Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a německý nadporučík Clemens Forell odjíždí vlakem z Bavorska na východní frontu. Na nádraží se loučí s rodinou a manželka mu přitom sdělí, že čekají další dítě. Forell slibuje, že se do vánoc vrátí, ale místo toho je jako válečný zajatec v Sovětském Svazu odsouzen na 25 let nucených prací v Gulagu na nejvýchodnějším cípu Sibiře. Forell s mnoha dalšími německými zajatci je transportován vlakem v nelidských podmínkách na Sibiř a dopraven do Gulagu, kde těží v dolech. Již po příchodu do Gulagu je konfrontován se zástupcem velitele Gulagu. Forell vzpomíná na svoji rodinu a když se mu naskytne příležitost k útěku, využije ji. Byla to však nastražená léčka a Forell i ostatní vězni jsou za to tvrdě potrestáni. Forellovi se však záhy naskytne další příležitost k útěku a to díky pomoci německého doktora, který zde ošetřuje nemocné a raněné. Pomocí něj se mu útěk podaří a pro Forella tím začíná strastiplná pouť přes celou Sibiř domů. (retrix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bile Peklo je vyborny film o Nemcoch zajatych pocas II. svetovej vojny a poslanych na tazke prace na rusky Daleky Vychod. Scenar je nadupany, sceny patricke drsne /zemljanka ...../. No a samostatnu kapitolu, o ktorej by som mohol popisat kvantum informacii bol samotny utek z pekla Gulagu. Hlavnemu hercovi Bettermannovi je drsna priroda aj priatelom /polarna ziara ....../ a nepriatelom zaroven /polarna pustatina bez jedla ...../. Putovanie je taktiez zaujimave a najma fakt, ze vacsi strach ako drsna Sibir vzbudzuje ludska civilizacia. Scenou na moste sa mal film podla mna skoncit, lebo ten zaver na mna posobil ako prilis telenovelovy. Aj tak silny a inspirativny film : 89 % ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

I když mám k filmu stejné výhrady jako k jeho známějšímu mladšímu bráchovi z r.2010 The Way Back, je to holt film záživný a pohledný a epický, a proto ho hodnotím tak, jak honotím. Není možná až tak záživný a pohledný a epický jako onen jeho mladší brácha, ale třeba jeho příběh se zase jeví o něco málo uvěřitelnější, pokud tedy divák přistoupí na hru a uvažuje naoko o tom, že by se něco takového opravdu mohlo stát. Chci ale zdůraznit že vím, že se jedná o fikci, abych nevypadal jako hejl. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film se otvírá velmi prudkým a naléhavým tempem, němečtí váleční zajatci jsou lifrováni kamsi na Sibiř, do těch nejdrsnějších podmínek pod "laskavá" ruská křídla. Jsou to Němci, ale především jsou to lidi, a tak jsem uprchnuvšímu nadporučíkovi Forellovi držela při jeho útěku na svobodu i v jeho strastiplném putování palce. Bohužel, přes velké náklady, nápady ( občas jsem podezřívala autory z inspirace a to nejen jedním "známým" příběhem) a jistě obrovskou práci zredukovanou "jen" do 158 minut, jsem neměla a zvláště pak, jak se příběh chýlil ke konci, tentýž pocit autenticity jako v jeho začátku. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný snímek, kde možná jen stopáž po úniku z lágru, mohla být asi přeci jen kratší. Hodně je tu diskutovaný konec scény na mostě (takhle by se to určitě nestalo a hlavně nevěřím, že by se ruský důstojník až takhle moc hnal za jednou osobou) a následný návrat domů. Je to sice dojemné a happy end jak má být, ale sedí mi to více než konec podobného snímku ÚTĚK ZE SIBIŘE. Jinak je film napínavý, ukazuje strašlivé podmínky nejen při transportu, ale i v samotném táboře a lidskou sílu jedince (výborný herecký výkon) jít za svobodou. Ač je Sibiř krutá, je přírodou nádherná. Jeden z lepších německých filmů. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jarek Haxnavica to sepsal též, a to podstatně stručněji: Du du du, du po ledu, a dopředu du, a dozadu du! Du du du, du po ledu, a dopředu du.....Byť již léta tvrdím, že nácíček nemá právo si postesknout, neb měl zůstat sedět doma na prdeli a ne se srát do zbytku světa, tento film jednomu vtlačí do mysli i trošku toho soucitu a pochopení. Doporučuji však navařit pár barelů kávy a pod oční víka zarazit sirčičky. Jinak přijdete o velkou část potulky wehrmachtmanna po sajůzu! Né, že by to vadilo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • V závěru, když jde Clemens Forell (Bernhard Bettermann) po průchodu katrem, má most vozovku z panelů. Při detailu na nohy ovšem kráčí po mostovce z fošen. (mikulin)
  • Natáčanie začalo 4. februára 2000 a skončilo 14. januára 2001. (MikaelSVK)
  • V roce 2010 němečtí vědci prozkoumávali podrobněji Rostův příběh a k jejich překvapení v něm nalezli mezery tak hluboké a data tak fundamentálně chybná, že uznali, že jeho strastiplná cesta ze Sibiře do Německa se zkrátka nemohla uskutečnit. Bauerova kniha je tudíž od té doby považována za dílo fikce. (Candice)

Reklama

Reklama