Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam derniéry slavné inscenace komedie G. Feydeaua v režii Jiřího Menzela, kterou Divadlo na Vinohradech hrálo s úspěchem celých dvacet let... Slávu Feydeauova Brouka v hlavě založil v Divadle na Vinohradech v šedesátých letech režisér Václav Hudeček svou inscenací s Vlastimilem Brodským v hlavní dvojroli. Ve studiovém zpracování už dnes patří k televizní klasice. Dramaturgie divadla se ve druhé polovině 90. minulého století k tomuto komediálnímu bestselleru vrátila a režií pověřila filmového a divadleního režiséra Jiřího Menzela. Příležitost dostala další silná herecká generace. Úspěšná premiéra se odehrála 15. listopadu roku 1996 a inscenace se hrála dlouhých dvacet let. Záznam pochází z 6. dubna roku 2016, kdy se představení hrálo po 363. a naposledy. Za účasti režiséra i všech těch, kteří se za tu dlouhou dobu v komedii vystřídali. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Sansnom70 

všechny recenze uživatele

Asi jste neviděli divadelní podání Brouka v Hlavě v Brněnském provedení s Jiřím Dvořákem v hlavní roli. Toto představení mu nesahá ani po kotníky. Pokud toto představení má hodnocení 86 procent pak po shlédnutí brněnského představení by To brněnské muselo mít 106 procent. Opravdu všem doporučuji se na ono představení podívat ()

otík 

všechny recenze uživatele

Těžké, a hlavně neférové přirovnání k 20 let staré Zelenkově televizní inscenaci se přímo nabízí. Jenže naprosto přepychové obsazení televizní inscenace logicky v tomto divadelním představení nenajdeme, a tak je třeba upřít pozornost na Preisse a Trojana. Ti jsou ve svých rolích naprosto dokonalí a především Trojan si každou sekundu na jevišti ukradl pro sebe. Zbytek obsazení je pro mne, nepražáka, průměrný. To by ale nevadilo. Přesto jsem od této derniéry (přesně po 20ti letech od premiéry!) čekal trochu víc než Preissovu hlášku o hrncích a důchodcích a Skopalovo "zkopal jsem pana Champsboisy". Co opakuji pořád dokola ovšem je, že tento Feydeauaův kus je místy zbytečně ukřičený až uřvaný a sem tam to v logice trochu tápe. Ale jinak je to velká zábava a pro Divadlo na Vinohradech to byl jistě super kus věčně vyprodaný. ()

Reklama

dragon94 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraná divadelní hra. Obzvláště Ivan Trojan je absolutně vynikající. Bohužel škoda, že je příběh tak banální, uřvaný, občas více trapný než vtipný, a hlavně tak nějak bez celkové pointy. Postavy se zde objevují zcela náhodile bez jakékoli vnitřní motivace, podle toho jak se to zrovna hodí. Vlastně když se nad tím tak zamyslím tak jediný kdo zde dostal nějaké zasazení do příběhu je hlavní postava v podání Viktora Preisse. Jednu hvězdičku přidávám za již zmíněného fantastického Ivana Trojana, který si krade všechny scény, ve kterých účinkuje sám pro sebe. 4* 70% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle derniéra Brouka v hlavě je třetí verzí, kterou jsem viděl a pro mě je nejslabší. Ne, že by byla špatná, to rozhodně ne, ale ve srovnání s televizním přenosem Zdeňka Zelenky z roku 2002, také v hlavní dvojroli s Viktorem Preissem je přeci jen míň výrazná, je to možná i alternací dalších postav, které v tomto divadelním představení vystupují. Vzhledem k derniéře někteří herci i improvizovali, což působilo svižně a vtipně. Každopádně Brouk v hlavě s Vlastimilem Brodským z roku 1969 prostě nejde překonat a to nejen kvůli hlavnímu představiteli, ale i veškerému tehdejšímu hereckému osazenstvu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se buď chytl do vlastní pasti, nebo si odvykl na divadelní způsob herectví, ale tohle zpracování se mi líbilo ze všech nejméně a to jsem jich viděl pět. Ani plejáda skvělých herců, ani Menzel a doják na konci mě nepřiměje dát vyšší hodnocení. Příliš hlučné, zbytečně deklamativní, i když tohle je na jevišti potřeba, občas se fakt dá ubrat a hře to neublíží. Vtipná ale zůstává pořád téměř stejně, to musím uznat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama