Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hvězda westernových hitů Lee Van Cleef (V pravé poledne, Hodný, zlý a ošklivý, Sedm statečných) exceluje v tomto válečném dramatu z roku 1968. Lee Van Cleef představuje seržanta Sullivana, který se postaví do čela oddílu, složeného z amerických Italů. Společně mají za úkol infiltrovat se do fašistické armády v severní Africe. Píše se rok 1942 a Spojenci se právě připravují na Druhou bitvu u El Alameinu. A její průběh má zásadním způsobem ovlivnit právě jednotka nekompromisního bojovníka Sullivana. (Řitka video)

(více)

Recenze (21)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

S vědomím, že Žvláštní jednotka je italsko-německým válečným filmem z roku 1968, čekal jsem o hodně větší průser. Italské filmy té doby a zejména ty pozdější (myslím teď válečné), jsou opravdu spagetti válečnými snímky a milovník tohoto žánru při jejich sledování pokud se už tak rozhodne - značně trpí. Značně zavádějící je již jen samotný název filmu Commandos, protože se děj týká americké diverzní jednotky a Amíci žádné takové jednotky tohoto názvu na rozdíl od Britů neměli, ti měli Rangers. Já to chápu spíše tak, že se ten název vžil pro jakoukoliv skupinu vojáků speciálních jednotek stejně jako jeep pro terénní vozidla byť nejsou vyrobena pod značkou Jeep. Děj pojednává o speciální jednotce americké armády složené z amerických Italů, kteří mají přepadnout v Severní Africe důležité stanoviště se studnami, jediné v té oblasti. Stanoviště stráží italská jednotka, v té době ještě spojenci Němců. Italové i Němci si od svých jednotek do oázy posílají cisternové konvoje pro vodu. V souvislosti s vyloděním spojenců má americká skupina zabránit vyhození studen do povětří. Při přepadu je ,,vyměněna'' italská ostraha oázy za americké Italy plynně hovořící mateřtinou. Bohužel jednotce velí nezkušený velitel, díky jehož špatnému rozhodnutí dojde v ději k zásadním zvratům. Více prozrazovat nebudu. Co se týče válečných scén, je to takové prostě italské - kapslíkové. Na jednoho mrtvého tisíce výstřelů, tankovou jednotku veteránů zničí jeden bazukář, když má být zničeno nějaké vozidlo - dojede za haldu sudů, zastaví a sudy vybouchnou. udělá se kratičký ohnivý hřib a konec... K bojové technice bych se také raději nevyjadřoval, Němci používají americké tanky M24 Chaffee a poválečný obrněný transportér (kupodivu se tam nikde neobjevil americký polopás M3A s palmou a hákáčem na dveřích :-) ! Zasažení vojáci kravácejí hodně výrazným kečupem, který je stejně výrazný i další den atd.. prostě sedmdesátky. Na starnu druhou tam nikdo neběhal s kotletama až ke kotníkům a s kníry, ani nikdo neměl pod helmou dlouhé vlasy. Italové občas zapomněli ve svých filmech že druhá světová a doba bigbeatu se lišila i módou :-). Tady asi zasáhla německá ruka s citetem pro pořádek. Ve filmu si zahraje tankána komisař Schminasky - Götz George, tehdy mladá filmová hvězda. Lee Van Cleef tu sice hrál mírně vyšinutého seržu, ale nějak mně ten jeho vystreslý pohled do kamery nebavil. Byl bych raději, kdyby tam bylo toho více z té Burmy! :-). Když to sečtu, jsou to slabší tři. Ale zaokrouhlím. Samozřejmě to poměřuji s obdobnou tvorbou, srovnávat to např. s Ryanem, je to na odpad, ale takto se to nedá brát.. Tři lahve německého koňaku. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mimořádně nudný film, jenž je postaven na zvuku střelby. To je pro mě trochu málo. Ale konec je výborný. Jenže té jedné minutě se nemůže podařit smazat předchozí téměř 2 hodiny, kdy se ze tmy, či prachu ozýval samopal, kulomet, tank, nebo bazuka. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Žádný podmanivý příběh, žádné souvislé napětí, žádná psychologie postav, žádná myšlenka... jenom spousta volně spojených scén z fronty a série akce. Tento způsob válečného filmu se mi zdá poněkud nešťastným. Sice je to obstojně natočeno, pokud jde o kameru i provedení akčních scén, ale prodívat se až do konce tohoto podivného akčního béčka z války bylo docela uměním. Lee Van Cleef v hlavní roli má při tom zde silné charisma už jen ve svých pohledech, ale když se ani jeho postavě nedostalo propracovanějším rozměrům, nemá stejně ani on moc šancí film výrazně utáhnout. Za mě neurážející, ale zato hodně nudný a rozvláčný podprůměr. [40%] ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

První, co mě praštilo do uší, byla neskutečná uřvaná nevkusná až místy kakofonická... něco jako hudba. A film samotný by rozhodně uvítal sestříhat. ~~~ Jednotka Amíků sestavená z vojáků s italskými rysy, předky a jazykem má za úkol před vyloděním v Africe obsadit a chránit oázu a hlavně její vodu. ~~~ Většina postav je zbytečných, přinejmenším k zapamatování, psychicky vyšinutý velící, zprasená a ve výsledku zbytečná akce... Nijak ničím zajímavý film. Dvě hodiny jsou na tohle přespříliš. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Film skončil a při závěrečných titulcích jsem pořád nevěřil, že tento válečný film natočili Italové. Téměř všechny italské film 60. a 70. let zamoc nestály. Toto je ale velká a příjemná vyjímka. Skupina amerických vojáků přepadne v italských uniformách italskou zásobárnu vody. Vždy se ale něco provalí a oni bojují jak s italskými zajatci, tak s blížící se německými obrněnci. Sice je tady vidět ten italský nádech a už od začátku je to poznat, ale celkově to má v sobě i něco navíc. Možná je to tím, že v tom mají prsty i Západní Němci, kteří se angažovali na filmu. A taky filmové hvězdy jako Lee Van Cleef nebo Gotz George. A ještě i ta závěrečná bitva, která byla úchvatná. 4* prostě musím dát. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film postaveny cisto na strelbe. Nema ustredny dej, ktoreho by sa drzal, je to len sled volne pospajanych a hodne nudnych scen. To, ze sa parkrat vystrelilo, ma nechava uplne chladnym  : 20 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Menej typické makaroni kombat - nie je tak odľahčené ako väčšina z tohoto subžánru. Inak je tu klasická prestrelka bez nejakej väčšej logiky či aspoň nápadu, proste sa iba sekajú z jednej či druhej strany, samozrejme za revu nielen guliek, ale aj vojakov. Aj z námetu išlo vytrieskať určite viac. Spracovanie je podpriemerné, ešteže ho herecky držia nad vodou westernová hviezda Van Cleef a z nemeckej strany Fuchsberger a mladý George. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Lee Van Cleef jako dobrej zabiják a s ničím se nesral. To tam bylo jediný dobrý. Až na to jeho trauma. Tvářilo se to akčně, ale krev dost primalexová a při přestřelkách žádná. Při přestřelkách to jenom střílelo, asi si někdo řek, že tak to bude akčnější. V'ýbuchy vozidel jenom na oko (vybuchlo to dycky jenom někde kolem a samotnej vrak už neukázali). Ani ta závěrečná scéna, která tady asi každýho uchvátila, mě ohromila asi jak létající Čestmír. Takže akce byla nuda. Ale nuda to byla i když tam zrovna akce nebyla. A hlavně hrozná ametéřina. Třeba aji to, že všichni tam mluvili italsky, dokonce i němci. Člověk se na to dival a musel si řikat: "no ty voe, tahle scéna byla uplně zbytečná" nebo "to je horší než když sme si jako děcka hráli na vojáky" nebo "tohle bylo trapny asi jak rozsypaná strouhanka" a pak se to zvrtlo na "ach jo, kdy už to konečně skončí". Jako respekt k tomu, v jakym to bylo natočený roce (a italama), ale to pro mě není polehčující okolnost. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Krom pár akčních scén je to poměrně nezajímavá hloupost. Už název Commandos je nelogický, když se jedná o americkou jednotku a název Commandos patří britským speciálním silám. Nebýt Van Cleefa, tak by to nestálo ani za ty dvě hězdy. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Konecne lepsi vojnovy film od Talianov. Pocas filmu sa toho moc nedeje ale zaverecne finale medzi amikmi a nemcami bolo putave a dost dlhe. Co sa mi zase na talianskom filme nepacilo, bolo znova pouzitie tankov, ktore v tej dobe este ani neexistovali. Dej filmu je ponoreny do jednej oazy, ktoru prepadli Amici, a tu sa vydavaju za talianskych vojakov. Nakoniec im na to pridu a vyberu sa znova dobudnut tuto oazu naspat do svojho vlastnictva. Boje medzi oboma stranami je plny strelby a vybuchov, co ja mam velmi rad:) ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Italové válečný filmy nikdy točit neuměli, a ani tohle není žádný oscarový dílo. Myslím, že tři hvězdy úplně stačí. Uznávám, že v některejch pasážích je to napínavý, ale opravdu jen v některejch. Jinak se tenhle film táhne jak smrad. Válka tady vypadá jak procházka růžovym sadem. Ale pořád je to jeden z těch lepších italskejch válečnejch filmů. ()

azumi 

všechny recenze uživatele

Přesto že uvěřitelný válečný film, je zdlouhavý a málem jsem u něj usnul. Závěrečné vyvrcholení však za to stálo. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Asi to pro ty Taloše není dvakrát jednoduchý natočit válečný film s vědomím, že stáli na té špatné straně. No, vypořádali se s tím poměrně šalamounsky. Takže tu máme skupinu amerických Italů, kteří sice stojí na té správné straně a mají bohulibý úkol obsadit v poušti zásobárnu pitné vody pro budoucí potřebu spojeneckých vojsk, ale jsou vesměs vykresleni jako agresivní, neurvalí, vzájemně rozhádaní, bezcitní kriminálníci s neschopným velitelem a traumatizovaným seržantem. Na té druhé straně, na té špatné, je taky skupinka Italů. Ti se snaží onu zásobárnu udržet pro vojska německá a to jsou slušní chlapíci, v podstatě pacifisti, takoví kamarádi do deště. A ještě tu máme Němce. Jelikož se na filmu taky podíleli, tak jsou to vesměs rovněž veselí hoši, co rádi zpívají a pijou a jejich velitel je univerzitní profesor se zálibou v poezii, prostě ryzí charakter. Takže komu v tomhle boji fandit? Slušný film. Poctivě natočený, žádné kulisy nebo modely tančíků, dostatečně akční i poměrně napínavý. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Slabsi film, kde je sice kupa mrtvych, ale dobre natoceny pribeh skutecne moc nehledejte. Ano, dej to melo, mel film i sve hrdiny kterm se venoval, ale dohromady to bylo jedno velike valecne becko. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

I když pominu nějakých 50 let od vzniku, tak to se Italům moc nepovedlo. Scénář katastrofa. Střih a kamera to samé. Vše ostatní poplatné době, hudba, efekty, dialogy, ale dobře. Zápory: Všichni vojáci, kteří sice po té době války, měli být alespoň trošku zkušení, připomínali tupé účastníky branného výcvikového tábora 9. třídy Základní školy. A to ať Deutsches Afrika Korps, nebo italská jednotka v oáze i údajní Commandos. Snad to byl jen název filmu, protože jednotky Commandos byl britský vojenský útvar. V 2. světové válce bylo vytvořeno několik praporů Rangers. Jeden byl cvičen ve Skotsku pod vedením Commandos. Tak z toho asi zavádějící omyl. Nejvíc mě, kromě stálého střílení, dostala návštěva Německých vojáků a flám v báru. To, že místní hosteska je kupodivu na plech místo, aby je oblejzala je nepřekvapilo, to že kromě jednoho vojáka je tam úplně jiná sestava taky ne, že jim zmizeli čtyři vojáci, taky čert to vem, hlavně že popijem a zazpíváme. Italský hrdina byl také dobrý, kulek schytal, bouchnul v minovém políčku a furt se za Třetí říši rval. Další zajímavost přijde nakonec. Na každé straně přežije jeden vojáček bez škrábnutí, všichni ostatní samozřejmě bez života, zranění prostě nejsou. No těch skoro 50 je omluvou, ale zážitek spíše pro zasmání. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Ten dodělávajíci němec neměl chybu...přežívání lvl tisíc vzápětí jeho roli převzal nesympatický italský důstojník, který přežije opravdu kde co. A docela jsem koukal i na "záblesky" z Burmy, nebo Batanu...kde má na hlavě seržant už novou americkou helmu. Jinak vybavení německé obrněné divize je jako ve "velkofilmu" gen. Patton (Cheffe, AMX 13 atd)...Chápu, že pro normálního diváka jsou tohle maličkosti, ale jsem přesvědčen, že lidem, kteří se o techniku trochu zajímají...to na zážitku nepřidá. Závěrečná bitva taky pobavila..nejvíc asi zničení tanku protipěchotním granátem...Jediné plus Lee Van Cleef a poslední 2 min filmu. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Jednotka Amerických vojáků se převlékne za Itali a má obsadit oázu na poušti a udržet ji jenže se objeví Němci kteří to nakonec zjistí a začne válečná bitva kterou skoro nikdo nepřežije.I když je film chvílemi psycho a zpočátku nic moc závěrečná bitva je skvělá. ()

Reklama

Reklama