Reklama

Reklama

Zločin pátera Amara

  • Mexiko El crimen del padre Amaro (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek, nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, se točí kolem čtyřiadvacetiletého Otce Amara (Gael Garcia Bernal), který je vyslán do malé farnosti v mexickém městě Los Reyes, aby zde vypomáhal stárnoucímu Otci Benitovi. Po svém příjezdu do Los Reyes se ctižádostivý Otec Amaro setkává s Amelií, krásnou šestnáctiletou dívkou, jejíž zbožnost se brzy začne nezadržitelně proplétat se vzrůstající náklonností k novému knězi. Zatímco odhalení korupce v církvi vyvolá ve městě skandál, Amelia a Otec Amaro propadnou vzájemné lásce a naváží vášnivý sexuální vztah. Amelia jej žádá, aby opustil církev a uzavřel s ní manželský svazek, ale pobyt v Los Reyes Amarovi otevřel oči a ukázal mu, jaké příležitosti skýtá moc církve pro mladého ambiciózního kněze. Uvnitř jeho mysli zuří boj mezi vírou v boha a tělesnou rozkoší. Dřív nebo později musí najít sílu k rozhodnutí, kterou životní cestu si zvolí. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

amirgal 

všechny recenze uživatele

Schematická adaptace. Jak nacpat knihu do filmu, abychom neurazili ty, kteří už příběh znají a budou jej chtít mít na plátně "správně", a zároveň stvořit hodnotné dílko, které lze podávat středoškolské mládeži na místo neoblíbených papírových špalků známých též jako knihy? Ta kniha se tam samozřejmě nevešla a děj je tak napůl ryba a napůl rak okořeněný abstraktem z psychologie postav. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pred 20 rokmi veľmi kontroverzné filmové dielo, ktoré v Mexiku vyvolalo vášne, ale aj najvyššiu návštevnosť v kinách v histórii krajiny. A aké kontroverzné dielo to muselo byť v čase vydania predlohy, teda viac než 100 rokov predtým. Cirkev v spojitosti s drogami, smilnením, praním špinavých peňazí, no a vták mladého padreho Amara v tŕní. Film nezatracuje cirkev ako celok, ale jednotlivcov v nich. Pretože do kňazskej sutany sa môže dostať naozaj každý, nikto neskúma jeho priority, skutočné hodnoty ani pohnútky. Padre Amaro je ukážkou prospechára, ktorý vo svojej pozícii nemá problém s kriminalitou, porušovaním všetkých prikázaní, ktoré naoko obhajuje, dokonca nemá problém ani s interrupciou, ak mu to pomôže. Špeciálna ukážka toho, kedy sa voda káže a víno pije. A že takých je v cirkvi žiaľ požehnane. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřit, že k napsání takhle podprůměrného šablonovitého příběhu někdo potřebuje modernizovat víc než století a čtvrt starý román. Nejspíš jde o klasické strkání hlavy do písku - nač upozorňovat na aktuální problémy církve, když můžeme odvést pozornost ke starým. Ani zajímaví herci to moc nezachránili a ke konci jsem se stále víc a víc nudil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu se mi nedařilo tenhle oceňovaný snímek sehnat. Až tak mě to ale po jeho shlédnutí nebolelo. Není to přímo zklamání, ale čekal jsem větší porci mexických emocí. Teprve nedávno vysvěcený a odhodlaný kněz Amaro v nové farnosti velmi brzy zjišťuje, jak je to s morálkou nejen v církevních kruzích. O to víc je šokován, když se záhy sám začne zaplétat do pavoučích chapadel šestnáctileté Amélie, jejíž půvaby nelze při lámání chleba ani pod boží ochranou přehlédnout. Dle slavného portugalského románu tu tak máme psychologické drama, upřímně řečeno mírně přeceňované (dokonce i nominace na Oscara za nejlepší cizojazyčný film), ve kterém jihoamerický talent Gael García Bernal s přehledem ustál přerod naivního idealisty v pragmatického kariéristu. Ambiciózní projekt byl ale pro tvůrce veliké sousto, žánrově občas neví, kudy kam a navíc přísná katolická výchova se v našich končinách taky zrovna nechytá!! Řada momentů (přiznejme si i těch nabitých erotikou – vždyť k tomu nejen proporčně zajímavá kráska Ana Claudia Talancón doslova vybízí) neobstojí v diváckém očekávání, a tak si to snímek klouže nerozhodně po povrchu až do očekávaně tragického finále!! Nabízelo se jiné uchopení.. takhle JEN za průměrných 60%!! ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Carlos Carrera se nemohl rozhodnout, jestli natočí film o jednom bordelu v církvi nebo o druhém bordelu v církvi. Tím prvním je provázanost církevního hodnostáře Otce Benita s jakousi místní formou mafie a též jeho zapovězený milostný poměr, který je ovšem tak letitý, že už je vnímán jako něco, co je v rámci celibátu v normě. Za druhé, a to se postupem času stane těžištěm filmu, je poměr pátera Amara k velmi věřící děvence, která víru žere tak, že svoje milostné představy spojuje s Ježíšem. Amaro vyslechne její zpověď a ač oddán Bohu a církvi, celibát necelibát pohotově najde světničku, kde......Jenže je natolik ambiciozní, že zamilovaná děvenka začne překážet - zřejmě v cestě k papežskému stolci, či co. No jak říkám, bordel a voda na můj ateistický mlýn. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Pred premiérou filmu v Mexiku vypukla kontroverzia, pretože niektoré katolícke skupiny sa pokúsili film zakázať. (Arsenal83)
  • Vďaka kontroverzii sa film stal v tom čase najlepšie zarábajúcim filmom v Mexiku, keď pretrhol všetky pokladničné rekordy, ktoré dovtedy držal film Sexo, pudor y lágrimas (1999), (Arsenal83)
  • Na rozdiel od románovej predlohy sú vo filme úplne odlišné miesta a časy, ako aj udalosti, ktoré sa tam odohrávajú, ako je pranie špinavých peňazí a prepojenie medzi obchodom s drogami a Cirkvou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama