Reklama

Reklama

Živá planeta

(seriál)
  • Velká Británie The Living Planet (více)
všechny plakáty

Epizody(12)

Obsahy(1)

Živá planéta je populárno-náučný dokumentárny seriál z roku 1984. Tento dvanásťdielny cyklus vznikol v dielni sira Davida Attenborougha a skoro ihneď sa stretol s ohromným diváckym i odborným úspechom. Attenborough dodáva aj tak všeobecne vysokej úrovni projektov televízie BBC niečo naviac. Svojou osobnosťou, komentármi a absolútnym nadšením pro vec obohacuje fascinujúce zábery prirodzenej prírody o ďalší ľudský rozmer, ktorý seriál približuje i laickému divákovi. Živá planéta prináša krásne taje prírody v doposiaľ nezničených a málo poznaných lokalitách. (majo25)

(více)

Recenze (18)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Jedinečný zeměpisný a přírodopisný dokument opravdového mistra tohoto žánru Davida Attenborougha, který nám ve 12 dílech představí vše podstatné o naší Zemi - od postavení Země ve vesmíru, po její historii, základy globální geografie, vulkány, mořský svět, svět ptáků a rostlin, svět na zemi i pod zemí, až nakonec svět lidí a civilizace, včetně vyhlídek do budoucna, pochopitelně s nezbytným ekologickým odkazem. Každý díl pojednává o něčem docela jiném a celý seriál je díky tomu tak neobyčejně až fantasticky pestrý, že lze s klidným svědomím doporučit všem vrstvám diváků, i těm, kteří obyčejně dokumentům neholdují. Projedeme všechny kontinenty světa včetně Antarktidy, nahlédneme na dna oceánů i na nejvyšší pohoří, do vysokých vrstev afmosféry i na oběžnou dráhu Země. Na mnoha záběrech z nejexotičtějcíh koutů světa se představí autor osobně, jak bývá v jeho dokumentech zvykem, a vypráví plně srozumitelným a poutavým tónem o všem, co mu vidíme za zády. Po shlédnutí všech dílů Živé planety se budete chytat účasem za bradu a budete mít díky tomu všemu, co jste v těch dvanácti hodinách poznali, pocit, jako byste se znovu narodili do světa, na který už budete shlížet trochu jinak. Byť právě zejména poslední díl není nikterak přívětivě povzbuzující, což ani jinak nelze, má-li autenticky nastínit globální ekologickou situaci, včetně rostoucích existenčních celosvětových problémů, které jsou s nekonečnou mírou nepochopitelné arogance ze strany lidstva ignorovány a přehlíženy. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Ač jsem geograf hummánní, tak mé srdce vždy zaplesá, když vidím ty krásné taje přírody v dosud nezničených a málo poznaných lokalitách. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Tohle byl můj první seriál od Attenborougha, tenkrát ještě na černobílé televizi, a od té doby kdykoli něco od tohohle PANA DOKUMENTARISTY v televizi běží, nenechám si to ujít. Veškeré přírodovědné snímky BBC mají vysokou úroveň, ale tenhle pán tomu dává něco navíc, proč jsou lepší. Možná ten nadšené osobní vstupy...? Navrch mám pocit, že i české dabingy jsou u jeho filmů dobře ošetřeny a nestává se v nich, jako u téměř 80% ostatních (i dokumentárních smínů!) že si pletou např. lachtany s tuleni (viz rodinný film ZLATÝ TULEŇ, kde je sice moc dobře vycvičený a roztomilý lachtan, ale z tuleně tam nezahlédnete ani čumák a mnoho dalších). ()

anli 

všechny recenze uživatele

Dokumenty Davida Attenborougha jsou neuvěřitelně živé,strhující a maximálně profesionálně natočené.Navíc jsou natočené s velkým nadšením a srdcem,což je katapultuje o laťku výš,než ostatní dokumenty.A přesně takový je i tenhle seriál,vyprávějící velmi komplexně o naší planetě a životu na ní.Jasně živých a nezapomenutelných 100%. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpřínosnějších dokumentů o životě na naší Zemi vůbec, který je komplexním shrnutím a detailním pohledem zároveň. 100% = 5/5 ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Díky skvělému Davidu Attenboroughovi jsem se dostala k zoologii blíže a nikdy jsem toho nelitovala. Jeho dokumenty jsou jedinečné a naprosto strhující. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Živou planetu řadím mezi dokumentární klasiky. Je to něco, na co by se měl podívata každý, kdo se alespoň trochu zajímá o svět kolem sebe. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

První dokumentární série sira Davida Attenborougha, kterou jsem zaznamenal byla, myslím, série Zázraky života (The Trials of Life), z počátku 90. let 20. století. U sira Davida se ale vždy jedná o vysoký standard a na tenhle seriál se musím jednou povinně kouknout. Již teď ale lze vynést rozsudek a ten zní: Verdikt: 5* a 90 %. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Dost možná právě díky tomuto seriálu, na který jsem v první třídě koukal a pak jsme následující den ve škole s kamarády horlivě probírali co jsme v něm viděli, se moje osobní zaměření zájmů dále ubíralo směrem k přírodovědě obecně. A když si tak promítnu obsah jednotlivých dílů, je to vlastně geografie. Hodně spojená s biologií. Geografii a biologii jsem studoval i na VŠ. Že by náhoda? ()

subic 

všechny recenze uživatele

Československá televize před listopadem 89 vysílala celou řadu pravidelných relací, jako nedělní chvilka poezie, tak i pravidelně každý pátek ve 20:00 život v přírodě, v rámci kterého byl odvysílám i tento seriál, takže u mě jedna ze vzpomínek na dětství. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní pořad je vhodný nejen do hodin přírodopisu nebo zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých regionech světa se zaměřením na přírodu. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Vyše tridsať rokov starý dokumentárny portrét našej planéty, ktorý i na svoj pokročilý vek je neutíchajúco dychberúci, znamenitý, pestrofarebný, inteligentne predložený a naviac si to môže človek veľmi dobre porovnať, ako sa príroda za tú dobu (ne)zmenila. ()

HajinkaX 

všechny recenze uživatele

Jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla věnovat biologii. Jedinou chybičkou byl dabing, který občas poskytnul mylnou informaci, ačkoliv byla v originálním znění z úst Davida Attenborougha vyřčena správně. ()

Reklama

Reklama