Reklama

Reklama

Kapesné

  • Francie L’Argent de poche (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jako by François Truffaut chtěl tímto dílem publiku poskytnout dvojitou porci povzbudivé laskavosti: jednak evokací sousedské a vstřícné atmosféry v malém městě, jednak zaujatým pohledem na svět dětí, od batolat až po adolescenty. Spolužákům z místní základní školy je ovšem věnováno více místa než těm nejmenším a film se nenápadně člení na epizody, když jednotlivé děti ze školního kolektivu vystoupí na chvíli do popředí a režisér upře pozornost na jejich osobní problém. Osamělost, neúspěch, nesmělost, neporozumění dospělých, trápení se zamilovaností – žádná z těchto starostí zde není zlehčena. Naopak, načrtnuté příběhy naznačují, že život dětí je neméně dramatický než ten, který vedou jejich rodiče. Truffaut neokázale skládá hold citlivosti, vitalitě a vynalézavosti svých malých hrdinů a diváka dokáže opakovaně dojmout jejich mistrovsky zachycenou spontaneitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

kusper 

všechny recenze uživatele

Jednoduše brilantní. Truffautovy filmy o ženách jsou úžasné, ale ty o dětech jsou ještě lepší. Kdyby byl Francois žena byl by dokonalý... Tento film je skvost. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Další výborné dílo François Truffauta, znamenitá režie, prvotřídní scénář, herci, kamera, hudba - vše obdivuhodné, k tomu zkrátka není co dodat - 5*. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Gregory udělal bum.. :D" Páni, některé střípky ze života malých i velkých děti provádějících všelijaké lotroviny, byly až stěží uvěřitelné... Přesto to bylo po většinu času vcelku zábavné. Navíc jsem si užíval moc příjemnou hudbu. Filmu podle mě trochu chybí nějaká pevnější dějová kostra, která by jej více držela pohromadě. Moc mi pak nesedla závěrečná část, kdy film náhle zvážněl. Zbytečně patetický mi pak přišel monolog učitele, v němž mj. hovoří o tom, jak je "život těžký ale krásný, proto na něm lpíme." Já bych tedy na těch smutnějších tónech v případě tohoto filmu zas tolik nelpěl.... ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nemám slov... Film o deťoch, ktorý je taký uveriteľný a hlavne skvele zahraný detskými predstaviteľmi, že som ako divák ostal v úžase. Nedokážem to porovnať so žiadnym iným podobným filmom, ale aj napriek tomu to radím v danej kategórii na najvyššiu priečku, lebo si neviem predstaviť, že niekto dostane z detských hercov toľko, ako sa podarilo Truffautovi. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Nostalgický a laskavý pohled na malé městečko, obyčejné lidi, školu, děti. V moři thrillerů, hororů, dramat, povrchních komedií a akčňáků film jako z jiné planety. Nezapomenutelné (okenní) scény: mrňous s kotětem (v okně), krmení hladové holčičky (v okně), podávání učebnic (z okna). 85%. ()

Meijin 

všechny recenze uživatele

Nabízí se mi srovnání s Obecnou školou a vede mě to k myšlence, kolik českých filmů (natočených v různých dobách) se zaobírá humorem ze školních lavic, potažmo humorem z rodin a domácností žáků. Nutno však upozornit, že toto francouzké dílko plné dětských hrdinů je spíše hořká komedie. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Smradi po francouzsku. Když vidím ty oslavné komentáře tak je mi hanba sdělit své dojmy. Abych neplýtval nelichotivými slovy, napíšu jen doporučení - raději vidět v originále než s tím příšerným, českým, pedofilním dabingem (který v tomto případě zabil celý film).. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

chcem sa znova narodit ako francuz a chcem vediet tocit taketo zazraky. neuveritelne carovny, dojemny a truffautovsky depresivny film. bravo maestro. ()

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

Skromný a pritom veľkolepý film o tých najmenších a o živote ako ho vnímajú práve oni. Pokiaľ viem je len málo podobných filmov o deťoch, ktoré nie sú nejakou americkou komediálnou zlátaninou, ale seriózne mysleným projektom. Z filmu je jasne patrné aký je pán Truffaut vnímavý a ako zobrazil detský pohľad na svet. Hodnotenie podľa mňa je skôr na 4, ale vďaka originalite a dokonalosti spracovania dávam 5. ()

Witta 

všechny recenze uživatele

Nic naplat, pokud někdo umí pracovat s dětmi (režírovat), pak je to rozhodně François Truffaut. V tomto filmu je to ještě více patrné než ve filmech předchozích. Všichni mladí hrdinové zde vystupují s naprostou lehkostí, což filmu dodává příjemnou nenucenost, i když zdaleka ne všechny osudy dětí jsou veselé. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce!!!!Tenhle film mě připadal naprosto čistej,dokonale sem se vžil do dětských let a nechal se unášet bláznivíma nápadama.nevim co dodat dál,je to prostě opravdu skvělá podívaná! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Nádherne ľudský film, ktorý mi trochu pripomenul Felliniho Amarcord, tiež trochu niečo zo Svěrakovej ľudsko-humornej poetiky. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Opravdu laskavý film, Truffaut skvěle nahlíží do té dětské dušičky, jako by sám nikdy nedospěl. Scéna s oknem sice prapodivná, ale naprosto nezapomenutelná. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Ocenění ELSA 2009 v kategorii "Zahraniční televizní pořad dramatický (hraný)" pro Noční filmový klub - Francois Truffaut, udělená Českou filmovou a televizní akademií a slavnostně vyhlášená v sobotu 12.12.2009. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Hodnotil jsem naštěstí před přečtením obsahu, a tak jsem dal "jen" dvě hvězdičky, protože jsem asi neporozuměl, co tím chtěl Truffaut říci. Připadalo mi to rozdrobené, neucelené, vlastně jsem nevěděl do poslední chvíle, o čem ten film má vyprávět. Filmový mág Truffaut mě prostě neoslovil. Asi k tomu přispěl i příšerný český dabing, zvláště postpřechodový hlas jednoho chlapce, který vypadal tak na deset, a potom ještě to mimino, co vypadlo z okna a ještě se tomu pitomě řehocelo. Jak spisovně mluvilo! Vtipné bylo aspoň to, jak ti dva hoši vylákali dvě holky do kina a pak je obě "dostal" ten smělejší... ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o dětech, jejich trápeních, lumpárnách a prvních láskách se zřetelnou snahou přiblížit se co nejvíc jejich námi dospělými už zapomenutému světu. Atmosféra je tu rozverná, tu melancholická, roztomile neohrabané herectví dětských představitelů působí osvěžujícím dojmem. Originální, vtipné i poučné. Jen si říkám, jestli by byl podobný film o dnešních dětech taky tak idylický. ()

Yojimbo 

všechny recenze uživatele

Pěkný a milý film, který překvapí ukázněnými dětskými herci. Je to taková téměř bezstarostná sonda do dětských let, plná okouzlujících momentů, nevinných starostí a humorných situací. Vlastně vše, co se v tomto filmu děje, je tak nějak obroušeno, upraveno optikou dětského pohledu. A člověku ani nevadí, že to nemá žádnou dějovou kostru... ()

Reklama

Reklama