Reklama

Reklama

Curro Jiménez

(seriál)
Španělsko, 1976

Scénář:

Fernando Merino

Hrají:

Francisco Algora, Sancho Gracia, José Sancho, Manuel Alexandre, Miguel Palenzuela, Saturnino García, Patty Shepard, George Rigaud, Paco Mora, Cristina Galbó (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Populární španělský seriál o Curro Jimenézovi, legendárním španělském zbojníkovi. Zbojník obratný jak s pistolemi, tak i s noži se objevil celkem ve 42 dílech. Titulní roli vytvořil Sancho Gracia. Seriál se odehrává hlavně v oblasti krásné přírody Andalusie a samozřejmě můžeme obdivovat i kolorit andaluských vesniček a měst (Cordoba, Sevilla). Česká televize odvysílala šest dílů s českým dabingem a to poprvé v roce 1981. Jednalo se o těchto šest epizod: Převozník z Cantillany, Setkání, Dvacet tisíc uncí zlata, Povstání v Andalusii, Únos a Zázrak. (Hennes)

(více)

Recenze (24)

Baroque 

všechny recenze uživatele

príliš si na to nespomínam, ale viem, že to pre nás v tej dobe bol skoro poloboh, o ktorom sme vykecávali na základke o106. dnes, s istým vytriezvením, to beriem samozrejme ako patetický nárez v južansko-temperamentnom štýle... ale tak to už chodí. na komentároch niektorých idiotov sa tu však pobavím viac, ako na ružovom panterovi. napr. taký kingik (ktorý píše recenzie "bez servítiek", tak ako bez akéhokoľvek náznaku inteligencie. btw, ak tu píše niekto brutálne recenzie, je to verbal. nie kingik, podobajúci sa na rosenberga)... iq nižšie, ako percentá udelené tomuto seriálu. o vkuse ani nehovoriac... ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Když to na začátku 80. let dávala naše televize, byl to pro nás ohromný zážitek. V kontextu dobového programu to bylo velké osvěžení. Když se na to podíváme dnes, je to stále koukatelné, ale ten zub času je vidět. Těžko se to nějak střízlivě hodnotí, když ten dětský dojem je stále přítomný. Doplnit ale musím, že v televizi tenkrát dávali celkem 13 dílů, nikoliv jen šest, jak se píše v zajímavostech. K prvním šesti posléze přidali ještě sedm. Celá série pak běžela od 19. září 1983 do 12. prosince 1983. Dávali to v pondělí v podvečer na druhém programu. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Seriál mého mladí, který se u nás nedočkal žádné současné reprízy a tak si každý v paměti uchovává jen určité střípky. V roce 1995 se seriál dokonce dočkal i natočení 4 série, ale již značně prošedivělý hlavní hrdina, měl velké problémy i při nasedání na koně, takže se návrat zašlé slávy ani v těchto 12 nových epizodách nekonal a série totálně propadla. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Přichází Curro Jiménez. Ošlehaný španělský zbojník, který kapitalistům bral a bolševikovi dával, a zřejmě proto byl vpuštěn na televizní obrazovky v čase totality. Oháněl se skvěle jak v sedle, tak i mimo něj. A ze svých bambitek střílel až za roh. Curro Jiménez. Muž, po jehož vyslovení jeho jména ženy padaly do mdlob a muži se zlými úmysly to předem zabalili. Curro Jiménez. Čestný muž a blízký příbuzný Robina Hooda, ale přece jen s většími socialistickými kořeny, a snad představoval takový ten model, který bolševik chtěl naplnit, ale nějak se mu to sesunulo. V seriálu byla k vidění nějaká ta akce, špetka romantiky a Curro Jiménez a jeho panděro. Jenže zpětně je to pro mě děsná sračka na úrovni telenovel, která nechtěně budí smích. Navíc nesnáším španělskou kinematografii i jejich hatmatilku. Ze Španělska beru tak akorát fotbalovou Primera Division a to je asi tak vše. Když už zbojníka, tak raději ze Sherwoodu. 20% ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Vzpomněl jsem si na tento seriál po dlouhých letech, až když jsem na něj náhodou narazil zde. Popravdě si už na děj moc nepamatuji, jenom mi v paměti utkvěla charismatická postava Sancho Gracia a jeho stylové otvírání nože (a jak jsme tenkrát ve škole snili o tom, že si pořídíme přesně takové nože... co s nimi ale budeme dělat, to jsme neřešili...). Takže jediné co vím, je, že se mi ten španělský Robin Hood velice líbil. Rád bych se něj někdy opět podíval, i když kdoví, jestli by to hodnocení pak nebylo jiné... 4 hvězdičky - 80%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Tehdejší Československá televize uvedla ve svém vysílání pouze 6 epizod, a to "Převozník z Cantillany", "Setkání", "Dvacet tisíc uncí zlata", "Povstání v Andalusii", "Únos" a "Zázrak". (Rakosnicek77)
  • Původně bylo natočeno 42 epizod ve třech sériích, každá dlouhá 50 minut. 1. a 2. série po 13 dílech, 3. série po 14 epizodách a 2 celovečerní filmy. Až v roce 1995 byla natočena 4. série pod názvem Curro Jiménez: Návrat legendy, tak však zcela propadla. (Rakosnicek77)
  • V roce 1989 uvedla společnost Zigurat Softwares na trh arkádovou počítačovou hru pod stejným názvem "Curro Jiménez". Hra se setkala s velkou odezvou. (Rakosnicek77)

Reklama

Reklama