Reklama

Reklama

Poslouchej

(festivalový název)
  • Portugalsko Listen (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh portugalské rodiny se třemi dětmi, z nichž holčička je neslyšící, která přežívá jen tak tak a nemá moc peněz. Ve škole zjistí, že holčička má na zádech jizvy, takže do domu vtrhne sociálka s policií a děti manželům sebere. Manželka se pouští do boje s justicí... (honajz)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už začátek v obchodě naznačí, že téhle rodině se finančně nebude dařit nejlépe. Ostatně dělat špatně placenou práce a do toho mít 3 děti na krku, to by nebyl med pro nikoho. Jenže zde se hlavní hrdinové střetnou s daleko těžší výzvou; britskými nesmlouvavými úřady, které si žádné servítky neberou. U tohohle filmu se mi na mysl stále kradlo jméno Kena Loache, který je tímhle typem filmů pověstný, přesto Ana Rocha má svůj vlastní styl. Velmi dobře ukazuje absurdnost byrokracie a její nefungující systém v plné kráse („vítězí“ asi nutnost vést rozhovor v angličtině s neslyšící dcerou ovládající jen znakovou řeč). Emoční zúčastněnost diváka postupně sílí a spolu s ní i fandění navzdory stále zoufalejší situaci. Pravda, obětavost sociální „expracovnice“ byla malinko pohádková, ale jinak nemáte dojem, že by se něco z toho nemohlo stát. Z herců bylo příjemné po letech vidět Moniz, která navíc dostala hodně prostoru, ale nejvíc mě zaujala představitelka dcery. Emocionální nálož pohybující se na hraně, ale také důležitý film, dávám slušné 4*. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Sociálně kritický příběh jedné rodiny bojující se sociální službou o děti. Film jen popisně a většinou bez emocí sleduje dění....Těch 32 cen a 30 nominací je ovšem nepochopitelných. Asi poroty zaujala přesvědčivá obhajoba hrdinky u soudu -:) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, kolik to dostalo cen jsem čekal něco víc. Příběh portugalské rodiny žijící ve Velké Británii se třemi dětmi, z nichž holčička je neslyšící, která přežívá jen tak tak a nemá moc peněz. Ve škole zjistí, že holčička má na zádech jizvy, takže do domu vtrhne sociálka s policií a děti manželům sebere. Manželka se pak pustí do boje s justicí, aby děti dostala zpět. Manželku mimochodem hraje Lúcia Moniz, ta krásná Portugalka z Lásky nebeské, kterou byste zde nepoznali, protože má divně skvrnitou pleť a poněkud nám od pasu dolů nakynula. Jinak snímek by se hodil spíše do televize jako nějaký díl nějakého podobně zaměřeného seriálu, protože i na ploše 70 minut docela nudí a až zas tak moc se v něm neděje - nebo i děje, ale je to strašně bez emocí, jak podle nějakého manuálu. Nejvíc mne pobavilo, že v Británii za sociálku proti Portugalcům kope černoch a Indka - to o té multikulturnosti Londýna taky něco vypovídá. Jinak je to o Británii, takže zde naštěstí nejsou žádná barnevertí zvěrstva, prostě jen britská sociálka. Vše pak stojí na obhajobě, kterou si matka sama k soudu napíše a v níž zazní, oč filmu jde a co chtěl říct (ASI SPOILER že děti patří k matce a otci). ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že dobrý příběh je takovým odpustkem za filmařské nedokonalosti. Ale je to tak. Jen pro echo, emoční je to až mrazí (ostatně právě na nich stojí příběh a právě jejich ztvárnění hlavními protagonisty snímek značně zvedá). A musela to být pro tvůrce facha. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě na filmu zaujalo vlastně to pozadí vzniku, kdy režisérka s týmem procházeli soudní rozsudky, články a další faktografickou a odbornou literaturu, aby film působil autenticky a věrohodně. Bohužel místo dokumentu, nebo zaměření na jeden konkrétní příběh vytvořili kompilát, aplikovaný na "hraný" příběh. Zde je pro mě kámen úrazu. Ačkoliv samotné scény a epizody nahánějí hrůzu a mráz na zádech a jsou pomníkem všem, kteří si myslí, že stát a systém ví vše nejlépe, stále se jedná o uměle vytvořený celek, jehož konkrétní okolnosti jsou vytržené z kontextu. Oceňuji herecké výkony všech zúčastněných, ale podivné filmové zpracování a výše zmíněná výtka mi nedovoluje hodnotit výš. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama