Reklama

Reklama

Výheň

  • Austrálie The Furnace
Trailer

Obsahy(1)

Western z období zlaté horečky se odehrává v 90. letech 19. století. Jeho dějištěm je divoká příroda Austrálie a hlavními aktéry smíšená společnost velbloudí karavany, kterou tvoří převážně muslimští a sikhští muži z Indie, Afghánistánu a Persie. Film osvětluje zapomenutou historii australských jezdců na velbloudech “Ghan”, kteří prošli rozlehlým pouštním vnitrozemím a vytvořili si jedinečná pouta s domorodým aborigénským obyvatelstvem. Mladý Afghánec Hanif se spřátelí s domorodým lovcem Woorakem, když hledá nelegální pec, ve které by mohl roztavit dvě zlaté cihly. Dostal se k nim náhodně, když mu cestu zkřížil Mal, jenž jako jediný přežil masakr. Oba muži musí dělat kompromisy, aby přežili cestu australským vnitrozemím a vyhnuli se vojákům Zlaté čety. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (26)

italka63 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí drama, lemované mrtvolami, to vše v australské poušti, kde se setkáte i s nečekaným národnostmi a samozřejmě zločinem. Ale ta duševní cesta a lidské osudy ve výhni pouště, zachycené skvělou kamerou a úžasnou hudbou, která podkresluje, to za to stojí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nechápem ako mi tento austrálsky western mohol uniknúť z radaru. Trafil sa mi presne do vkusu. Pomalé tempo, krásne exteriéry a čo nebýva pravidlom - dobrý príbeh. Kde ide o zlato, ide o život...Každá i menšia postava tu má svoje miesto. Nemáme tu herecké hviezdy, ale aj títo menej známi herci odvádzajú výborné výkony. Film je pomerne drsný a nepredvídateľný, tak ako bol drsný i život v tej dobe. Dostal som nielen kvalitný film, ale aj trocha lekcie z histórie. Netušil som, že spoločnosť v Austrálii bola takto premiešaná ľuďmi z Číny, Indie či Afganistanu...Obdobie zlatej horúčky sa asi nedá porovnať s tou na Aljaške, ale bola aj tu. Na film som náhodou natrafil na joj cinema v českom dabingu, ktorý nie je zlý, ale dávam prednosť titulkom a originálnej verzii, s ktorou by som bol určite ešte spokojnejší. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Děkuji příteli gogovi76, že mne na tohle upozornil. I mně to uteklo a já jsem na tyhle australácký věci prostě vysazenej. Austrálie té doby byla skutečně mixem všech národností a etnik. Co tam nenatahali Angličané loděmi do trestaneckých kolonií, přijelo samo hledat štěstí v nové zemi když vznikaly první osady a města. Buš ale dál patřila původním domorodým Austrálcům, byť podobně i oni jako Indiáni v Severní Americe se postupně stali ohroženým druhem a dnes jsou na tom vlastně úplně stejně. žijí v rezervacích, pomalu zapomínají domorodé zvyky a způsoby života, berou drogy, jsou to alkoholici, těžko shánějí práci a žijí z podpory... Skvěle o tom pojednává úžasný film Charlieho země. A stejně jako Amerika v té době v Austrálii panovaly divoké zákony. Nekonečné vzdálenosti moc neumožňovaly armádě nebo polici někoho stíhat, přesto se o to vždy pokoušela. Opět skvělá tentokráte Novozélandská záležitost záležitost film Tracker. I tady jsem obdivoval vojáky, kteří s neskutečnou vůlí stopovali zločince. Ve filmu se parádně podařilo zachytit tu tehdejší dobu i ten chaos a násilí, které ji provázelo. Závěr filmu je úžasný a já za něj dávám tu pátou hvězdu. Díky gogo, pošmákl jsem si ! * * * * * ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Atmosférická variace na western, která je národnostně pestřejší, než by člověk čekal. Ostatně se v něm mluví šesti jazyky a hlavní hrdina je Afghánec (i když ho hraje Egypťan). Dějově není zrovna výjimečný, ale hodně dělá výborná práce kameramana a hudebního skladatele. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo je průvodním jevem snad všech australských westernů a The Furnace není výjimkou. stejně tak je splněná i podmínka, že protinožci neotčí jen tupé střílečky, ale do žánru vnášejí i nějakou tu myšlenku. A konečně jsou tu i pečlivě budované charaktery, což je neodmyslitelný třetí pilíř. Jenže i přesto, že film vlastně splňuje všechno to, co jsem od něj čekal i chtěl, tak mě to zoufale nebavilo. Vyprahlá krajina a soustavně pálící slunce sice občas zaujmou, ale víc než kdy jindy jsem se podobně jako hlavní hrdinové cítil vyprahle a vyčerpaně. Možná by stálo za to do toho občas seknout a natočit to postaru. Sem tam se tu něco dobrého najde, herecky má film úroveň a je tu i jistá informační hodnota, ale v těch dvou hodinách se jedná jen o momentky. 35% ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Za mě subjektivní  **,  které si ovšem film po technické a myšlenkové stránce jistě film objektivně nezaslouží,  já zkrátka na podobný typ filmů  nejsem jednoduše stavěná, nudila jsem se a dlouhou stopáž dost protrpěla. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí, námět a poselství filmu se mi líbilo. Ale i tak se víc jak k průměru nedostanu. Nejvíc mi asi chyběla nějaká zajímavá hudba ( k těm oku lahodícím záběrům ). A scénáristicky to podle mě šlo uchopit lépe - občas se vynořily postavy ad hoc nebo jednaly dost zvláštně... Ale nebyl to promarněný čas. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa popisu to znie extrémne zaujímavo a pozoruhodne. Bohužiaľ, potenciál zostal v úzadí a to ospalé, pomalé tempo s nevýraznou zápletkou rozhodne nenaplnilo očakávania. A to je podľa mňa dosť škoda, keďže taký zaujímavý námet s pestrým osadenstvom postáv, ešte k tomu v exotickom prostredí pustej Austrálie - to bolo samo o sebe rozohrané na kvalitný filmový zážitok. No napokon sa senzácia nekonala a The Funrnace nedosiahla u mňa ani len hranice priemeru. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Když mě ve filmu zaujmou v podstatě jen úvodní a závěrečné historické informace podané během titulků nebo lokace, ve kterých se děj odehrává, tak je asi něco špatně. Nemůžu si pomoct, ale hrozně jsem se u toho nudila, a to mám docela v oblibě snímky vyznačující se pomalým tempem vyprávění. (45%) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tam, kde jiskří jantarové pláně, plameny, je líheň medových "rakviček." Pálí střelné prachy. Jejich střet zpopelní žeň úžehů, hněvy. Až rozptyl zažene člověka k člověku. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Překvapiv výborně natočení snímek, který zaujme precizní režií a poutavými, stále ne tolik otřelými kulisami Austrálie. Navíc národnostní pestrost zasazená do období konce 19 století je líbivá až exoticky zajímavá. Příběh je skvěle napsaný a nabízí celou škálu emocí a pocitů, od magického mrazení během setkání s čínskými přistěhovalci, před typickou "westernovskou" atmosféru během přestřelek až silně dramatickou psychologii dobře napsaného hlavního hrdiny. Opravdu působivý snímek. ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Mimo informácie že jeho Veličenstvá ku klokanom, Aborigérom a  trestancom vyhnala aj Peržanov, Ťamanov, Hindov a čo ešte všetko to za nič nestálo. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ani nebudem musieť prižmúrovať oko, aby som tomu dal štyri. Nie je to zase až tak strhujúce, ako sa píše v obsahu, zato to má vyšší zmysel a je pravda, že hlavná postava po prejdení si tohto príbehu a po stratení a nájdení svojich hodnôt už nikdy nebude tým, čím bola predtým - veselým a bezstarostným chlapcom. Pre mňa jednoduchá, drsná  oddychovka, rozprávka s historickým pozadím a s trochu naivným (ale zmyselným) ukončením. ()

Sharleen76 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně první australský western, který jsem zhlédla. Film přibližuje historii australských jezdců na velbloudech, kteří pocházeli převážně z Indie, Afghánistánu a Persie. Jejich velbloudí karavany křižovali rozhlehlé pouštní vnitrozemí a žili v přirozeném společenství s místním domorodým obyvatelstvem. Příběh samotný je z období zlaté horečky v 90. letech 19. století. Nechybí napětí, přestřelky a to vše v nádherné divoké přírodě Austrálie. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Multikulturní western. Ani to ne. Spíš velmi pomalý film o jakémsi Abdulláhovi cestujícím s bílým mužem za asijskou rodinou. Jedna dlouhá a, kromě pár okamžiků ke konci, pekelně zdlouhavá nuda. (12%) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

První film Rodericka MacKaye popisuje dějiny Austrálie z trochu jiného pohledu. Není to moc známý úsek dějin pro zbytek světa a hlavně sem australské filmy moc nechodí. Tím spíš musím pořádnou australskou výheň plnou zajímavého prostředí, složek obyvatel i strastiplného putování ocenit. Film mě bavil, nenudil jsem se a líbily se mi herecké výkony. O zlatých horečkých v USA či na Aljašce už slyšel leckdo, ale Austrálie je pro nás Evropany neznámou nejen z hlediska filmu, ale i historie. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Tradiční western v netradičním prostředí. Australská buš, velbloudí karavany, zloději zlata a strážci zákona. Multi kulti směska aboriginců, afghánců, indů, číňanů a bělochů. Místy těžká uspávačka, ale jinak celkem zajímavý, byť hodně táhlý a rozvláčný příběh o mladém muslimském karavaniérovi a jeho cestě pouští. Asi za poznáním. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Nuceny vztah mezi dvemi hlavnimi hrdiny byl zajimavy, protoze to bylo kazdou chvili trosku jinak. Jednou se nenavideli, pak respektovali, jednou mel navrch ten, zachvi ten.  Pribeh zasazeny do westernu je prijemne osvezeni, protoze tenhle zanr je zazrak potkat mezi novymi filmy. ()

Reklama

Reklama