Reklama

Reklama

Moje učitelka chobotnice

  • Jihoafrická republika My Octopus Teacher
Trailer
Jihoafrická republika, 2020, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Při natáčení pod mořskou hladinou naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí, která mu poodhalí tajemný svět chaluhového lesa u břehů jižní Afriky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Největší dokumentární překvapení asi v životě. Už je to pár dní co jsem film viděla a stále v sobě mám ten hřejivý pocit, který ve mně vyvolal. Doporučuji ho kudy chodím. Neskutečné pohlazení na duši. Takhle dojatá jsem naposledy byla snad v roce 2011 při "Intouchables". Vždycky jsem milovala chobotnice... k jídlu. Nedokážu si představit, že bych si ji ještě někdy dala... Poprvé v životě přemýšlím o vegetariánství a to se zatím nepodařilo žádnému počinu - ani videa z jatek, či velkochovů se mnou nikdy nic neudělaly... přitom tento film ani jediným slovem necpe myšlenku, že papat zvířátka není dobré. Jak je tohle možné? Tenhle dokument má totiž srdce... v podstatě nenabízí mnoho vědeckého... jen to srdce, lásku a respekt ke zvířatům a přírodě... za mě prostě wow! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice podmanivý je nádherný život pod hladinou a tento dokument přišel na svět, mezi nás, díky člověku se srdcem na správném místě, chybujícím, tápajícím, hledajícím, aby nám zprostředkoval přirozenou krásu... Půvabná chobotnička mu zpestřila bytí, navázala kontakt a zcela odzbrojujícím způsobem si ho získala, následně obohatila.. Dech beroucí záležitost.. ()

Reklama

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

No, úplně bych to nenazýval dokumentárním filmem. Je to tak trošku pohádka, kde vám schválně neřeknou skoro žádná tvrdá fakta o chobotnicích, protože tím by se pochopitelně pokazila zdánlivě nepředvídatelná dějová linka. Spoiler alert - týpek je chobotnicí naprosto posedlý a samozřejmě, že si musel dopředu přečíst, jak dlouho žijí chobotnice, nebo o jejich schopnosti regenerace, nebo jaké používají taktiky pro obranu proti predátorům... ale stejně byl tím vším nesmírně zaskočený. No radši bych dostal real deal, než tohle podivné rozkročení mezi dokumentem a soap operou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Až po tom čo som film videl, tento milý dokument získal Oscara, čo ma veľmi pošilo. Že si obľúbim nejakú malú chobotničku, by ma nenapadlo, cítime to asi všetci podobne, myslím všetkých , ktorých film chytil za srdce. Niektoré scény sú neskutočné. Maskovacia scéna pred nepriateľom mušľami alebo doslova adrenalínová naháňačka so žralokom i to ako s ním nakoniec vybabrala...úžasné. Záver nečakane smutný, asi prvý dokument pri ktorom som mal v závere slzy na kraji. Zaslúžený Oskar za naj dokument. 100%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že si tímto dokumentem vytvořím vztah k chobotnici. Neskutečné. Navíc nechápu, jak je možné, že Craig Foster dokázal celý příběh oné chobotnice zfilmovat, že dokázal u všeho důležitého s kamerou být, že se vůbec dokázal nadechnout a pod tou vodou nějaký čas vydržet. Přišlo mi, jak když má žábry a dýchá jimi ve vodě, jak kdyby splynul s chaluhovým lesem a stal se jeho součástí. Dokument má podle mě neskutečný přesah. Nejenom myšlenkou, ale i závěrem, který je asi nejemotivnějším závěrem, který jsem kdy v dokumentu ze světa přírody viděl. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Film se začal formovat v roce 2017, ale začal vznikat mnohem dříve díky setkání Craiga a chobotnice při natáčení jiného projektu. Na tomto jiném projektu Craig roky pracoval sám, ale pro filmování Moji učitelky chobotnice jako prvního přizval Rogera Horrockse. Z jejich filmování vznikly některé záběry pro BBC dokument Modrá planeta (od r. 2017). Jako druhou přizval Pippu Ehrlich, která s Craigem strávila v podmořském světě 6 měsíců a pomohla také s filmovým příběhem. (Muffino)
  • Na kamerových záběrech se podíleli: Craig Foster a Pippa Ehrlich (podmořský svět s živočichy a chobotnicí s menší kamerou), Roger Horrocks (podmořský svět chaluhového lesa s velkou kamerou RED Dragon), Tom Foster (záběry z dronu) a Warren Smart (záběry na souši imitující podmořský svět). (Muffino)
  • Použité záběry ve filmu pocházejí z 20 různých systémů a typů kamer, takže bylo technicky velmi náročné dosáhnout jednotné barevnosti, jakoby vše pocházelo z jedné kamery a také splnit náročné obrazové, technické a kvalitativní požadavky Netflixu. (Muffino)

Související novinky

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama