Reklama

Reklama

Na špatné cestě

  • Ukrajina Pohani dorogy (více)

Obsahy(1)

Film Na špatné cestě, který se skládá ze čtyř zdánlivě nesouvisejících povídek odehrávajících se v oblasti Donbasu, zachycuje trauma války a rozpadu společnosti v sérii napjatých a osudových setkání cizích lidí... Čtyři povídky se odehrávají na cestách Donbasu během války. Neexistují žádná bezpečná místa a nikdo nedokáže pochopit, co se děje. I když se někteří zmítají v chaosu, daří se jim mít nad ostatními moc. Ale v tomto světě, kde zítřek možná nikdy nepřijde, nejsou všichni bezbranní a nešťastní. I ty nejnevinnější oběti se mohou přihlásit o slovo a převzít vládu. (Cinemax)

(více)

Recenze (16)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Hodně temný a také doslova temně natočený film, z nějž na mě padala hodně tísnivá atmosféra, umocněná navíc současnou ruskou agresí na Ukrajině. Na druhou stranu snímek umožňuje lépe pochopit bezvýchodnost současné situace, protože morální rozklad na obou znepřátelených stranách je pro středoevropana za hranicí představitelného. Jediné, co člověka může utěšovat, je to velké štěstí, že se nenarodil těch několik set kilometrů dál na východ. Brr. Těm chudákům, kteří tohle štěstí neměli, ale jen tak něco ještě hodně dlouho nepomůže - je to naprosto jiná kultura, v níž jednotlivec je prakticky bezcenný. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

"Z neba spadli tri jablká. Jedno pre toho, kto to videl, jedno pre toho, kto o tom rozprával a jedno pre toho, kto to všetko počúval." (kaukazské rozprávky). Môžem to tu parafrázovať aj inak, rozprávková bábuška z Donbasu má pre vás štyri príbehy. Prvý pre toho, kto chce dostať hlavou o kapotu. Druhý pre toho, kto chce do ksichtu dostať pľuvanec so slnečnicovými semiačkami. Tretí pre toho, kto chce cmúľať hlaveň kalacha medzi zubami. A štvrtý (jednoznačne najlepší, ktorý dvíha hodnotenie na dobré 4*) pre toho, kto by rád neuvážene rýchlo jazdil po zapadnutých dedinách. Suka bľjať! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejen na špatné cestě, ale i ve špatné zemi, na špatném místě a ve špatný čas. Natalija Vorožbyt chtěla natočit něco zásadního o zemi sužované válkou, jenže výsledek odpovídá tomu, že buď schází zkušenosti, nebo talent. Ve všech čtyřech mikropříbězích, respektive setkáních, něco přebývá nebo naopak schází. Spokojený nejsem ani s jednou ze čtyř částí. Třetí potenciálně velmi silná mikropovídka je utopená v podivných dialozích, čtvrtá se atmosférou a vyzněním vyloženě tluče se zbytkem a i tam chtělo trochu zapracovat na pointě. Celkový dojem: 45 %. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to film, který chce poukázat na tragickou situaci v místě války, ale jednotlivé povídky jsou slabé. Chybí nějaká pointa a neznalému divákovi budou těžko k pochopení některé souvislosti. Ano, část motivací jedinců se dá vysvětlit nebo alespoň zčásti chápat, jinak se ale povídky utápějí v dialozích, takže za chvíli není jasné, co chtěla postava na počátku říct. Nevím, zda zrovna tento film je odpovídající a vypovídající dílo o situaci. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé povídky sice mohly být lépe vypointované, ale podle mého názoru bohatě stačí ten krutě hořký podtext, který dozajista všechny čtyři mají. Za nejlepší určitě považuji poslední příběh, jenž vyniká téměř hororovou atmosférou. Ve velmi těsném závěsu se drží třetí povídka, která disponuje nejsyrovějším a nejdepresivnějším vyzněním. Druhá povídka je asi nejslabší, co se týká námětu i celkové nálady. Nicméně hodně mě zaujal hned první příběh, z něhož vyplývá, že Ukrajinci a Rusové si ve vzájemných vztazích nemají moc co vyčítat. Autorka filmu zde lehce naznačuje, že tyto dva národy zrovna neoplývají přílišnou bratrskou láskou a pospolitostí. Zkrátka a dobře, současné problémy v dané oblasti rozhodně nejsou tak černobílé, jak se navenek může zdát. (75%) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama