace, až jednoho dne náhodou narazí v protějším domě na zvláštní rodinnou fotku. Po jejím důkladném prozkoumání zjistí, že byla focena před motorestem ve vzdáleném městečku, kde poznal svoji ženu Claire, ihned tam vydává v domnění že možná natrefil na horkou stopu. (Pishin)

(více)

Recenze (93)

POMO 

všechny recenze uživatele

Alternatívny thriller s pomalou, skúmavou réžiou a poskromnými dialógmi. Pre vnímavých divákov. Čistý, zranený a neškodný hrdina v podaní vovnútri emóciami vrejúceho Johna Turturra versus vyšší, krutý svet moci a bezprávia. Turturro s jeho herectvom je polovicou tohto filmu, tou druhou je Refnova unikátna optika. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasně natočený mysteriózní thriller s perfektní depresivní atmosférou. Několik scén má v sobě tolik napětí, že je skoro až hmatatelné. Že se ten film po vzoru snímků Davida Lynche asi nedá přesně pochopit, to je pak věc druhá ... U podobných filmů se většinou jejich záludnost dá svést na nespolehlivého vypravěče, což je tady trochu problém, protože ne všechno, co vidíme, je vyprávěno z pohledu hlavní postavy. Osobně z toho mám pocit, že jde o částečnou iracionalizaci racionálního detektivního pátrání prostřednictvím racionalizace iracionálních představ psychicky vyšinutého "detektiva". Posuny ve vyšetřování se tak dějí nahodile, dějově souvisejícím činům chybí faktická logická souvilost. Ale kdoví ... Každopádně koukalo se mi na to pěkně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6,6milióna║ práca s kompozíciou obrazu je takmer brilantná, už tu Nicolas Winding Refn potvrdzuje aký cit má pre podávanie príbehu cez vizuál, pomalé zábery, taktiež snové vsuvky dajú príbehu dobrý rozsah, herecky slušné /65%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Harry Cain projíždí další a další videokazety s nahrávkami z bezpečnostních kamer, snaží se zjistit kdo a proč, zavraždil jeho ženu. Probírá se desítkami tváří, doplňuje k nim informace, pátrá.Náhodně nalezená fotografie ho přivádí do městečka v Montaně, poslední stopa jak zjistit pravdu. Ponurá atmosféra, depresivní hudba, beznaděj a halucinace. Takže pokud se nacházíte ve výjimečně dobrém rozmaru ..... tak po tomhle filmu, vás to zaručeně přejde! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to nervák i když se tam skoro nic neděje. Jestli na nějaký film sedí označení mysteriózní, tak na tento. Opravdu, jak zde všichni trefně píší, velmi Lynchovské. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO VÍ, CO MŮŽEŠ NAJÍT, KDYŽ POŘÁD HLEDÁŠ“.... /// Harry hledá vraha. Nechodí nočníma ulicema, ani nečistí bouchačkou ghetta. Sedí u telky a čumí na video. Žádná akce, jen depka osamělýho mužskýho, kterej přišel o ženu. Obyčejný, nudný komorní pátrání, který něčím (tak to kurva prozraď!!) baví. Možná tím (fajn, tak ven s tím!), že Harryho víc než KDO, zajímá PROČ?. Ponurost čouhá ze všeho. Z videokazet, z očí, z detektiva, z výtahu ... (z mlíka... – nedělej si z toho prdel!) a natahuje tak děj (dobře? Špatně? Zeptej se mě...). Svět je malej – tak to zase není takový překvápko, ale vo to ani tak nejde. Spíš je to psycho, vodehraný s minimálníma nákladama, na jehož konci ze mě (a vsadím se že i z tebe, tebe i tebe...) udělaj kokota. Hmm, tak fajn. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jebu celou ČSFD. Mě stačej záznamy z obchoďáku. 2.) Chcu se zařadit mezi magory, kteří chtě - nechtě dokoukaj film i se závěrečnejma titulkama. 3.) Thx za titule ,,Jemu, tedy IDžORovi“ a ,,jikazuza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Obdobně podivné a zvláštní jako nedávný Refnův Only God Forgives, bylo tu pár zajímavých a napínavých momentů,ale výsledný dojem je velmi slabý. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro někoho zřejmě velmi zajímavý film s depresivní atmosférou, ale já jsem byla osobně zklamaná. Asi jsem to dnes vzala za špatný konec, ale skutečně mně tady pointa nějak unikla. Podle mého laického názoru tomu chyběl ten správný potenciál a trochu rychlejší tempo bych taky unesla. A to jsem na pomalu plynoucí filmy docela zvyklá, ale tady bylo až ubíjející. Jinak vizuálně to bylo velmi dobrý a výkon Johna Tuturra v roli Harryho přesvědčivý. Suma sumárum dnes nad trojku určitě nejdu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Působivá, ponurá atmosféra a drobné nejistoty týkající se psychického rozpoložení hlavni postavy ženou tuto jinak trošku "prázdnou" kriminálku zdárně kupředu. Refn do poslední chvíle nechce říct, zda se jedná o krimi, či psychothriller, taktéž několika krátkými vsuvkami podbízí diváku myšlenku, že do rozuzlení filmu zasáhne špetka mysteriózna. K filmům Davida Lynche bych to však nepřirovnal, neboť Fear X není nepochopitelný a svou bizarností neexhibuje, využívá ji jen jako prostředek k silnějšímu vtáhnutí diváka do atmosféry a vnitřních pocitů protagonisty... Pomalejší tempo a kratší stopáž tomuto filmu svědčí. 7/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Snaha sa cení ale iba precízne budovaná znepokojivá atmosféra nerobí film. Ťažko uchopiteľný scenár je spoločným znakom aj väčšiny Lynchových filmov ale Lynch zachádza oveľa daľej, ponúka viac originality a indícií k pochopeniu jeho vízií. Fear X na odpovede nehrá, celý čas vytvára len otázky a byť o polovicu kratší alebo dlhší, nehrá žiadnu rolu, jeho hodnota by zostala rovnaká. Ale aspoň snaha sa cení. 50% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak najdeš sám jednoho chlapa?“ - „Věřím, že to dokážu.“ - „I když to dokážeš, nebude s tebou klábosit, jen aby ses cítil líp.“ - „Udělám, co bude třeba. Možná nemusím vědět kdo to je, jen když zjistím proč.“ - „Myslíš, že to bude tak lehký? Myslíš, že si tě pustí blízko k sobě? Uvědomí si, že ho budeš chtít zabít.“ - „Já nejsem vrah.“ Harry dělá ochranku v supermarketu, ale divák brzy odtuší, že tohle není obyčejný sekuriťák. Má cíl. Je unavený, umanutý a publikum hádá, zda mu ze žalu i malinko nepřeskočilo. Jak se noří hlouběji do luštění záhady smrti své ženy, je film zajímavější, ale také hůře uchopitelný. K pomalému tempu a hypnotické atmosféře přibude také víc vzpomínek, snů, halucinací, přičemž v určitém okamžiku dojde i na psychedelické orgie (vážně byly nutné?). Vytknul bych i to, že část pointy člověk uhádne velmi brzo (velká škoda), postava Petera mi nepřišla zvládnutá a kvůli neuspokojivému konci zbude jistá pachuť. Baví atmosféra i autentický Turturro, jinak ale tenhle nevyrovnaný thriller hodnotím jen lepším průměrem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Winding Refnův styl, prosakuje každým záběrem. Neobvyklý příběh pomsty(?) rámují ponuré snové sekvence jejichž interpretace je čistě na divákovi. Dalo by se říct, že jde až o Lynchovské dílo, ale Lynch je přece jen neuchopitelnější. Jinak skvělý Turturro v hodně neobvyklé roli. Téměř hmatatelné napětí a minimalistická hudba Briana Ena z tohoto snímku dělají záležitost, která by neměla fajnšmekrům ujít. Nejsem vrah. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Ono by mi ani tak nevadilo, že se tam toho moc neděje, že je film pomalý jak sáňky v létě a vysvětlení jakého se nám dostane by se dalo shrnout slovem nulové. Turturro s Refnem dokázali navodit zajímavou atmosféru, trošku vykradli Lynche, ale stačí to na to, aby se statické záběry ožvláštnily natolik, aby bylo zábavné je sledovat. Ale proč proboha jsou zásadní zvraty v celém pátrání tak strašlivě hloupé a na náhodě založené? Chlapíkovi zabili manželku v nákupní centru. Od tý doby nedělá nic jinýho, než že projíždí záběry bezpečnostních kamer a pátrá po každé sebemenší stopě kdo a proč to mohl udělat. Ale kdo by čekal nějaké spojování nepatrných detailů odhalených ze záznamů, ten má smůlu, protože z nich se nic nezjistí. Chlapík má prostě jednoho dne halušku, na jejímž základě vleze do cizího baráku, tam se na zemi jen tak válí negativ, na kterém je fotka ženské v motelu někde v prdeli v Montaně. Chlapík zajede do penzionu v prdeli v Montaně, kde fotku ženské ukáže servírce. Ta sice netuší, ale zrovna se kolem mrcasí policajt, kterej si fotku prohlídne a začne se chovat divně (ostatně jako všichni policajti ve filmu). No a pak si vrah chlapíkovi ženy zajde za chlapíkem na pokec...konec pátrání, že k tomu ale bylo potřeba důvtipu. Snímek hodně často hodně silně připomíná Twin Peaks a právě ve srovnání s úžasným detailním vyšetřováním a postupným sbíráním více či méně důležitých či zavádějících indícií v Lynchově seriálu je největší slabina detektivně prostoduchého Strachu X. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne pripadá, že ak aj NWR príde na nejakú mind fuck zápletku, tak ju nevie rozvinúť do niečoho skutočne záhadného. Popravde mi je jedno, ako to v skutočnosti bolo, pretože Fear X neobsahuje žiadnu vťahujúcu scénu, žiaden poriadny thrill, ktorý by ma nútil ísť hľadať interpretácie po nete. On totiž dokáže aj na takto krátkej ploche občas celkom nudiť. Postavy sa rozprávajú medzi sebou extrémne pomaly, pričom sa niekedy ani nič špeciálneho nedozvieme. To je skôr výsadou minimalistických filmov a nie filmov, ktoré by mi mali svojou záhadnosťou zamestnať myseľ na niekoľko hodín. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Eh! Tohle mě tak nějak položilo na lopatky. Po skončení filmu se mi do hlavy vehnalo snad tisíc otázek na který jsem se během trvání nedozvěděl odpověď. Kdo bydlel v domě přes ulici? Kdo nafotil ty fotky? Proč zastřelili jeho ženu? A kdo kurva byl ten policajt? A v čem jel? To jsou všechno věci na který film nebere ohledy. Zajímá se jenom o hlavní postavu a její počínání při hledání vraha, takže pokud budete hledat odpovědi na výše uvedený otázky, tak je stejně jako já nenajdete (možná jsem to vůbec nepochopil, možná ve filmu bylo víc, než jsem byl schopnej vidět). Každopádně se jedná o perfektní atmosferický dílo s výbornym Turturrem, skvělou kamerou, ponurou hudbou a pomalu plynoucim mystickym dějem. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů na podobné téma, které jsem už za svůj dlouhý život viděl. Na jedné straně nevyřešená vražda , která se stane tak trochou záminkou v rozehrání tajemné a naprosto mysteriózní hry, v čele s báječným Johnem, kterému jsem toho nejistého hrdinu zbaštil i s navijákem. Na začátku možná lehčí nuda, na konci parádní jízda, kterou si bude muset asi každý vyložit po svém. A právě za tenhle (ne) konec nakonec pálím do plných. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Četl jsem, že Refn se naučil číst a psát až ve 13 letech. Raději než slovem se vyjadřuje vizualizací, což film pouzue pouze potvrzuje: šetří se slovem, ale atmosféra je dechberoucí. Dle mého názoru je i pomocí skvělé práce s vizuálem scén poznat, co je domýšlení/sen/fikce a co je realitou. Atmosféra vtáhne. Turturro je boží jako vždy. A Refna miluji. ...jenom mírné zklamání, připravte si lámání hlavy po filmu a la co tím asi básník chtěl říct. ()

Reklama

Reklama