Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (765)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tenhle humor na mě bohužel (vlastně bohudík) nefunguje. Hodnocení 80% od Cinemy už mě snad ani nemůže překvapit .... u většiny z mé oblíbené "devítky" to ale překvapilo - doufám, že je to jen vyjímka co potvrzuje pravidlo :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Původně jsem téhle taškařici dal nižší hodnocení, ovšem po shlédnutí Soukupovy "Jak ukrást Dagmaru" jsem si začal Trošky aspoň trochu vážit a přihodil jednu hvězdičku. To ovšem nemění nic na tom, že Troškův lidový humor není to, co by mně bavilo. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpopulárnějších českých KOMEDIÍ? No, začínám silně pochybovat o duševním zdraví našeho národa. Na stará kolena jsem se rozhodla, že si teda "Slunce, seno" konečně pustím, když to všichni tak vychvalují a vynášejí do nebes. Není to ale ani vtipné, ani plné hlášek, ze srdce jsem se zasmála přesně jednou (zpívající vesničanky a zpívající pionýři), možná to je pravdivé, ale asi to spíš vypovídá o vkusu českého národa. Nemůžu soudit, jak vypadal před pětadvaceti lety život na vesnici, pokud ale opravdu tak, jak si ho představuje pan Troška, tak jsem teda ještě o 100% šťastnější, že žiju ve městě. 2* dávám proto, abych si nechala ještě nějakou sestupnou rezervu pro to, co přijde v druhém a třetím díle. Jsem asi masochista, ale hodlám to shlédnout celé. ___ Update: na třetí díl jsem odvahu už nedostala. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Troškova raná tvorba se dá sledovat, jednou za rok, spíš za dva...navíc tohle je teprve první "hoštická" komedie, takže je to celé takové svěží a jemnější než to co přišlo potom... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

V osmdesátých letech byl Zdeněk Troška v kině na italském filmu Cukr, med a feferonka. Moc se mu to nelíbilo a tu si řekl (podle jeho vlastních slov z nejedné estrády): "Proč nám sem podobný filmy vozej, vždyť takovou kravinu si můžeme natočit i sami!" I šel a učinil tak... 30%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Troško, kde byly ty jahody sakra ? Jinak jako odreagovačka dobrý i po letech se mnoha vtipům zasměju. Starej Škopek rozvalenej na gauči s lahváčem kontra zamilvanej fešák s Angeliky versus plačíčí Helenka u televize, no to je přece výborný !! Krásná Blažena, která mně jako malýho kluka celkem rajcla, jen jsem ještě tenkrát nevěděl že mě rajcla. Pohodová letní atmosféra a příjemné buranství s přehledem přebijí nic moc příběh. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ve světle toho, co následovalo, mi připadá první díl slavné trilogie jako nejlepší komedie všech dob. Samozřejmě, je tady spousta much a mušek, ale protože to byla prdlá komedie natočená v prdlé době, dávám ze sentimentu za čtyři. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

