Reklama

Reklama

Po francouzsku

  • Velká Británie French Exit (více)
Trailer 1

"Měla jsem v plánu zemřít dřív, než mi dojdou peníze," říká šedesátiletá příslušnice manhattanské smetánky Frances Priceová (Michelle Pfeifferová). Ale život se nevyvíjel tak, jak si představovala. Její manžel Franklin je už dvanáct let po smrti a ona záhy přijde o své obrovské dědictví. Rozprodá veškerý majetek, aby mohla strávit poslední roky v pařížském bytě se svým zmateným synem Malcolmem (Lucas Hedges) a kocourem jménem Malý Frank, v němž možná přebývá duše jejího zesnulého muže... (HBO Europe)

(více)

Recenze (18)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dvaašedesátiletá hollywoodská veteránka se do své role ponořila s veškerou profesionalitou, i když jí postava Frances kladla potměšilé překážky. Celoživotní nekuřačka Michelle byla na stará kolena nucena v zájmu role vykouřit víc cigaret než za celý předchozí profesní život. Za svůj výkon si zaslouží uznání, s filmem je to ale o poznání svízelnější. Schází mi tu pevná ruka producenta, který by měl jako první poznat, že snímek směřuje k neúspěchu. Nemá totiž jasno, jakého diváka chce oslovit, nemá ujasněný dokonce ani žánr, ve kterém se chce pohybovat. Zapracovat se mělo i na profilaci některých postav. Místy je snímek zralý na nekompromisní sestřih. Scénáristovi se jeho práce měla vrátit na stůl k (patrně vícero) přepsání. V téhle podobě je snímek předurčen k rychlému zapomění. Celkový dojem: 40 %. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film postavený na gestách viac, ako na dialogoch. Výborné hlášky, kvalitné herecké výkony, kde sa problémy riešili so stoickým kľudom zenových majstrov + parádne spracovaná myšlienka filmu (tá s kocúrom) a luxusné prostredie Paríža... Tak toto nemalo chybu! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ani neviem ako sa "French Exit" ocitol v mojom "Chcem vidieť" zozname, no to nebudem riešiť. Na začiatku som mal pocit, že toto asi nebude filmom úplne pre mňa a hádam sa to niekde zdvihne. Na konci som bol úplne pohltený a skutočne bral asi všetko čo sa deje. Vysoko mi to pripomenulo režijné projekty ľudí ako sú Woody Allen alebo Noah Baumbach vo svojom najlepšom. Najradšej mám asi momentku, keď kamoška Francess zisťuje, koľko ľudí je v jej apartmáne a či tu všetci žijú. A do toho ešte dojdú dve ďalšie postavy. A ja som si len vybavil scénky z "Mistress America" kde Greta Gerwig s Lolou Kirke idú k jej priateľovi pýtať si peniaze na reštauráciu a dokopy sa tam stretne asi 7 alebo 8 postáv a tá scénka sa neustále buduje a buduje a pokračuje ďalej. A tak ako bola pre mňa highlightom spomínaného filmu, tak je to asi najlepšia časť v tomto filme. Ako sa to všetko nabaľuje. No rovnako sú tu skvele zapracované aj malé detaily. A niekedy vtipne, niekedy dramaticky. Napríklad je fascinujúce vidieť poslednú scénku medzi Francess a Madeline keď si uvedomíme, že Madeline vie vidieť auru ľudí a spomenieme si na jej slová o zelenej. Seansy, kde počujeme hlas manžela Francess, ktorého duša žije v čiernom kocúrovi (btw, to je tiež úžasný nápad) sú skutočne komické, ale pritom tak nápadité. Ono film reálne ani tak asi nie je o tom príbeh ako skôr o tých jednotlivých momentkách a detailoch. Ten klavírny soundtrack a trošku divadelnosť, ktorú tu herci ponúkajú dáva tomu filmu určitú dávku poetiky. Film mi určite ostane ešte nejaký čas v hlave a ak ste milovnícky trošku poetického artu, tak to podľa mňa oceníte. Ale ak vás to bude nudiť, pochopím tiež. Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelý, až oscara hodný výkon Michelle Pfeiffer v dosť obsahovo vyprahnutom snímku, v ktorom som dlho čakal, že príde niečo zvláštne, aby som zhruba po hodine pochopil, že ono to nepríde nikdy. Film je depresívny, no snaží sa to podávať podivným humorným spôsobom. Má pomalé tempo, postupom času začne nudiť a stáva sa len hereckým koncertom jednej herečky, znázorňujúcej však postavu, ktorá truchlí nad tým, že nie je milionárka. Zápletka ostane takmer nulová, v podstate ostane zaseknutá v jednej pochybnej reinkarnácii. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Melancholické, temně směšné a podivně krásné komediální drama. Moc toho v něm není, ale je to jeden z těch okouzlujících filmů , které sice váš život nezmění, ale budete se cítit jako s teplým šálkem čaje ve studeném nedělním večeru. Je to formát, který funguje tak dlouho, dokud se postavy nestanou zcela nesnesitelnými. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Michelle Pfeiffer sice opět podává nadstandardní výkon, ale ztvárňuje postavu, se kterou se nedá sympatizovat. A po hříchu totéž se dá řícti o zbytku castingu. Příběh sám se  tváří jako příběh o ex-milionářce, která společně se svým synem hledá v Paříži nový začátek a vzdor své situaci se snaží udržet dekórum dámy z vyšších kruhů, ale ve finále je to podivnost, kterou podtrhuje reinkarnační linka. Tohle není pro mě. 35% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Michelle Pfeiffer pořád umí a i ve svých třiašedesáti letech nejen že dobře vypadá,ale hlavně všechny tady s přehledem strká do kapsy.Až sem si říkal,že je škoda,že nehraje víc a nebo alespoň v lepších filmech.French exit je totiž celkem podprůměrná dramedie,která ale moc nefunguje ani v jedné poloze.Jsou tu sice světlejší momenty,kdy mi to přišlo,že se tvůrci snaží o jakousi Allenovsko-Andersonovskou poetiku,ale je jich málo a velmi rychle vyšumí do ztracena...40% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Hrecky naprosto parádní, a to zejména pri pohledu na skvěle vypadající Michelku. Ovšem film vhodnej spíš pro příznivce komorněji pojatejch příběhů, kde se hraje dialogama a gestama. Mě to ovšem příliš nebavilo. 40%. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji Holly ze Snídaně u Tiffanyho, po čtyřiceti letech. Jako do tohoto světa nezapadající, ale o to víc okouzlující Frances, s tváří Michelle Pffefer. Když je řeč o charisma, zpravidla se zmiňují zralí muži, které jejich věk zdobí. I když si odmyslím makeup a různé finty, jakými se ženy snaží vzdorovat času, pořád v Michelle uvidím krásnou a zajímavou ženu, ze které charisma přímo srší. Přidejme fakt, že nad to je i vynikající herečka, která si střihla velmi dobře napsanou postavu "výstředně" smýšlející bezprizornî ženy...a je jasné, že nic průměrného z toho nevzejde. Jenže...deWitt není Capote. Nepochybuji o tom, že jako kniha by se to četlo krásně, že by v tom byla lehkost a Andersonovská poetika, že by si čtenář ten lehký bizár užil. Jenže pro film to bylo příliš subtilní, dlouhé...takže místy nudící. Já si tam to svoje našel...mám pochopení pro jinak smýšlející bytosti, pro ty, kteří tak úplně nezapadají. Ale je mi jasné, že nás takových moc nebude. Snad ostatní zaujme aspoň luxusní výkon nejen Michelle, ale i ostatních herců. PS: po delší době vcelku ok dabing. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"PLÁNOVALA JSEM UMŘÍT, NEŽ DOJDOU PENÍZE." Už to tu zaznělo, tohle bylo jak materiál pro Wese Andersona, ale vyloženě, vidím to v živých barvách. V rukou rutinéra jde o téměř žalostný pokus, který smrdí nevyužitým potenciálem na sto honů. Nudná podivnost bez nadstavby. Velká škoda. Michelle Pfeifferová tu povýšenou fuchtli z newyorské smetánky zahrála suprově, s vyloženým gustem, tohle zamrzí dvojnásob. 40% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

French Exit mal potenciál zanechať za sebou výraznejšiu stopu. To sa mu nepodarilo a nie kvôli tomu, že by nemal scenár so slušnými základmi alebo dobrú hereckú garnitúru. Jednoducho jednotlivé scény nie sú dostatočne výrazné a samotné vedenie príbehu nie je vyvážený z pohľadu tých 110 minút. Dialógy medzi postavami postrácajú väčšiu hĺbku. Ich občasná konfrontácia zväčša vedie do slepej uličky. To isté sa dá povedať aj o jednotlivých scénach (napr. veľké míňanie peňazí Frances, mnohokrát bezdôvodné). V mnohých scénach Michelle Pfeiffer jednoducho ukradne všetky pozornosti. Z mojej strany tretia hviezda putuje pre Michelle Pfeiffer (bez nej a jej dôrazu by to bola len „slabšia dvojka“). Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh štěstěny, která se jednoho dne rozplynula. Když zmizí peníze na kontě, bere se to jako tragédie, obzvlášť tak velké suma (neopovážím se odhadnout), jakou měla milá Frances aka nekonečně okouzlující Michelle Pfeiffer. Jak se říká: Peníze budou, my nebudem. Celkem mě láká udělat něco hodně šíleného a rebelského po zhlédnutí tohoto veledíla (hyperbola). ()

mac000 

všechny recenze uživatele

O tom, že kocour má být převtělením zemřelého manžela, víme z popisku filmu, ale v samotném ději se to dozvídáme, až v druhé půlce filmu, když se, mrška jedna, ztratí... Potom ale nabývá děj na zajímavosti. Výborná Michelle Pfeiffer (delší dobu jsem ji neviděl, ale čas jí až tolik neublížil a hrát pořád umí) a celkově zajímavá atmosféra filmu - zvláště pro toho, kdo zná Paříž a nyní možná s nostalií vzpomíná... ()

Annaroz 

všechny recenze uživatele

Tak to byl dost bizarní úlet. Vlastně se divím, že jsem to zvládla dokoukat. Pošahaná žena, co nedělá nic jiného, jen rozhazuje nesmyslně prachy, submisivní syn, co též vůbec nic nedělá. K tomu partička lidí, co se zcela samozřejmě nakýbluje do jejich bytu... Až do útěku kocoura, mě ještě zajímalo, co se z toho všeho vyvrbí. Ovšem poté, co se ukáže, že kocour je převtělený manžel je to už jen blábol. ()

Reklama

Reklama