Zdeněk TroškaKamera:
Jaroslav BrabecHudba:
Petr MalásekHrají:
Michaela Kuklová, Filip Blažek, Jiří Pomeje, Naďa Konvalinková, Miriam Kantorková, Jitka Ježková, Květa Fialová, Josef Vinklář, Marek Vašut, Jan Přeučil (více)VOD (2)
Mladá Charlotta Collierová se rozhodne odejít z kláštera, přestože ji matka varuje před chudými poměry, v nichž budou muset žít. Využijí pozvání paní Pinaudové, manželky okresního soudce, a zúčastní se dobročinného plesu. Navzdory výsměchu, kterým soudcova dcera Margot častuje chudobu Charlotty a její matky, se dívka seznámí s pohledným a sympatickým hrabětem Raoulem de Mornay, který se právě vrátil z dlouhé cesty. Matka ji po plese varuje, že si sice má hledat ženicha, ale také si dát pozor, protože šlechtici se s dcerami měšťanů nežení. Navzdory jejím slovům však vzápětí hrabě požádá Charlottu o ruku. Krátce po svatbě se na zámku, postaveném na vysokém útesu nad mořem, objeví Raoulův nevlastní bratr Filip, který Charlottu varuje, aby odešla, chce-li zůstat naživu. Pod útesem je nalezeno tělo vesnické dívky a podle očitého svědka, který záhy zemřel, šlo o vraždu. (TV Nova)
(více)Recenze (367)
Tak na to se nechtějí lidé koukat, Jirko? To NECHÁPU! Takových peněz, snahy a ,,dějových" peripetií, aby mohlo dojít na plátně ku spáření nehezkých lidí, jednoho mešuge neherce a jedné Holomkové - a ti tupí knedlíci z toho nesedli na své vyžrané, slovanské prdele! Hvězdinku zasílám za to, že se jedná o interiérově i kostýmně hezky zabalené pomeje. ()
Škoda mizerného provedení po výtvarné stránce podařeného filmu. Knižní předloha je také dobrá, ale scénář a hlavně herecké obsazení je věc jiná. Energická Michaela Kuklová se těžko hodí na křehkou pannu, Filip Blažek se snaží být slizký, je však toporný až běda a Jiří Pomeje je kapitola sama pro sebe. Jak je to možné, že Zdeněk Troška stále obsazuje stejné herce, o jejichž hereckých schopnostech se mnoho nedá mluvit. Film na jedno zkouknutí přežijete (ze zvědavosti), ale víckrát se k němu nebudete vracet. ()
Tenhle film je jak rozvrzaná stará lokomotiva, kterou exhumovaní hrdinové červených knihoven naleštili, naložili koňma a tlustoprdy v rozhalenkách, posadili na koleje TGV a ládujíce brigetami s koncentrovanou demencí vyustili směr Angelika. Z toho kondenzovanýho zoufalství se mi zamlžily brejle a poprskala jsem vánoční stromeček. (Spatřeno 29. 12.) ()
Nevím co se komu na tomhle filmu nelíbí. Jsem toho názoru, že i když je to trochu kopírka, je to super český drama. Rozhodně je to napínavý a tajemný a o atmosféru zde není nouze. Možná, že to ůsobí kýčovitě, protože tam hrají češi, od kterých se tohle prostě nečeká a takovejhle žánr k nim nesedí, ale když se od toho člověk odprostí. Navíc je zde super ztvárnění zlého a hodného bratra, andělská tvář a tajemn zloun. Na to, že je to českej film, se velice povedl a řadím ho k těm lepším :) ()
Výprava, kamera i hudba vypadají, jako by snad ani nepocházeli z českého filmu - natolik jsou dobré a v tuzemských podmínkách neotřelé. Tímto Troška příjemně překvapil. Celkově je však film nudná a trapaná srágorovina hodná časopisecké edice "Večery pod lampou"...V tomto ohledu Troška nepřekvapil ani trochu. Ale za technickou stránku a hlavně za ten pokus natočit film žánru a ažení, který se u nás moc nenosí dávám dvě **. ()
Photo © Česká televize
- Jiří Pomeje filmu hodně věřil a své manželce tehdy sliboval: „Tenhle film nám změní život! Z tebe udělá světovou hvězdu a já na něm vydělám miliony.“ (Duoscop)
- Film stál 70 milionů Kč a v kinech totálně propadl. Jiří Pomeje, který si tu zahrál jednu z hlavních rolí a současně film i produkoval, se tím dostal na mizinu. (Siriuss)
- „Nejbližší partner mi cuknul s dvaceti miliony tři dny před natáčením. Předtím už ale bylo vyplaceno na kostýmech, na pronájmech a ubytování deset milionů korun. Měl jsem na výběr. Film spustit, nebo ho stopnout a mít dluh deset milionů,“ uvedl producent filmu Jiří Pomeje. (SONY_)