No jo, marná sláva, točil to Troška, tak to holt podle toho vypadá. Řemeslně je to jezeďárna nejtěžšího kalibru, scénář je plný úděsně zhovadilých vtipů a pokusů být co nejtrhlejší – některé "kulturní vložky" (třeba ta s měsícem a arií z Rusalky) nesou typicky troškovský rukopis, po kterém se soudnému divákovi udělá nevolno jako po flaše zelené. Na druhou stranu – Troškovi se uprostřed přihlouplého běsnění podařilo dokonale trefit atmosféru klasické české vesnice a v některých místech je Slunce, seno... až překvapivě věrné a poetické (možná jaksi mimoděk). Nepochybně je to zásluhou výborných výkonů herců i neherců (zejména Růžičková dodává své Škopkové famózní grády) a také některých vtipně pointovaných situací. Nevědět, co z této filmařské větve vzešlo za nesmírné prasečiny v budoucnu, snad bych dal i o hvězdu více. Bohužel už to víme všichni... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika. Její kvalita je však velmi zvláštní a je hodně ovlivněná v česku jejím až legendárním postavením. Nechci říkat, že jde o špatný film, ale není to žádný zázrak a jen zbytečně přeceňované. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Troška to myslel opravdu upřímně. On na vesnici skutečně žil a zachytil ji tak, jak si život zde představoval. Vesnice je podle něj prostě místem spokojeného života, kde se banda buranských balíků mlátí, špehuje a pomlouvá bez jakéhokoli záchvěvu intelektu nebo čehokoli hlubšího a trvalejšího. Ten, kdo tento názor sdílí, se musí skutečně dobře bavit, a proto má tento film smysl. Ten, kdo má však o vesnickém životě naprosto jinou představu, bude spíše zhnusen a znechucen. Většina mladších postav, představovaných nejspíš místními jezeďáky, působí neuvěřitelně neherecky a trapně, a tak dostali příležitost k vyniknutí spíše průměrní herci jako Luděk Kopřiva. Vzhledem k tomu, co Troška produkoval dále, produkuje teď a hodlá produkovat v budoucnu, se však ještě jedná o snesitelnou blbost. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::: Česká klasika 80. let Co více dodat ? Nic. Možná jen, že chápu to rozporuplné hodnocení tady. ::::::::::::::::::::::::: ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jižní Čechy-pět hvězdiček. Venkov-čtyři hvězdičky. Jahody-tři hvězdičky. Krávy-dvě hvězdičky. Zdeněk Troška- jedna hvězdička. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co proti tomuhle filmu vsichni maj? Nejlepsi co kdy Troska natocil, spolu s druhym dilem. Je zde vyborne ukazanej zivot na vesnici a spousta problemu, ktere jsou uveritelne. Navic jak herci, tak neherci, jsou naprosto dokonaly a kdyz zacnou pronaset naprosto perfektni hlasky, tak to nema chybu. Ja se u tohohle filmu vzdycky nasmeju, povazuju ho za jeden z ceskejch nejlepsich a je muj oblibenej, tak hezky zvednete to hodnoceni aspon o hvezdicku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Panenko Marie podsrpenská, vidíš to?" V době, kdy přišlo do kin první Slunce, seno, bylo jasné, že svět už nikdy nebude jako dřív. :o) Ale na druhou stranu se mi zase zdá přehnané, jak se všichni dělíte na dva tábory. Na utiskovanou menšinu sluncesenovských příznivců a bojovnou kohortu pohoršených estétů, kteří se křižují při pouhém vyslovení slova "Hoštice" a tu první skupinu mají za tlupu tupolebých tatrmanů jen proto, že se jí ten film zdá legrační. To je přece stejný nesmysl jako nařknout vášnivého diváka detektivek, že je masový vrah. :o) Tak jo. Přijdu o zdejší pověst jemnocitného intelektuála (o niž stejně nestojím) a s klidným srdcem přiznám, že se u tohoto filmu rád a opakovaně směju. Infantilní stařenka v obytné posteli, neúnavná zpravodajka Kelišová ("Ne že bych udávala, ale hlásit se to musí!"), farář Otík, povyšující slídičství na boží poslání a muzikální paní řídící Hubičková, marně je všechny umravňující, to jsou figurky, které mě prostě spolehlivě rozesmívají a dohromady tvoří něco jako české Zvonokosy. A pokud někdo sepíšete petici za to, aby Helena Růžičková dostala za Škopkovou posmrtného Oscara, můžete počítat s mým podpisem. Ta dobrá žena dala své roli všechno, co jen mohla, a ať se to komu líbí nebo ne, nejen, ale především díky Maruš Škopkové se stala nesmrtelnou. Sluncesenovská trilogie má zkrátka v erbu překřížené vidle a kravské rohy, ale na nic víc si taky nehraje a narozdíl od pozdějších Kameňáků je poctivě napsaná, zahraná a natočená. 80% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Humor této oblíbené lidové komedie, jak se mi tak zdá už časem poněkud vyčichl, hlavně je to tedy tím jejím přehnaně častým reprísováním. Ať je léto nebo zima natom už pomalu nesejde. Kdybych měl film hodnotit podle určité nálady, tak jsem na něj kolikrát už vyloženě alergický, ale on sám za to nemůže ! Člověk už dnes při sledování tohoto filmu jen tak sedí, kouká a už se ani pomalu nezasměje, protože vše už zná nazpaměť a dopředu. Ale i tak tento prví díl, je z celé té trilogie patrně nejpovedenější. Troškova nejlepší režie (?) co si budeme povídat, to co se občas točí dneska a to pomalu za každou cenu (hlavně aby se uplatnili všechny ty ovečky a pár neherců) nemá občas hlavu ani patu. A z tohoto nešvaru Troška je taky tak trochu vinen. Čím pitomější tak snad lepší ! Jinak ale režisér Troška přesným způsobem vystihl tehdejší život v jedné socialistické vesničce se všemi jejími obyčejnými obyvateli, hovorovou mluvou, myšlením, uvažováním a to všechno oblékl do velmi humorného a lidového kabátu. To bylo geniální a smekám klobouk. Ale přesto je to jenom takový malý český průměr, průměrná komedie jakých tady za minulého režimu vznikaly mraky a humor kterému můžeme dobře porozumět jenom my Češi, tedy když nejsme zrovna nějací podivínší intelektuálové. Ve světe bychom s tímto filmem konkurovat určitě nemohly. Nicméně my Češi (upozorňuji že ne všichni) jsme si už nejspíš jednou pro vždy tuto oblíbenou komedii do našeho zlatého fondu české kinematografie zaškatulkovali. Jak lehkomyslné ale na druhou stranu i jednoduché rozhodnutí ! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

První a tedy nejlepší sluncesenová komedie. Všichni jsou burani, všichni jsou vidláci, všichni jsou přízemní hlupáci, ale v základě se taky všichni mají rádi. Naprosto absurdní zápletka a taková směska kuriózních postaviček, opravdová vesnická sluncesenová atmosféra. Pro obyčejnýho diváka stále živou a zábavnou komedií a pro filmový teoretiky sračkou a divák idiotem. Neherci vypadají jako herci, herci vypadají jako hovada boží a děj se tak zvláštně táhne a poskakuje tu o metr, tu o kilometr až do konce, který je... Prostě je. Jistě nejlepší Troškův film. Není to sice Vesničko má..., je tu hrubší vulgárnější a zemitější humor, ale i tak to je opravdu dobrá komedie podpořená opravdu přesvědčivými výkony a nebýt neustálého reprízování (12/02-11/06 9x na Nově a Primě, 2x na Markíze) bych se smál i při každým dalším podívání. Takhle už to znám až příliš zpaměti a už mě to ani spíš nebaví (jako hit v radiu opakovaný pro oblibu do omrzení viz Killy Family). Mimochodem, já tyhle komedie jako Slunce, seno a Homolci mám rád (to speciálně pro Coopera, aby mi neměřil IQ ;) ()

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama