Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Školní komedie debutujícího režiséra Zdeňka Trošky s lehkou detektivní zápletkou. Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky, zatímco jeho starší sestra Jolanka bolestně prožívá první dětskou lásku i nespravedlivé obvinění z krádeže luxusních bot. A tak začíná jedno velké pátrání po neznámém zloději obuvi a svršků ze školních šaten. (Magic Box)

(více)

Recenze (330)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pohodárna, tak lze jedním slovem charakterizovat tenhle film (tedy, až na tu píseň při závěrečných titulcích, hm, hm.) Můj dojem je, že Zdeněk Troška dokáže natočit dobrý film, jen když se mu to přikáže... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Před nějakými 15 lety to byl jeden z nejoblíbenějších dětských filmů. Koneckonců v něm bylo jasně ukázáno, že za všemi lumpárnami ve škole nestojí vždy jen děti, což pro nás tehdy bylo takové morální zadostiučinění. Dnes už je to jen úsměvná podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebudu se bránit dojmu, že nechápu, proč zrovna tenhle film Troškovi kritici dokážou snýst. Mně přijde pro Trošku naprosto klasickej a i proto právě tak hodnotím, protože jsem se příjemně bavil. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie z prostředí školy, kde se žáci zamilovávají, závidí, ale hlavně baví a jejich život na základní škole vypadá tak dokonale ideálně plný pouze humoru a spolužáků. Zápletka je naprosto jednoduchá a jde pouze o příjemnost celého snímku, hlavně postav. Učitelky a žáci působí velmi příjemně a skutečně až na malého hošíka, který je na svůj věk nějak moc chytrý. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu se to zdá až neuvěřitelné, že takhle vyzrálý a sofistikovaný film natočil právě Zdeněk Troška. Srovnejmež jeho tehdejší a dnešní pojetí humoru, psychologický rozměr filmového díla, zaujetí, ponor, hloubku... Škoda, že dnešní jeho tvorba je tak zoufale...konzistentní... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Bývaly doby, kdy i režisér Troška tvořil přijatelné, byť ne právě nápadité filmy. Kdy dokázal pobavit vcelku přirozeným vtipem a předvést jakž takž pravdivý obraz jedné české školy. Škoda, že už tehdy nedokázal do filmu dát víc. Slabé ***. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na bitku s babkou sa len tak nezabúda. Podarená rodinná záležitosť na sobotu ráno. A k tomu kdepak ty holky jsou. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jedinný Troškův film, který lze sledovat aníž bych přitom začal krvácet z očí případně si musel píchat silné halucinogenní látky, které by mi pomohly se přenést přes tu neskutečnou bolest, způsubenou sledováním nahých šedesátiletých bab, posloucháním sexuálně-infantilních rádobyvtipů a vnímáním nadšených reakcí z mého (mnou nikdy nepochopeného) okolí. Fuj, o čem jsem to předtím mluvil? ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Mé krásné mládí. Aneb mé příjemné vzpomínky na má krásná socialistická školní léta bez starostí ! Soudružko učitelko jak krásné že ?! Ještě asi v roce 90/91 jsem řekl jedné paní učitelce u nás v Praze soudružko. Ha, a to byl malér! Asi jsem se jen špatně přizpůsoboval, no což byl jsem malý a tolik jsem nějaké změny až zas tolik nepozoroval a nepociťoval. Vzápětí se na mě ale svým nevraživým pohledem podívala, a jen tak tak že jsem od ni neschytal facku ! A poté prohlásila? Musile? Paní učitelko už prosím ano.. Doba se změnila ! A já si stejně myslel v duchu své, ale nesměl jsem to bohužel říct nahlas, a to mi prosím bylo asi deset let.. Mladí se tou dobou uměli také dobře bavit, aniž by k tomu potřebovali nějaké výraznější finanční prostředky..Všemi obdivované drahé stříbrné kozačky Lamkové, vzbuzovali sice všeobecnou závist, ale to byl jedinec takže to až tak zas nevadilo. Milan Šotola (Honzík), jako malý pohodový kluk, kterého později známe třeba z jiného Troškova filmu a to ze Slunce seno jahody a jeho dalších dvou pokračování. Byl važně velice roztomilý a navíc v sobě projevil i ducha takového malého školního vyšetřovatele, v pozdější krádeži svršků a bot. Dále zde zazářili Radim Dochleba a jeho spolužák Bakula jako takový vůdčí typy a skvělý baviči, a mladé holky jako vyspělá a namyšlená Lamková a krásná bloncka Jolanka byli taktéž k nakousnutí. A ta obrýlená fyzikářka na začátku co to žrala, byla doopravdy velmi odpudivá.. Troška tou dobou holt ještě uměl..Milý, vkusný a zábavný film o školní mládeži. Rozhodně ne ale kultovní ve svém žánru.. Dnes je tento druh filmů, filmaři téměř nevyhledávaný a takříkajíc na ústupu .. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Zdeňka Trošky nedopadl nejhůře. Můj osobní problém je v tom, že když jsem byl malý, tak jsem film hltal a moc se mi líbil, ale s přibývajícími lety už to dětské kouzlo nějak pominulo. Každopádně dětští herci jsou obsazeni parádně. Jeden z těch lepších Troškových filmů....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nakoupit, do čistírny a na hřbitov. Babička má dneska narozeniny." Tak i nějaký ten problém dospělých se tady řeší, ale hlavní je škola. A tady přichází na řadu povzdech: Že já se hůř neučil. Jenže mě to nenapadlo, že by se dalo propadnout z kreslení ze školy do školky. Ale pozdě bycha honit, takže tohle je ta správná vzpomínka na soušky učitelky, přezůvky, pubertu či socialistickou diskotéku v tělocvičně. A samozřejmě na Standu s Péťou, protože na ty jejich odrhovačky nelze zapomenout. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Troškův film. Příjemná pohádka. Je to roztomilé a Troška dokonale využívá svého "umu" točit superdětinské pitvořivé slátaninky. U filmu pro děti je to trefa, u ničeho jiného to nefunguje. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Uječený fakani ve filmu, kterej natočil Zdeněk Troška a naprosto ultimátní soundtrack k němu dodalo nechvalně známý duo Pochvald feat. Vložek. Má vůbec smysl se na tohle dílo podívat? No překvapivě to nebyla zase až taková sračka, jakou jsem očekával. Já jsem sice do školy chodil přecejenom o pár let později, ale některý ty věci jsem zažíval taky - buzerace s přezouvánim, neustálý naprosto nepochopitelný přesuny z jednoho konce areálu školy na druhej a učitelka fyziky ta snad byla naklonovaná, protože naprosto stejnou učitelku včetně těch hlášek (Já mám času dost...) jsem na ZŠ taky zažil. Film je sice dost o hovně, ale nějaký ty nostalgický vzpomínky to ve mně vyvolalo a vzhledem k tomu, že bez titulků to trvá cca 1 hodinu, tak se to dá přežít. Pokud by se z filmu vyházeli ty protivný prvňáci "Já to na tebeeee žeknu soušce učitelcééééé, bééééééé." a každý 3 minuty by tam nehrála písnička Holky z naší školky, bylo by to ještě o něco lepší. Ale i tak je to zřejmě nejlepší (nebo spíš nejmíň hroznej) film, kterej Troška natočil. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost z dětství, na kterou nedám nikdy dopustit. Když se u filmu bavíte od první do poslední minuty a ani chvilka vám nepříjde zbytečná, tak je nejvyšší hodnocení na místě. Pocity, které mám při sledovaní filmu, se slovy nedají vyjádřit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film pro děti na úrovni, která byla v té době zcela obvyklá. Dneska bychom za takový kvalitní dětský film pomalu stavěli pomníky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty problémy s prvními láskami a přezouváním ve škole... Předkrm před "MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ" (taky monitoruje první a osmou třídu) ukuchtěný s bandou dětských naturščiků v rytmu Hložka a Kotvalda začínajícím Troškou ve stejném roce jako SLUNCE, SENO, JAHODY. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Troškův režisérský debut neohromil, ale ve své době se stal jedním z vyhledávaných děl o skutečné tváři našeho školství a školy jako takové. Podobně jako o něco mladší televizní seriál MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ se snaží popsat silnější i slabší momenty této divácky vděčné části našeho života a více se přitom soustředí na prokreslení charakterů žáků ne jedné, ale více tříd a tím i školy jako takové. Za zmínku stojí i Duchoslavův předchůdce Martin Šotola a představitel dalšího z půvabně rozverných kloučků David Rauch (?). Kvality Troškovy režie jsou v rovnováze se scénářem Knitlové a vyúsťují do vcelku vyváženého, ne nenáročného a přitom pohodově zábavného pohledu tradiční české filmové veselohry ze školského prostředí. ()

Reklama

Reklama