Reklama

Reklama

Jules a Jim

  • Francie Jules et Jim (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jemný milostný příběh, jehož hrdiny jsou dva přátelé, kteří se zamilují do jedné ženy. Dílko bez těžkopádné psychologické analýzy, s typicky francouzským espritem rozebírá otázku přátelství, lásky a problém, může-li žena milovat dva muže, spojené poutem přátelství a naopak. Film, jehož děj se odehrává v době kolem první světové války, se vyznačuje impresionistickou, pointilistickou atmosférou a lyrickým kouzlem exteriérových záběrů na širokém plátně. Originální režii pak doplňují výborné herecké výkony. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

Mleako 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mě osobně Jules a Jim mc nenadchl. Film celou dobu plyne neustále stejným tempem, a když se stane něco nečekaného nebo i šokujícího, vám je to jedno, protože film jede dál svým statickým tempem bez jakékoliv gradace a snahy o zintenzivnění jakýchkoliv scén. Korunu tomu nasazuje konec, který mě nechal absolutně chladným i přesto, že měl asi vyvolat emocionální reakci. Zkrátka Jules a Jim je řemeslně zvládnutý film, ale nudný a mdlý. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Další filmové omdlení a vznešené nic: ani jeden ze tří hlavních protagonistů mě vůbec nezajímal, stejně jako jejich milostný triangl, z kontextu imrvere vytržený vypravěč, či Francie a Paříž roku 1912. Ale co, stejně dané DVD šoupnu strécovi a tetičce, pravým intelektuálům na slovo vzatých, pod stromeček (13. 12. 2009). :-) ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 150 nejlepších filmů všech dob podle ankety (119 hlasujících, především filmových historiků, z více než 100 zemí světa), kterou v roce 1982 uspořádalo UNESCO z podnětu Mezinárodní federace filmových klubů. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Jako kdybyste četli film, tak na mě působí Jules a Jim, vypravování od začátku do konce (ne jen nějaký mluvený prolog). Míchanice odcházející secese a meziválečné umírněnosti mě moc nedostala. Podobně to bylo se zobrazením postav. K nové vlně (aspoň k těm filmům, které se mi dostaly do rukou) mám dost rozporuplný vztah. Něco je skvělé a něco mě nudí. Jules a Jim jsou někde mezi tím. Musel jsem si snímek pustit na třikrát, abych ho dokoukal. Je to pěkné, asi i bohémské, umělecké až na půdu, ale drhne to, a emoce tu vypadají, jako když taháte kočku za ocas (a to mám doma takové obludy dvě), výbuch afektu a pak vrnění v koutě. No, na milované Sedmikrásky to nemá. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Začalo to tak nějak divně a nezáživně, ale najednou se z toho stal ohromný příběh o nerozlučném přátelství dvou mužů rozličných povah i národností a o jejich společné lásce k ženě, která svou snahu o nekonvenční přístup k citovým záležitostem mezi jimi oběma lavíruje, aniž se umí rozhodnout, komu dá přednost. s Julesem je za války provdána, ale po válce, kdy se Jules a Jim s Catherine opět střetnou, zjišťujeme, že mezi manželi to neklape (kvůli jakémusi Albertovi(?)) a Jules předává svoji ženu dobrovolně a nezištně do klína Jimovi... Aby se Catherine po marných pokusech o otěhotnění zase projevila jako psychicky nevyrovnaná a Jima odkopává... Celý příběh končí takřka očekávaně. Catherine vláká Jima do svého auta a najede s ním na most, který uprostřed řeky končí... Mistrovské dílo F. Truffauta. ()

AnnaClark 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu, jsem měla pocit, jako bych právě dočetla fakt dobrou knížku. Ale dočetla KNIHU ne shlédla FILM, proto **** ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

- - - Jeanne Moreau má ke konci ve dvou scénách bezvýrazné brýle na čtení. (a hraje tam teda ženu snů - zastřelit málo :D) ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Zklamání a Truffautův nejpřeceněnější film,který si nezvládá připoutat divákovu pozornost a po většinu času jen zkouší jeho trpělivost. ()

martiňák 

všechny recenze uživatele

Jedná se o půvabný snímek o přátelství a lásce a o zvláštním milostném trojúhelníku. Zatímco přátelství mezi dvěma hlavníma hrdiny Julesem a Jimem je pevné, bez pochybností a oba kamarádi jsou si v něm rovni, láska obou mužů ke stejné ženě je vrtkavá, iracionální, jeden partner se dokáže ponížit jen aby si udržel toho druhého. Film by mohl emoce a pocity hlavních hrdinů ukazovat více naturalisticky, ale nedělá to a celou dobu je "učesaný" a elegantní jako jeho hrdinové, přesto je působivý. Přestože film má již svůj věk, způsob vyprávění i obsah působí překvapivě moderně. Jedinou vadou na kráse je z mého pohledu černobílé zpracování, kvůli kterému občas působí spíš jako zajímavost z archívu než jako dílo které má blízko k současnému divákovi. ()

Fredericus 

všechny recenze uživatele

Všudypřítomný "komentář" a bezohledné tempo mohou být pochopeny jako vyhrocená metoda režiséra, který bezevšeho diktuje, co si právě aktéři myslí atd. - a tím permanentně "rušeného" diváka tlačí ke kritickému odstupu, vytváří zvláštní atmosféru, podtrhuje "výsostnou filmovost" - a takto jedná zcela legitimně a snad výborně. Ale opačně to může být bráno jako ubohá literární adaptace, degradující aktéry na loutky a snažící se říct co nejvíc z předlohy najednou - ale zcela nefilmově, ba protifilmově. Ačkoli jsem v zásadě připraven té strategii z prvního důvodu zatleskat, overvoice mě celou dobu (a stále více) tak otravoval, že se přikláním spíše k druhé interpretaci (jistě také pod vlivem odsudků Alaina Robbe-Grilleta v Cinepuru 30/2003); viz též komentáře EdyS, FrodoFa. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je rozprávaný vo veľmi rýchlom tempe až tak, že rozprávač musí dopĺňať a vysvetľovať premostenia medzi epizódami, ba čo viac ozrejmuje aj duševné rozpoloženie postáv a ich city. Herci stvárnili postavy tak, že mi to bolo vcelku ukradnuté, so žiadnou som sa nestotožnil. Ich správanie som často nechápal a dá sa povedať, že celé je to jedna efektne natočená kecálkovina akože o živote, o láske k jednej žene, ktorá má byť osudová v živote dvoch chlapov, ktorým ich priateľstvo som až tak neveril. Priatelia si predsa nevykajú, no nie? ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Měl to být film o emocích, ale já žádné neviděla. Všichni o nich pilně mluvili (nebo spíš deklamovali), ale skutek utek´. Ani jednomu z nich jsem nevěřila. A ke všemu ten neustálý komentář, hodící se spíš do rozhlasové hry. Za co tedy dvě hvězdičky? Inu, exteriéry se povedly a atmosféra byla místy skutečně impresionistická. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Což o to, forma by byla lahůdková (kde asi bral Jeunet inspiraci pro Amélii..?), ale ta náplň... A to jsem byl zpočátku opravdu nadšen; a ony ty tři hlavní postavy nejsou vyloženě špatné typy, tak kdo by to řek', nakonec ztroskotám na tom, že se s nimi prostě nedokážu vůbec ztotožnit... vlastně bych je nejradši všechny utopil někde v řece... ()

zona 

všechny recenze uživatele

Filmařsky takřka dokonalé, ale nekonečná spirála příběhu milostného trojúhleníku je pro mě příliš iritující. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Pro mě spíš zklamání od mého oblíbence - příběh mě nezaujal, protivná ženská se furt s někým rozchází a zase se k němu vrací. Tempo je zběsilé, že na nějaké zamyšlení nad motivací jednání postav není čas, takže vše vysvětluje vypravěč. Aspoň z toho Truffaut nedělá velký tragický příběh a bere to odlehčenou formou, takže se divák nenudí. Ale trochu víc "ze života" to být mohlo. ()

Lovedeath 

všechny recenze uživatele

Těmhle vymyšleným charakterům ze starých dob a jejich chování nerozumím. Ale ten film měl něco v sobě, co si zaslouží 4* ()

wege 

všechny recenze uživatele

Krásný vypravěčský styl, to Truffault vždycky uměl. Stejně jako dialogy. Jinak je samozřejmě ten film v mnoha dějových linkách ustřelený, ale vlastně to nevadí. Krása Catherine spočívala v její živelnosti a nespoutanosti. Nedivím se, že ji nikdo nedokázal odolat. ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh o přátel a jejich vztahu se ženou, kdy ani tak nejde o to, kdo je na jakém postu, hlavně aby se měli všichni rádi a byli spolu. Vše hezky natočeno ve stylu nové vlny. Truffaut skutečně dokáže rozplétat nitky lidských vztahů velmi citlivě a s humorem. ()

Reklama

Reklama