Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento špionážní film z roku 2003 je zasazen na Korejský poloostrov v osmdesátých letech, kdy severokorejský diplomat zběhne na jih, ale hned po svém příchodu čelí podezřením, zda je opravdovým zběhem či agentem. Vše je možné… opravdu je to jen člověk toužící po svobodě, nebo vytrénovaný voják?
Ijung gancheob je pro každého, kdo miluje špionážní filmy, které porušují zaběhnuté schéma v pevném charakteru postav a pomalu odkrývajícím se příběhu. (jorgus)

(více)

Recenze (8)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Špionážny thriller vysporiadúvajúci sa s politickým rozdelením jedného kórejského národa. Z pozadia minimalisticky pojatého príbehu prebehnutia severokórejského špióna na "slobodný" juh rámcovaného do obdobia 80. rokov min. storočia je markantne cítiť túžbu väčšiny kórejčanov - byť znova unifikovaný jeden štát. Táto túžba, kde "jednotné srdce" (národ charakterizovaný ako kultúrna entita so spoločne vyznávanými hodnotami a tradíciami zakladajúcimi sa na viere, spoločnom jazyku a histórii) vyvíja zvnútra snahu o jednotu aj na "fyzickej úrovni" (spoločný štát ako politické zoskupenie užívajúce všetky práva a výhody zvrchovanosti nad svojím územím) je votkaná aj do štruktúry filmu z hľadiska protichodného pohľadu hlavných hrdinov na základe rozdielu ich pohlaví. Mužské predstavuje to vonkajšie, ktoré stále naneštastie odoláva zjednoteniu, ženské chce "miesto kde nebude existovať Sever a Juh, jednu krajinu, život bez strachu". Obdivujem tvorcov za takýto hlasný prejav túžby po zjednotení, i keď zatiaľ ostáva iba pri nej - deklarované samotným epilógom snímky, kde ako v skutočnosti, zatiaľ vyhráva chladná hlava nad srdcom. Zatiaľ. Pevne verím, že pre kórejský ľud príde raz deň, kedy Sever a Juh prestane existovať. V teň deň filmy typu Double Agent stratia konečne svoju naliehavosť a stanú sa "iba" pomníkom a výstražne zdvihnutým historickým prstom nezmyselnej politiky minulosti. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Napínavý thriller z prostředí jihokorejských a severokorejských tajných služeb. Zaujme bravurním hereckým výkonem Han Suk-kya v hlavní roli dvojjitého agenta Lim Byong-hoa, hutnou atmosférou, pohledem na zázemí špionů v obou zemích, drsnými scénami výslechů (elektrikou do jazyka) a slušným tempem, byť film staví především na dialozích a akčních scén v něm moc není. A jak už napsal Adrian, obsahuje silný prvek kritiky politického rozdělení Koreje. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Prekvapive vyklidnene spionazni drama z korejskeho poloostrova let osmdesatych. Bez bazne licici praktiky tajnych sluzeb na obou stranach rozdelene zeme. S opet herecky vyzralim Han Suk-kyuem. V mensi roli (a vybornou rustinou) se predstavi Jiri Datel Novotny, coz by v korejskem thrilleru dozajista malo kdo ocekaval. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Solidní špiónský thriller jež nepostrádá nic co by snímek podobného rázu obsahovat měl, na druhou stranu ale zase nepřináší nic nad rámec očekávaného. Téma napětí mezi Severem a Jihem však ztvárňuje dobře, herecké obsazení je dostatečně kvalitní, navíc se do filmu mísí i trocha romantiky - přecijen i špióni se mohou zamilovat a zaváhat. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Průměrný špionážní snímek na téma Sever vs. Jih s dobrým hereckým obsazením. Na toto téma jsou mnohem lepší filmy, ale na to shlédnutí je to fajn. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Další špionážní thriller z Korejského poloostrova. Tentokrát se podíváme do 80. let a stylově se překvapivě přiblížíme evropské produkci. Scénář si poměrně nápaditě hraje s jednotlivými postavami i s divákem. Herci jsou jednou z opor snímku spolu s naprosto civilní stylizací a soundtrackem plným klasické hudby. Je třeba ale varovat, že film rozhodně není akční, občas je až příliš ukecaný a stopáž by mohle být tak o čtvrt hodinky kratší. Na druhou stranu výprava i atmosféra jsou perfektně zvládlé (a to se dostaneme i do Berlína či Ria), takže divák si rozhodně nemůže připadat ošizen. Náhled do detailu fungování korejských tajných služeb je prostě zajímavý a poutavý- jen ne tak zábavný, jak by žánr i místo původu slibovaly. Lim utekl ze severu na jih a prošel těžkou zkouškou důvěry, teď se konečně dostal k práci, která mu svědčí, zaslouží si svou důvěru?... 75% ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

film hend po prvnim zaberu zaujal znamymi obrazy Prahy, která představovala Berlin..hned poté prislo na radu hodne drsne muceni a ja se pohodlne usadil s ocekavanim jaky drsny spionazni dilko me ceka..bohuzel pro me pote nasleduje spise konverzacka, sice na silne tema o sjednoceni Korejskeho poloostrova, ale vse bylo zaobaleno do prilisne spousty prazdnych slov a vedlejsich fragmentu:) ()

Související novinky

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama