Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dvou a půl hodinová exkurze do hlavy psychopatického vraha. Britská detektivka, která není detektivkou ani rekonstrukcí skutečných událostí. Z větší části se zaměřuje na vraha, co ho vedlo k jeho činům a kolik vlastně zabil ve skutečnosti lidí. Napínavé to není, zpracování je televizní a herecky vyčnívá pouze David Tennant. Stojí to za vidění, ale moc to divákovi nepřinese. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Samotného mě překvapilo, jak rychle byl Dennis Nilsen dopaden, jak rychle a sarkasticky prozradil, kde hledat "zbytky". Jenže o tom předtím to není, svým způsobem je právě tahle část částí nejtemnější, dále je to spíše o představách, které vzejdou z výborných dialogů, na nichž celý příběh stojí především. A stojí velmi pevně, obzvlášť právě Nilsen a jeho do jisté doby sarkastická jistota ve spolupráci s vyšetřovateli, je famózní. Nakonec David Tennant ho hraje výborně, na což ani nepotřebuje spoustu výrazů, když těch několik, především jeden, řekne vše. Nilsen se nikam nevyvine, neposouvá, od začátku mu jde o to samé, chce být nečitelný a slavný, což Tennant naprosto naplňuje. Pravým opakem je jeho životopisec a zprvu obdivovatel Brian Masters v podání Jasona Watkinse, tam je ta změna pohledu jasně vidět. Nejvíce u závěrečné soudní části, která je společně s úvodní spolupráci s vyšetřovateli vůbec nejsilnější. 75% ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ČSFD:TENTO KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT PRVKY SPOILERU. V prvních deseti minutách se dozvídáme jméno sériového vraha Dennise Nilsena, kterému všichni přátelé říkají zkráceně Des. A v té chvíli začíná show a la David Tennant, který přesvědčivě ztvárnil tuto postavu vraha přiznavače. Od této doby, co se přiznal začíná chrlit veliké množství informací až na to, že si nepamatuje jména, z čehož je policie celkem na větvi. No, oni bobíci celkově na to,co jim říká tupě zírají s otevřenou pusou a nevěřícně kroutí hlavou a místo toho, aby se snažili zjistit podstatu zločinu a co ho k němu vedlo tzv.motiv, tak radši vyrážejí do terénu hledat zbytky lidských ostatků, kterých bylo fakt hafo, že ani nevěděli kolik jich ve skutečnosti je. To,že nehledali motiv a chování pachatele, které k němu vedlo a nenechali ho řádně vyšetřit více specialisty z oboru psychologie a to, že se k Desovi nechovali jako ke korunnímu svědkovi svého vlastního případu se jim málem u soudu vymstilo. Jo, jo, stará dobrá Anglie a jejich slavná policie a později ještě slavnější Scotland Yard, kteří v tomto případě skoro vůbec nespolupracujou tak to málem celý pojebou, když říkají, ze pachatel je svéprávný a duševně zdravý, což se u soudu krásně vyvrátí, když obhájce říká, jestli je normální, když si v hrnci na sporáku vaří lidskou hlavu. aby změkla a ráno vstane, namaže si toust máslem a zapije to čerstvě uvařenouu kávou a začne znovu vařit tu hlavu jako by se nechumelilo. Nevím, jestli jsem ujetej, ale já jsem se hlavně v prvním díle tlemil někdy až za břicho popadal, když ze sebe Des vychrlil všechny ty svoje zážitky a vnitřní pochody jako by to bylo normální konverzační téma třeba k čaji o páté. Další postavou je jaksi taksi trochu přiteplený spisovatel Brian Masters, který o něm chce napsat biografii, ale postupem času v něm vidí zrůdu, která se jen chvástá a tak začne spolupracovat s policií. V dalších dílech se kvůli chování policie a lidí ve véznici Des urazí a připadá si zneužívaný a nedoceněný a přestane spolupracovat a na cokoliv odpovídat, což vede k chybě hlavně Scotland Yardu, která případy uzavře a dá je k soudu, aniž by byli identifikovány všechny oběti. Za neobvyklé vyprávění tohoto smutného příběhu s hrůznými vraždami, který mě fakt bavil a pobavil musím dát 100%. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Ak vám vyhovuje kombinácia kriminálneho žánru a skúmanie psychológie postáv, táto miniséria by vás mohla osloviť. Divák sa po pár minútach dozvedá, kto je vrah, navyše sériový. Po ďalších pár minútach si pre istotu ešte raz prečíta žáner, či ide o príbeh, ktorý sa naozaj stal. Po ďalšom čase si uvedomí, že Dennis Nilsen nebol len brutálny vrah, ale jeho osobnosti absolútne chýba citová zložka. David Tennant ho zahral bravúrne. Už to samé by stačilo na silný zážitok, na vyšší level ho dostávajú aj ďalšie okolnosti – pátranie po dôkazoch, keď ešte neexistoval rozbor DNA, londýnskymi vyšetrovateľmi a ich ne-spolupráca so Scotland Yard. Kniha o Nilsenovi a postava jej autora, ktorý sa snaží napísať pravdivý príbeh, aj keď mu nerozumie. Zábery zo súdnej siene a logika celého prípadu. Kedy je film dobrý? Keď ho nosíte v hlave ešte dlho po posledných titulkoch. A to sa v tomto prípade deje. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Des byl docela děs. To nebudu lhát. Dosti zvláštní seriál, který má skoro vše, co já chci a vyhledávám. Historické, kriminální téma zaměřené na nějaký případ jako od Finchera, ale z britského prostředí. Co by mohlo být špatného? No, ve výsledku dramaturgie a nějaký obecný prožitek z této "zábavy" Jste nějak vhozeni do děje, který není nijak extra zajímavě pojatý. Postavy se plácají z místa na místo s cílem dostat může za mříže, který jim to sice nejdřív usnadňuje, pak komplikuje, ale nijak se nezdá, že by se o něco hrálo, nebo by v tom mělo být nějaké napětí. Suché a nijaké. Bohužel. Mohlo to být velké. A je to malý otisk v roce 2020, který se v něm ztratí i přesto, že rok 2020 je katastrofa na všech pozicích. ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama