Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (766)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co proti tomuhle filmu vsichni maj? Nejlepsi co kdy Troska natocil, spolu s druhym dilem. Je zde vyborne ukazanej zivot na vesnici a spousta problemu, ktere jsou uveritelne. Navic jak herci, tak neherci, jsou naprosto dokonaly a kdyz zacnou pronaset naprosto perfektni hlasky, tak to nema chybu. Ja se u tohohle filmu vzdycky nasmeju, povazuju ho za jeden z ceskejch nejlepsich a je muj oblibenej, tak hezky zvednete to hodnoceni aspon o hvezdicku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Troškovou vesnickou komedii jsem viděl opakovaně po mnoha letech a jsem až překvapen, jak na mě z větší části skvěle funguje, byť mě dneska bavily věci, kterým jsem jako dítě příliš nerozuměl, zatímco některé scény s babičkou, jež mě v dětství rozesmívala nejvíc, mi teď přišly jako nepříjemné psycho. To některé scény mezi klukem a matkou Škopkovou též, ale podobné prožitky k životě u vesnických lidí s podobnou povahou asi holt patří. Nemám režiséra filmu příliš v úctě, ale tady jsem až zíral, jak byl Troška v mládí v celkem slušné formě, jak jeho inspirace v italských komediích nevyšla zdaleka nazmar, jak dokáže od první chvíle (již od animace krávy parodující lví logo MGM) pravidelně zásobovat film nejrůznějšími druhy větších i drobných vtipů (že jsou mezi nimi později už minimálně dva fekální vtipy, které mi dojem trošku shodily, je už věc další...), také promyšlenými vedlejšími postavami, poutavým vývojem situací (např. v nezapomenutelné zápletce vylepšovací techniky dojení), kdy některé vtipy typu nastupování/vystupování z vlaku či každé ráno zpívající učitelky dle počasí zde úspěšně rozvádí napříč celým filmem, nabídne i minutku pro seriózní hudební vložku s osobitým zpěvem písně v podání Jiřiny Jiráskové atd. Hodně jsem si užil figurku starého záhadného Zvoníčka (Jiří Kostka) a také vesnického „kovboje“ – předsedu JZD v podání Miroslava Zounara. S ohledem na pár trapnějších vtipů sice nejsem nadšen bezvýhradně, ale po menším váhání se přikláním k 4 hvězdičkám: i pro zdařilé zakomponování malé mysteriózní zápletky se strašidelným mlýnem (a jeho znalcem Zvoníčkem, samože :D ) a také pro závěr, nechávající hlavní postavě možnost pro realizaci svobodného rozhodnutí. Čekal bych, že se mladý pan brigádník vrátí do vesnice, která ho potřebuje, konečně ho uznala za svého, když se mu podařilo úspěšně přesvědčit místní o funkční zlepšovací metodě... a ono ne, on si pacholek jeden prostě uteče a hodí další možné plnění svého poslání za hlavu! Na socialistický film této éry celkem nevídané... Skvělá Vágnerova hudba v čele s nepoužitou písní Karla Černocha pěkným bonusem. ♫ [75%] ()

Reklama

Okara 

všechny recenze uživatele

Tato dokonale trapná komedie mi jen dokázala, že k "velkému" Troškovi vlastním obrovskou averzi. Nikdy jsem tento "film" nedokoukal, asi jsem zaspal dobu nebo nevím, ale humoru který se zde vyskytuje, prostě nemohu přijít na kloub. No a zápletka filmu to potopila úplně. Jedna hvězdička za jedinou koukatelnou Růžičkovou. 15% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, jahody mi především přijde jako neochvějná freska českého buranství a pokleslého humoru, která za ta léta prorostla téměř celou naší náturou. Upřímně, neznám nikoho, komu by se tato šílená filmařina Zdeňka Trošky nelíbila a kdo by z ní neodcitoval alespoň jednu hlášku. Tohle je zkrátka "guilty pleasure" film na český způsob! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

První a tedy nejlepší sluncesenová komedie. Všichni jsou burani, všichni jsou vidláci, všichni jsou přízemní hlupáci, ale v základě se taky všichni mají rádi. Naprosto absurdní zápletka a taková směska kuriózních postaviček, opravdová vesnická sluncesenová atmosféra. Pro obyčejnýho diváka stále živou a zábavnou komedií a pro filmový teoretiky sračkou a divák idiotem. Neherci vypadají jako herci, herci vypadají jako hovada boží a děj se tak zvláštně táhne a poskakuje tu o metr, tu o kilometr až do konce, který je... Prostě je. Jistě nejlepší Troškův film. Není to sice Vesničko má..., je tu hrubší vulgárnější a zemitější humor, ale i tak to je opravdu dobrá komedie podpořená opravdu přesvědčivými výkony a nebýt neustálého reprízování (12/02-11/06 9x na Nově a Primě, 2x na Markíze) bych se smál i při každým dalším podívání. Takhle už to znám až příliš zpaměti a už mě to ani spíš nebaví (jako hit v radiu opakovaný pro oblibu do omrzení viz Killy Family). Mimochodem, já tyhle komedie jako Slunce, seno a Homolci mám rád (to speciálně pro Coopera, aby mi neměřil IQ ;) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (75)

  • Jiřina Jirásková (učiteľka Hubičková) napriek tomu, že mohla hrať vo filme aj keď mala veľa zákazov, nemohla mať vo filme hocijaký text. Keď bežala vítať delegáciu, mala kričať na deti "Děti, z úsměvem, šťastným úsměvem," ale takéto vety herečke vyslovovať zakázali, a tak bol text prepísaný a na deti kričala iba "Vesele, vesele." (Raccoon.city)
  • Kvôli nedostatku peňazí bola maskérňa pre hercov na prvom poschodí požiarnej zbrojnice v Hošticích u Volyňe a vodu si nosili vo vedrách. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama