Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Opět se vypravíme do svérázné jihočeské vesnice Hoštice, abychom se setkali se známými postavami. Jedná se o rodinu Škopkových a její trable s připravovanou svatbou dcery Blaženy s Vencou Konopníkem. Všechno se zkomplikuje, když Blaženina zhrzená sokyně v lásce Miluna využije situace kolem nemanželské dcery živočicháře Bédi s někdejší instruktorkou autoškoly Gábinou a potvrdí živočichářovu lež, že dítě je Vencovo. Všeobecný zmatek, vyvolaný nesmiřitelným bojem Škopkových s Konopníkovými, ještě zesílí, když přijde zpráva, že televize chystá reportáž z místního JZD. V příběhu, plném bláznivých gagů, slovní i situační komiky, se setkáme i s dalšími známými - farářem Otíkem, pobožnou Cecilkou, zpívající paní učitelkou Hubičkovou, předsedou JZD, živočichářem Béďou a dalšími. (TV Nova)

(více)

Recenze (648)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Téhle komedii se asi nebudou smát dvě skupiny lidí: ti, co nezažili komanče a ti, co nezažili klasickou vesnici a vztahy v ní, protože Troška většinu z toho dobře zparodoval a reálně zobrazil, že každé hodnocení typu odpad! je trochu neopodstatněný. Lepší než všechny současný komedie, hlášky dávno zlidověly, neherci hrajou skvěle, herci do vesnickýho prostředí zapadli jak ozubený kolečka v hodinkách a scény s Valerií Kaplanovou jsou prostě to nejlepší z celýho filmu. "Když vy břízoly, tak my kachličky..." jak nadčasový lidský rys. Nebo věta, kterou jsem v mládí slýchával také při identické situaci, kdy vypadl v celé dědině el. proud: "Do prčic, kterej blbec zase!" Nebo shánění ženichů středověkým způsobem, věděli jste, že takto to může fungovat dodnes? A všimli jste si, že se ve filmu hádá jen Škopková s Konopnicí a že chlapi ne? A ty vesnické drbny nevymřely, ale žijí dodnes a žít budou až do skončení světa. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Helena Růžičková - (Škopková) +++ Stanislav Tříska - (Škopek) +++ Veronika Kánská - (Blažena) +++ Petra Pyšová - (Miluna) +++ Marie Švecová - (Keliška) +++ Valerie Kaplanová - (Babička) +++ Martin Šotola - (Jirka) +++ Miroslav Zounar - (Předseda) +++ Jiří Lábus - (Béďa) +++ Pavel Vondruška - (Tajemník) +++ Luděk Kopřiva - (Farář) +++ Jiřina Jirásková - (Hubičková) +++ Jiří Růžička - (Josef) +++ ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že první film "Slunce, seno, jahody" byl velmi blízko tomu, aby byl geniální. Naprosto jednoduchý film o tom, jaký je život na vesnici. Nevychází se ze strádání, ale ze situací, které jsou vtipné. Zároveň se ale dostáváme k tomu, že to, co je vtipné, je zároveň celkem sžíravé. Život na vesnici je sranda, ale zároveň ukazuje naši stránku, za kterou se můžeme stydět. Nejednou jsem slyšel názor lidí, že nemají tuhle sérii rádi, protože ukazuje, jací Češi skutečně jsou. Ano, ukazuje. "Slunce, seno a pár facek" ukázalo dvě nesnesitelné lidské vlastnosti. Tou první je lež a druhou snaha být za každou cenu lepší než druhý. "Když vy inženýrku, tak my... To budete ještě koukat!" Klasická věta, která zlidověla, ale zároveň ukazuje, jakou povahu vlastně měla Škopková, která je ale jen ukázkou hlavy rodiny, jíž nikdo nebude kálet na hlavu. Je jedno, co bude dělat, jak dosáhne toho, aby byla lepší, ale musí být lepší za každou cenu. Výsledek je nakonec propadákem a celá rodina se zesměšní, přesto musí jít za hloupým cílem. Tím cílem je provdat dceru za každou cenu někomu, kdo "stojí za to". Prvním je tlustý Josef, druhým přiteplený doktor Kája. Ani jeden není zrovna partie k pohledání, ale v očích Škopkové se jedná o nejlepší volby. Musí přece ukázat, že jejich Blažena na to má. Mládí jde proti stáří za každou cenu a je to i obráceně. Kdo má vyhrát? A je tu vlastně nějaký vítěz? Závěr ukazuje, že vlastně ani ne, vše se musí vyřešit v pořádné bitce, která je pomyslným i skutečným vrcholem. Lidi tu do sebe řežou hlava nehlava, padají přátelství a mlátí se všichni navzájem. Když to končí, je klid. Nic se nezměnilo, tvrdé palice nedosáhly svého a vesnice může v poklidu pokračovat dál v životě, který obyvatelům zbyl. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/12/umirajici-zvire-4-vanoce-slunce-seno-2.html ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno a pár facek, pokračovaní “tradiční“ České komedie, Slunce, seno, jahody. Další osudy lidí z malé, zapadlé vesničky. Děj mi přijde tentokrát úplně o ničem, ale opět je tu pár skvělých scének a více podařenějších vtípků. Narazíme tady na pár tradičních hlášek a to všechno opět v příjemné lokaci vesničky. Ale jinak to zase není nic extra a kult jako pro některé, to rozhodně pro mě není. Ale svoje kouzlo to má. Je to podle mě poslední, v celku vydařená komedie Zdeňka Trošky. Jinak o hercích ani nemluvím. Ti sou stejní jako v prvním díle. Nenadchnou, ale ani neurazí. To je asi všechno. Takže si myslím, že ten jeden večer v roce kdy to reprízují, byste mohli obětovat a pustit si to. 3 hvězdy. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Podle mě z trilogie nejlepší díl. Plný skvělých hlášek, humoru. Ano, humoru Troškovskému, jenž některým lidem nevyhovuje. Ale mě se prostě trefil do not a vždycky se u tohoho filmu rád zasměji. Kam se hrabou dnešní komedie, které se snaží moralizovat a balancují spíše na hraně tragikomedie či dramatu. "A už nechci slyšet ani slovo!!!" ()

Galerie (24)

Zajímavosti (65)

  • Film svým ziskem zachránil krachující barrandovská studia. (nopud)
  • Ve scéně, kdy si Jirka (Martin Šotola) hází šipky na postel, kde leží babička, jsou na terči pokaždé jinak naházeny, aniž by je Jirka měnil. Poté si vezme z terče dvě šipky a hodí je na lem postele, ale najednou jsou tam tři. Pak ještě dohazuje další, kterou u sebe vůbec neměl, opět aniž by si pro nějakou šel. Neodpovídá tak ani jejich celkový počet, ani počet bílých a červených, ani jejich rozmístění na posteli. Když potom Škopková (Helena Růžičková) vyhazuje šipky z okna, je jich mnohem víc, než kolik Jirkovi vzala. (CrownThomas)

Reklama

Reklama