Reklama

Reklama

Satirická komedie o dobrodružstvích několika vojenských zběhů na konci druhé světové války. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (3)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KSE - M) Období konce druhé světové války v údajně kultovním maďarském filmu, který bych spíš vnímal jako klasiku ve smyslu "zalíbí se každému", než opravdového kultu, kdy si "jedna úzce profilovaná skupina fanoušků si najde to své a povýši to na fetiš rámci aktu recepce díla". Režisér Mártin Keleti, který se soustřeďoval na divácké žánry, se v pozdější části své tvorby soustřeďoval na televizní počiny (filmy, seriály), a tak potěší, že A TIZEDES MEG A TÖBBIEK i přes převážnou exteriérovost televizně nepůsobí, jak dokáže úvodní záběr představující hlavního hrdinu - desátníka Molnára. A v postavě hlavního hrdiny je zakopaná mina, protože by mělo jít o typ vyprávění s více postavami (týmovku), která ale ostatní protagonisty nedostatečně profiluje, a tak náš zájem o dění kolísá dle (ne)přítomnosti Molnára. Samotného mě překvapuje, že i přes diváckost, oblíbenost u diváků (kult) i kritiků (na konci 60. let skončil snímek v hlasování maďarských kritiků mezi 12 nejlepšími) a otevřenosti konce nevzniklo pokračování. Pokud by vzniklo a soustřeďovalo by se jenom na Molnára, mohlo jít o výborné dílo, takhle je jen velmi dobré, s několika zapamatováníhodnými scénami. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je doteraz v Maďarsku akýmsi kultovým filmom. Podľa hodnotenia maďarskej stránky filmklub (niečo podobné ako csfd) je to 10. najlepší film všetkých čias, s hodnotením 4,65 z 5 (314 hlasov). Na imdb.com dostal hodnotenie 9,3 (320 hlasov). I keď podľa žánru je to komédia, sú v nej aj pomerne vážne pasáže, ktoré pripomínajú krutú realitu tých dní. Možno je to tým, že pôvodne to mala byť dráma, tvorcovia však nevedeli, ako bude prijatá verejnosťou (bolo len 20 rokov po vojne), preto žáner "zľahčili". ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama