Reklama

Reklama

Nikam zvlášt

(festivalový název)
  • Itálie Nowhere Special (více)

John má 35 rokov, živí sa ako umývač okien a celý svoj súčasný život zasvätil starostlivosti o štvorročného syna Michaela, ktorého matka ho opustila krátko po jeho narodení. Keď sa dozvie, že mu ostáva len niekoľko mesiacov života, snaží sa urobiť všetok pre to, aby mu našiel novú, dokonalú rodinu a zároveň ho čo najviac ochránil pred závažnosťou situácie. (RTVS)

(více)

Recenze (34)

Fr 

všechny recenze uživatele

„TOHLE JE NEJVĚTŠÍ ROZHODNUTÍ MÝHO ŽIVOTA“…   Proč koukat na film, u kterýho předem víte, že skončí špatně…? Možná proto,že John je celkem sympaťák a jeho starostlivost je … prostě stojí za zfilmování. Navíc se to nesekne na nějakým „mrtvým“ bodě, kde by byla nuda nebo z vás ždímali emoce za každou cenu. Prostě jen sledujete tátu, kterej dělá pro svýho syna to nejlepší. Blbě řečeno – ale je to milej příběh, páč tady nikdo nedělá nic špatně. A možná rozjedete tipovací soutěž, kdo že to nakonec vyhraje…      /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zařizuju paměťovou schránku. ///  Thx za titule „saturn_sk“.                PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co byste chtěl, aby se o vás váš syn v budoucnu dozvěděl? Aby si to pamatoval? Co byste chtěl, aby vaše nová rodina…?“ - „Jsem myč oken.“ A John, dělá vše proto, aby synovi zajistil co nejlepší možnou budoucnost…Pasolini mě zaujal už Zátiším, které mě emocionálně sejmulo. A podobně jako v o 7 let starším snímku tvůrce režíruje velmi úsporně, ale věcně. Znovu mnohdy nechává promlouvat pohledy postav místo jejich slov. A v tom tkví jeho síla, je málomluvný, ale přitom tolik říkající. Niterný, citlivě natočený, ovšem navzdory tématu nesklouzává k citovému vydírání. Johnovi ubývá sil, času, ale to nejtěžší ho teprve čeká. Jenže jak synovi vysvětlit, že ho matka navždy opustila a vy brzo zemřete, když vám na narozeninový dort podává svíčku symbolizující další rok života, který však už nepřijde? Koho si John vybere z možných zájemců je sice divákovi už nějakou dobu jasné, ale myslím, že u většiny publika proběhne tichý souhlas. Zátiší sice řadím o stupínek výš, ale to Nikam zvlášť nijak nedegraduje a pěkné 4* má u mě jisté. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Úprimne, tieto malé depresívne európske nezávislé filmíky "so života" je kategória, ktorá ma míňa kilometrovými oblúkmi. Fakt to nie je môj cup of tea, čo je ale úplne irelevantné. Je to citlivé, smutné a on point (hlavne herecky, obaja). No a keďže mám syna v rovnakom veku ako Michael, tak to rezalo do živého a na konci som mal hrdlo stiahnuté jak chudera. 80% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tu jedno oko nezostane suché. Je to krásny film, citlivo natočený. Na konci každý pochopí, že zámerom nebolo citovo vyždímať diváka a to sa mi na ňom páčilo. Je to film o chlapíkovi, ktorý sa stará (a vychováva) sám svojho synka a chce preňho len to najlepšie. Záver vynikajúci. Presne, ako som si želal. 80% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak "Nowhere Special" je ukážkový príklad drámy, ako sa majú správne točiť filmy. V jadre ponúka jednoduchý a úprimný príbeh, nepotrebuje tlačiť na city, nepotrebuje všetko vysoko komentovať a vysvetľovať a necháva diváka často pochopiť dôležité veci len z toho, čo sa nám odohráva priamo pred očami. Je tu veľké množstvo scénok, ktoré mi ostanú z tohto filmu v pamäti. Najmä asi časť, keď dá Michael Johnovi sviečku pri tvorbe narodeninovej torty. V tej scénke bolo spracované úplne všetko. No v tomto filme je ich oveľa viac. Čo na filme oceňujem najviac? James Norton podal absolútne excelentný herecký výkon, no najmä všetky scénky medzi ním Danielom Lamontom pôsobia veľmi úprimne. Nemal som ani na sekundu problém uveriť, že sledujem príbeh skutočného otca a skutočného syna. Ich vzťah je to, čo robí tento film skvelým. Ich dialógy ho takisto robia skvelým. Je úžasné sledovať ako si John uvedomuje, že niektoré veci musí povedať nahlas a svojmu synovi správne vysvetliť. Pretože je to veľmi dôležité. Záver filmu? Jeden z mojich najobľúbenejších za celý rok. Úprimne som dúfal, že to k tomu dospeje a som vďačný, že to tak bolo. Pretože tak by som sa asi rozhodol aj ja. Neviem vôbec čo mám tomuto filmu vytknúť. Je v ňom obsiahnuté absolútne všetko. A tie emócie nie sú násilím ťahané skrz uplakané scénky alebo dojímavú hudbu. Film ich necháva úprimne vyznieť a vďaka tomu aj my môžeme byť úprimne dojatí. Tak by to malo v drámach byť. Hodnotím ako jeden z osobných filmových highlightov roka. Hodnotenie: A+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Trochu mě zarazil titulek, že je film inspirován skutečnou událostí. To si jako scenáristé nedokáží vymyslet ani takovýto příběh? Severoirský otec bez perspektivy a na předčasném konci života je v podání Jamese Nortona k politování, ale ještě důležitější byl casting jeho filmového synka. Protože když tahle dvojice spolu funguje, tak funguje i zbytek filmu. Možná jen hudba podle mne občas zbytečně tlačila na pilu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Lovre story mezi otcem a synem, kteří nemají šanci překonat tragickou situaci. Příběh je přehledný, budete potřebovat do ruky sadu kapesníčků. Je to přesně odpozorováno a velmi smutné.  James Norton je stejně okouzlující jako působivý. Je zde něco klidného, hlubokého  a povznášejícího. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrej, zpracování pro mne trochu schematicka nuda. Někdy asi tak po půlce už mne to nebavilo vůbec a vypnul jsem to s tím, ze konec je stejně jasnej (což dle místních komentářů byl správný předpoklad). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Silné téma, slabé zpracování. 1)  Film má dvě velké přednosti: silné téma a 35letého sympaťáka Jamese Nortona._____ 2)  Snímek předestřel situaci a pak jen sledujeme, jak se onen okamžik přímočaře blíží. Téma bez výrazného děje a pointy mi přijde vhodné spíš pro čtyřicetiminutovou povídku._____ 3)  U některých komentátorů mám pocit, že se vyjadřují spíš k situaci jako takové, než k jejímu filmovému uchopení. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Pre mňa, ako pre otca približne rovnako malého caparta bolo to sledovanie asi ako si nechať priťahovať hrudník vo zveráku pomaly otáčku za otáčkou. Ak ste rodič, tak proste tu nie je otázkou, ze či vás to prevalcuje, ale proste len kedy to tú prvú slzu z vás konečne vymačkne. Pomalé, trýznivé a pritom tak nevtieravo podané, že snáď ani v jednej scéne som nemal pocit, že už sa v tom režisér rochní príliš. Všetko tak nejak nenásilne autenticky plynie a smeruje k tomu nevyhnutnému, čo je odhalené hneď na začiatku a proste neúprosne si tým prejdete tiež spolu s hlavným hrdinom. Lebo málovravný a hĺbavý James Norton je s tou minimalistickou mimikou doslova priesvitný a čítať mu myšlienky ide so štipkou empatie pri každej jednej scéne úplne samo... Pri každom tom jednom zdanlivo banálnom momente z běžného života. Ale komu sú takéto zdanlivo bežné momenty trochu povedomé z vlastneho života, tak bude v koži hlavného hrdinu trpieť s ním ako zviera, lebo ten údel je proste nočná mora každého rodiča. Koniec je úplne fenomenálne vymyslený a ta zamrznuta posledna sekunda filmu sa proste vryje do pamati a človek má pri nej pocit, že v tom poslednom zábere proste bolo všetko, čo bolo treba povedať a zase len ocení decentnú réžiu a to, že nemal režisér potrebu viac tlačiť na pilu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

(Do)jemný, přitom čirý a čistý film, jednoduchý co do tématu, o to však obtížnější co do zpracování. Nabízí se tu sice určité srovnání se Svěrákovým Koljou, ale dotoho bych se nechtěl pouštět a kazit tím iluze jiné části publika. Sarkastikova recenze (zvláště její druhá polovina) je příhodná k převzetí - a tak jsem z toho vycouval, aniž bych co řekl. Zdá se mi totiž, že zde není mnoho co říct - nothing special. Sigmund Freud řekl (nevím kde a proto parafráze), že v našem nevědomí není idea vlastní smrti obsažena. Proto se k vlastním dětem nechováme jako John. A když už máme na kahánku, tak už je většinou pozdě. Děti jsou už dospělé a na svou ani naši smrt nemyslí, stejně jako my kdysi. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet fajn, hoci nie úplne originálny. Ale celá atmosféra filmu a jeho spracovania ma vôbec neupútala. Na môj vkus to bolo celé riadne ťažkopádne a nezáživné. A hoci bol osud Johna doslova tragický, takmer tomu chýbal akýkoľvek sentiment. A hoci nie som fanúšik zbytočného pátosu, tu bol viac ako vítaný. Ale čo už, možno to niekomu bude pasovať viac. Mne veru vôbec. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Koprodukční snímek Nikam zvlášť sleduje velmi niterný příběh o silném citovém poutu mezi otcem a synem, přičemž nijak zásadně netlačí na pilu a emočně nevydírá. Tvůrcům se povedlo skvěle vybrat ústřední dvojici. Charismatický James Norton a dosud neznámý dětský herec Daniel Lamont jsou oba ve svých rolích natolik přesvědčiví, že člověk nabývá dojmu, jako by k sobě opravdu patřili. Když jsem si film pustila, vůbec jsem netušila, o čem pojednává, takže jsem až s postupujícím dějem zjišťovala, kam vše směřuje. Celé vyprávění pak bylo pro mě o to působivější. K samotnému rozuzlení bych ráda podotkla, že kdybych se někdy ocitla v nelehké životní situaci jako John, tak bych se rozhodla asi úplně stejně. (85%) ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[FEBIOFEST] Velice intimní záležitost. Postupné pomalé hledání možnosti jak se vyrovnat s odcházejícím životem i dítětem, který má celý život před sebou. Kupodivu skvělé filmy, se hodnotí hůře, než ty špatné. Tady totiž nebylo, co vytknout. Režie nás příjemně a ladně vede k nějakým náznakům toho, jak se film bude odvíjet, a mnohdy se to i příjemně vyplní. Herecké výkony jsou na absolutním stropu a vše v rámci příběhu do sebe perfektně zapadá. Vrcholový materiál, který dojme do poslední vteřiny. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tie ťažké detské otázky „Kde je mama“, na ktoré je niekedy tak ťažké odpovedať. Ale podobne ťažké je vysvetlenie smrti štvorročnému, keď vraj majú pomôcť knihy o smrti dinosaurov... No ale film je o ťažkých otázkach pre dospelých o budúcnosti, o adopcii naopak, keď nie rodičia hľadajú vhodné dieťa, ale dieťa si hľadá vhodných rodičov. Exotov je dosť, prijateľných menej. Film mi bol sympatický aj tým, že neohuruje veľkou zápletkou, ani veľkými gestami či slovami, ale prevedie nás situáciou, akú si nikto nepraje, ale život občas niekomu prinesie.  –––– Prepáčte, John. Sám viete, aké to je. Život sa nie vždy vyvíja tak, ako by sme chceli. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu zodpovedá téme, ktorú rieši. Veľmi dobre spracované a perfektný James Norton. Tú bezmocnosť, lásku a snahu zabezpečiť budúcnosť synovi veľmi dobre zahral a malý tiež. Nakoniec padla aj slza, ale z filmu som mala nakoniec dobrý pocit. Riešiť takýto problém by asi nechcel žiadny milujúci rodič. ()

caffelina 

všechny recenze uživatele

Silné 3*. Nie som rodič a filmy s detskou tématikou ma nejako extra neberú.. ale toto sa ma zvláštnym spôsobom dotýkalo. Možno aj preto, že malý Michael je pekný, podareny a tichý chlapček. Btw tiež by som si na konci vybrala ako John. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Scénář ze šuplíku o umírání.Ale oproti jiným je extra emotivní.Nenuceně.Je na divákovi ,jak dalece si pustí Jona a Michaela pod kůži.Postupem času se mě dostal dál ,než jsem chtěla.A jen jsem se modlila, aby to ten nahoře nějak zvrátil.....Jonovi velmi pomáhaly rozhovory se starou paní na její zahradě.Její číše života byla naplněna až po okraj moudrostí a laskavostí.Až po skončení filmu jsem si všimla že scénář a režii měl Pasolini.Ital .Který práci odvedl po "italsku" S citem pro detailní záběry a pomalým během času.Skvělá kamera.Obzvlášť vynikající Norton.Mám ho ráda.Ale až moc často dostával dobové role.Kde ve své roli dělal kukuče na ukdákané dcery ,kterých se rodiče potřebovali zbavit.Seriál McMafia byl jak šitý pro něj.V tomhle snímku ukázal jak velký je herec.Myslím ,že sám děti ještě nemá i když má dlouholetý vztah.Ale v roli otce se do té situace dokázal vžít pomalu za hranici dokonalosti!.Nehledě na to ,že klučina v roli jeho syna byl opravdu malý ale úžasný!Kdo ho dokázal přesvědčit ,že se nemá dívat do kamery anebo sledovat pohyb za ní.Ten kluk to neudělal ani jednou!Ve filmu měl hodně prostoru takže muselo být náročné s ním pracovat.Klobouk dolů. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Moc povedené, žádný zbytečný patos a ořecitlivělost...vlastně střídají se 2 druhy scén, v jedné si otec užívá čas s dítětem a věnuje se mu. V druhém bcházíme bizarní rodiny, které se ucházejí o adopci. Chybí tam nějaké lepší pojítko, či lépe rozvinutí červená nit. ()

Reklama

Reklama