Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (40)

  • Když před bitvou u Gaugamél promlouvá Alexander (Colin Farrell) ke svým vojákům, tak se zmiňuje o reálných událostech. Obléhání měst Halikarnass a Týros, o kterých se svými spolubojovníky hovoří, patřila ke komplikacím a krvavým záležitostem které Makedonce při dobývání Persie postihly. (stefji)
  • V jedné ze scén bitvy u Hydaspés je Alexander (Colin Farrell) zasažen šípem. Ve skutečnosti k této události došlo až později. Při návratu do Persie byl panovník zasažen šípem při přelézání hradeb jednoho z měst v oblasti dnešního Pákistánu. Bolestivé následky zranění plíce ho provázely do konce života. (stefji)
  • V jedné ze scén bitvy u Gaugamél je Alexander (Colin Farrell) zachráněn před jistou smrtí generálem Kleitem (Gary Stretch). Podle díla antického historika Arriána „Tažení Alexandra Velikého“ však k této události došlo již dříve, v bitvě u Gráníku. (stefji)
  • Alexander Veliký (Colin Farrell) byl ve skutečnosti malý, černovlasý a na jedno ucho hluchý. (Hans.)
  • Kostymérka Jenny Beavan vytvořila více než 20 000 kusů historicky věrných kostýmů. Jejím mistrovským kouskem je Alexanderova helmice ve tvaru lví hlavy, zdobená peřím. Colin Farrell během filmu vystřídal na deset identických kopií vyrobených z různých materiálů od těžkého kovu až po lehký plast. (HappySmile)
  • V průmyslové zóně marockého Marrákeše vyrostly gigantické dílny, kde celé měsíce před začátkem natáčení vznikaly tisíce kusů přesných replik starověkých předmětů denní potřeby: nábytek, nádobí, sochy, hudební nástroje, lampy atd. (HappySmile)
  • Zbrojíři museli celkem vyrobit 12 000 kusů zbroje – z toho například 1 000 oštěpů, 2 000 mečů, 2 000 štítů a mnoho tisíc šípů. (HappySmile)
  • V Maroku se k přípravnému týmu připojil také jezdecký trenér Ricardo Cruz Moral. Jeho úkolem bylo mimo jiné vybrat představitele Alexanderova (Colin Farrell) koně, jeho legendárního Bucefala. Volba nakonec padla na čtyři vzhledově zcela identické fríské černé hřebce (jménem Ulbe, Bonze, Anefan a Taberkan), z nichž každý byl vycvičen pro jinou specializaci. (HappySmile)
  • V marocké poušti vyrostl tábor, v němž s herci sdílela tvrdou disciplínu i tisícovka skutečných marockých vojáků. Trénovali s meči a štíty, luky a šípy, oštěpy, praky a s dalšími starými zbraněmi. Výcvik doplňovaly i lekce v jízdě na koni, kočírování lehkých válečných bryček, starověkém náboženství a hygieně. (HappySmile)
  • Bitev se účastnilo až 1500 komparsistů. (Karlos80)
  • Režisér Oliver Stone měl první verzi scénáře napsanou už v polovině osmdesátých let. (Karlos80)
  • O Alexandru Makedonském (356-323 př.n.l.) bylo natočeno překvapivě málo dalších filmů. V roce 1956 si roli střihl Richard Burton (Alexandr Veliký) a o necelou dekádu později ještě vznikl indický snímek Sikandar E Azam (1965). To je víceméně vše. (imro)
  • Film se původně neměl dostat do řeckých kin, protože prý zneucťuje národního hrdinu Alexandera (Colin Farrell) zobrazováním jeho údajné bisexuality. Snahy skupiny právníků však vyšly naprázdno a snímek nakonec debutoval na prvním místě žebříčku návštěvnosti. (imro)
  • Konkurenční projekty se svého času rojily jako houby po dešti: mezi potenciální režiséry patřili např. George Lucas, Steven Spielberg, Ridley Scott či Mel Gibson. Díky finančnímu neúspěchu Stoneova Alexandera jsme se ale dalšího zpracování osudů slavného vladaře zatím nedočkali. (imro)
  • Hlavním zdrojem inspirace pro Olivera Stonea byl Alexanderův (Colin Farrell) životopis od oxfordského profesora Robina Lane Foxe. Ten sice není uveden v titulcích jako historický poradce, ale místo toho štáb splnil jeho životní sen, když mu umožnil, aby se objevil v roli makedonského důstojníka, vedoucího armádu. (imro)
  • Stopadesátimilionový epos byl pro producenty velkým zklamáním, když vydělal během úvodního víkendu (26.-28. 11. 2004) jen 13,6 milionů dolaru a nakonec nastřádal na severoamerickém kontinentu jen necelých 34 milionů. Ve zbytku světa byl naštěstí zájem větší (133 mil), takže celosvětová částka dosáhla 167,3 milionu, čímž se film sice nezaplatil, ale bolest byla o něco menší. (imro)
  • Angelina Jolie aj Val Kilmer, ktorí hrajú Alexandrových (Colin Farrell) rodičov Olympii a Filipa, sú obaja ľaváci. Vedú sa dohady o tom, že aj samotný Alexander Veľký bol ľavák. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama