Reklama

Reklama

Epizody(6)

10. srpna 2017 nastoupila mladá švédská novinářka Kim Wallová na palubu soukromé ponorky Nautilus vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do kodaňského přístavu, byla prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl vytažen z vody záchranáři a následně zadržen policií... Mrazivě autentická studie vyšetřování událostí na palubě ponorky z 10. na 11. srpna 2017 je nahlížena striktně skrze práci policejního oddělení vražd, námořnictva a dalších oddělení. Soustředěný, odhodlaný a nervy drásající boj za nalezení odpovědí v případu, který otřásl Skandinávií i zahraničními médii, přibližuje Tobias Lindholm především perspektivou postavy hlavního vyšetřovatele Jense Mollera. V hlavních rolích se představí přední severské hvězdy – Soren Malling, Pilou Asbaek či Pernilla Augustová. Pro Tobiase Lindholma je Případ: ponorka prvním seriálovým projektem v pozici showrunnera. Jako scénárista spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na snímcích Hon či Chlast, v české distribuci silně zarezonoval i jeho celovečerní snímek Boj. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi civilní a uměřené. Seriál, který nikam nespěchá a soustředí se na práci vyšetřovatelského týmu. Pachatel zločinu, který chtěl svým činem demonstrovat svoji moc i nepostižitelnost, a zajistit si tak pozornost médií, zůstává trvale nepřítomen. Největší prostor má sice šéf oddělení vražd Jens, ale autor scénáře a režisér v jedné osobě, Tobias Lindholm, se věnuje celému týmu a hlavní slovo v jeho projektu, dá-li se to tak vyjádřit, má propracovaný, dobře fungující a financemi skvěle promazaný systém. Zločince neporazil geniální detektiv, ale mašinérie, která byla ochotná a schopná nekonečné měsíce systematicky prohledávat rozsáhlé prostory mořského dna a zapojit do pátrání špičkové vědce z řady oborů. Tady je namístě srovnání s českými Devadesátkami, kde parta pražských kriminalistů je nucena neustále improvizovat a spoléhat na štěstí. Improvizace v dánské sérii nemá místo. Tam kraluje metodičnost a houževnatost. Rád bych Ponorce nadělil vyšší hodnocení, je tu nicméně jedno velké ale. Lindholm nikam nespěchá a dlouhých záběrů, odmlk a pauz, které mají zvěstovat, že hrdinové přemýšlí nebo že se vyšetřování ocitlo na mrtvém bodě, si užijete, až vás to místy bude mrzet. A to píšu jako divák, který obvykle s pomalým tempem nemívá problém. Každopádně Lindholmův kousek představuje protiváhu na efekt vystavěným dynamickým kriminálním sériím a s tím je nutné počítat. Celkový dojem: 65 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Celý seriál sa nesie v duchu hľadania motívu, či získavania dôkazov, na ktoré má ako obžaloba, tak aj obhajoba - svoj vlastný názor. Je to komorné, bez výrazného tempa, no 4 hodinová stopáž je v tomto prípade ideálna. Za mňa ide o veľmi slušnú, originálnu rozpletačku zamotaného prípadu, v ktorom divák sleduje postupné kroky ľudí na strane zákona, ktorí sa snažia preukázať vinu páchateľovi. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dánové sérii natočili s očividnou až úpornou snahou vyhnout se jakékoliv senzacechtivosti, což u tak dramatického případu je dost těžké. Nenechali se však svést a drželi se své linky suchého vyprávění do morku kostí. Série tak sleduje zejména vyšetřování, které neohromuje efekty, honičkami ani střílečkami, ale soustředí se mnohem více na realistickou rutinu, nudné přehrabávání se v lejstrech a trpělivé hodiny strávené u monitoru. Série je tak, stejně jako vyšetřování, povětšinou nudná a zdlouhavá. Proto dávám jen průměrné hodnocení. Přesto oceňuji soustředěnou snahu dánských vyšetřovatelů, stovky a tisíce hodin vytrvalosti, které nakonec vedly k cíli. Nejvíc mě překvapilo využití cvičených psů, kteří dokáží vycítit přítomnost mrtvého těla na dně moře i několik metrů pod hladinou. _____ Další mínus u mě má série za zobrazení osobního života hlavního vyšetřovatele, což bylo podle mě zbytečné a očekávané. A ano, i ve skutečnosti to tak musí být, že osobní život jde stranou a převažuje pracovní zaťatost. Ocenila jsem naopak scény s rodiči zavražděné, protože ty na minimalistické ploše a s minimem vnějších projevů emocí dokázaly zprostředkovat emoce vnitřní. ______   Umírněné a drsně racionální vyprávění s herci, kteří vypadají jako každý normální člověk na ulici, má i etickou rovinu, která mě potěšila. Nikdy neukáže odporného vraha a  nikdy snad ani nepadne jeho jméno. Dobře! Není třeba jakkoliv oslavovat takovou zrůdu, ani zmínku si nezaslouží. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Možná je to tak, že čím jsme civilizovanější, tím větší potřebu máme dívat se do temnoty.” - „Všechno je černobílé. Ale i když v noci jsou barvy pryč, stejně tam někde jsou. Jenom je nevidíme, dokud zase nezačne svítit slunce.” +++ Ten zločin je tak neobvyklý a naprosto zvrácený, že tvůrcům seriálu Případ: Ponorka bohatě stačilo zaměřit se na dlouhé peripetie spojené s jeho vyšetřováním a následným dokazováním viny obžalovaného, aniž by divák měl možnost vůbec spatřit vraha. Nikdy bych nevěřila, že podobný koncept může fungovat, ale Tobias Lindholm mě téměř dokonale vyvedl z omylu. Chválou nešetřím ani na adresu Sørena Mallinga jako hlavního vyšetřovatele Jense Mollera, který svým civilním pojetím role podpořil autenticitu vyprávění. (85%) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další skandinávská exkluzivita. Případ podle pravdy, u kterého bych nevěřil, že se stal, dokud jsem neshlédl první díl a nezačal se o něj trošku zajímat. Technicky je to hodně chladná záležitost, řekl bych, že tu hodně pracovali s přesností a pečlivostí, aby to odvyprávěli co nejpřesněji. Herecky nicméně výborné a pro svojí chladnost i poměrně dost napínavé až do samotného konce. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Seriál vznikal za úzké spolupráce se skutečným Jensem Møllerem i rodiči zavražděné novinářky. Filmaři se tak snažili zachytit danou tragédii co nejvěrněji. (Duoscop)
  • Podľa režiséra Tobiasa Lindholma jedinou požiadavkou, ktorú mali rodičia Kim na režiséra, bolo, aby pes rodičov v seriáli menom Iso bol skutočným psom Joachima a Ingrid Wallových. (Arsenal83)
  • Mnohých potápačov v seriáli hrajú skutoční potápači, ktorí pracovali na pátraní po Kim Wallovej. Objavia sa aj psy, ktoré boli použité pri skutočnom hľadaní. (Arsenal83)

Reklama

Reklama