Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Učeň Ding On (Vincent Chiu), ktorý sa čoskoro má stať hlavou kováčskeho cechu, sa dozvedá, že jeho otec bol zavraždený banditom, ktorý je známy tým, že má celé telo pokryté tetovaním. Ding On sa vydá vraha svojho otca hľadať, no pri súboji s presilou príde o ruku. Nevzdá sa však, a začne trénovať boj s jednou rukou, v ktorej drží jedinú pamiatku na otca - jeho zlomený meč. (kitano)

(více)

Recenze (16)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Bohužel tohle mi nesedlo vůbec tak, jak jsem předem očekával... Že se jedná snad o remake kultovního One-Armed Swordsman (1967) mi bylo docela jedno, protože ten starý kult vůbec nežeru a nikdy nepochopím, že se stal takovou legendou. Ale stal a je to třeba tak brát ... Tento film je hodně pozmněněn v ději a i když má dlouhou stopáž, slušně odsýpá, je plný akce, má výborné "večerní a noční" kamerové záběry ... ale prostě to není ono. Záleží asi jak to člověk bere. Pokud budu brát film jako výpověď o postupné proměně mírumilovného kováře v jednorukou, charismatickou až temnou bojovou mašinu, nebo prostě hrdiny se vším všudy, pak bych film samozejmě hodnotil docela vysoko. Ale pokud beru film jako ukázku akce, podívám se na režiséra a uvědomím si, že dobrá polovina filmu napěchovaná akcí skutečně je, pak musím dát filmu pěkný průměr. Určitě ho doporučuji, je tam akce, spousta zbraní, krve, mrtvol, soubojů... ale je to otřesně "americky" sestříhané, chvílemi jsem nevěděl fakt vůbec "co kdo komu" ... Navíc kamera je od začátku do konce nastavená na "detail", prostě všechno je hrozně z blízka brané a mě to prostě dráždilo. Souboje jsou zmatené. A děj samotný chvílemi také. Jako na konci jsem celý děj pobral, ale buď jsem nechápavý, nebo to prostě bylo špatně scénáristicky podané, protože jsem chvílemi nevěděl, kdo s kým proti komu je a o co vlastně ve filmu jde. Co je vlastně ta hlavní podstata filmu ... Prostě je to taková zmatená "martial arts" řezničina, která mi něčím sedla hodně, ale něčím zase hrozně vadila... Pro mne dost rozporuplný film. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Původní zpracování sem teda neviděl, ale tenhle remake se mi hodně líbil, hned od začátku působí značně odlišně od jiných kung fu filmů, díky svojí nesmírně temný a drsný atmosféře a pokračuje v tom v podstatě až do konce, příběh o jednorukým šermířovi je taky dobře vystavěnej, i když osobně bych uvítal trošku rychlejší vývoj, jelikož pořádná akce je v podstatě až v závěrečným zúčtování, což mi přišlo trošku málo, obzvlášť když hlavní postava je tak šílenej masér s tim otcovým mečem na řetězu, ale jinak spokojenost. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Remake Changovho One-armed swordsmana z roku 1967 sa nesie v absolutne odlisnom duchu ako original. Absolutne odlisnom. Pribehova kostra je sice takmer totozna, no dalsie podobnosti tu nenajdete. Hark pojal remake velmi temne, drsne, s hutnou davkou realismu a moderneho feelingu vyskytuceho sa skor v dramach, nez v akcnych filmoch. Ono to na akcny film naozaj dlho nevyzera a iked na akciu sa dostane (nikdo nebude sklamany), stale sa do popredia tlaci viac dramaticka zlozka, ktoru podporuje aj voiceover rozvadzajuci pribeh do zaujimavych uvah, ci kamera, ktora je omnoho viac ako na akciu, sustredena na detailne zabery tvari a postav. Vo filme nechybaju aj Harkove trademarky (ako napriklad slabost pre rozne zvrhle/demonicke individua) no film je to naozaj odlisny nielen od jeho predchadzajucej tvorby, ale celkovo od vacsiny filmov s martial arts tematikou. Ojedinely zazitok. (wuxia noir ?!) (8.9/10) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Stylisticky originální a působivé pojetí wuxia žánru, které namísto pohybové elegance a exhibicionistické prezentace schopností bojovníků (obojí známé třeba z původní Harkovy trilogie Tenkrát v Číně) nabízí smršť detailních, dramaticky nasvícených a bleskurychle sestříhaných záběrů, v níž je přehlednost nahrazena vyhrocenou expresivitou. Film mimo to vyniká unikátní atmosférou opírající se o účinné propojení typického hongkongského hyperrealismu se sy/u/rovou tělesností. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Hmmm, bude muset proběhnout druhá projekce. Protože něco tak zvláštního, se jen tak nevidí. Napoprvé jsem tuhle zběsilost vůbec nepobral. Tsui Hark byl vždycky hračička, ale co tady vyvádí s kamerou a s filmovým vyprávěním jako takovým, z toho mě rozbolela hlava. Temnota utopená v krvi. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Fragmentárně vyprávěný remake Jednorukého šermíře je daleko méně divácky vstřícnější než jiná Harkova vize minulosti, elegantně natočená sága Tenkrát v Číně. Příběh učedníka v mečířské dílně (Chiu Cheuk), který ve snaze pomstít otcovu smrt přijde o ruku a za pomoci zpola zničeného manuálu a otcovy zlomené zbraně vypracuje originální bojový styl, přináší obrazy násilí, zmaru a deprese, utopené povětšinou v proudech deště. Pro příznivce Tsui Harka (jako vypravěče použil dceru mečířského mistra-další režisérova zajímavá ženská postava!) jde však o povinnou projekci a filmový zážitek vpravdě netuctový. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historicko-akčné niečo, ktoré sa snažilo o nejaký príbeh. Zostalo iba pri snažení. Mix rýchlej akcie, lásky a pomsty sa jednoducho nevydaril. Hlavne remeselné spracovanie pôsobí lacne. Chaotický strih a kamera zasa pri akciách vytvárajú nepozerateľné (svetelné) divadlo. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Jednorucí šermíři.¬         Srovnám-li "Dao" s původním snímkem "Jednoruký šermíř" čínského scénáristy a režiséra Cheh Changa, kterýžto se proslavil svými snímky o bojovém umění s mladými neporazitelnými hrdiny (ano, připomíná to tak trochu tenhleten Holyvůd, ovšem v čínském vydání a pro to více stravitelnější), tedy porovnám-li původní snímek s tímto jeho nástupcem, musím přede vším vyzdvihnouti zřetelně lepší klasickou dramaturgii "Jednorukého šermíře", zatímco síla "Dao" je v lépe vypracovaných soubojích; tím se kvality obou snímků jinak obdobné náplně vyrovnávají. Já osobně, jako ctitel klasických romantických románů, bych spíše vyzdvihl "Jednorukého šermíře", ale pro lidi uspěchané a ty, kteří drama považují za přítěž mečových sekaček a useknutých rukou, bude "Dao" určitě volbou lepší.¬                 Na okraj připomínám velice pěkně provedené drama "Soumrak" (režie a scénář podle knihy Šúhea Fudžisawy: Jódži Jamada), v němž nejde už prvoplánově o předvádění soubojův a kde dramaturgické zpracování jde viditelně nad úroveň nejen "Daů", ale i "Jednorukých šermířů" nebo jinak pěkně zpracovaného třídílného "Samuraie" v režii Hirošiho Inagakiho. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Tento film vás omámí jako dýmka bengálského opia. Po počátečním krátkém nájezdu váš mozek zaplaví stále zuřivější akce. Ve finálním souboji, ve kterém maladík s useklou rukou a za pomoci rozbitého meče chce pomstít smrt svého otce, jsou na obraze vidět – s trochou nadsázky – dvě ozbrojené, zápasící káči. Tsui kašle na nějaké hluboké prokreslování postav – v případě kladných hrdinů a hrdinek to jsou snové přeludy, záporné postavy jsou přízraky z nočních můr (někteří zloduši mi připadaly jako z Felliniho Satyrikonu – divná to asociace). Zápletka děká dojem šachové partie mezi dobrem a zlem – postupně jsou vyřazovány nižší figurky, aby nakonec došlo ke spektakulárnímu souboji dvou králů. Dobro zvítězí, film skončí, vy zůstanete sedět s vykulenýma očima a s nutkáním si ho pustit znovu. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Už si to moc nepamatuju, ale je to dost netypicky temný a drsný snímek, hlavní hrdina se ohání zlomeným mečem (památka po otci), který má připevněný na řetězu a záporák je potetovanej magor. Je to úplně něco jiného než na co jste u kungfu filmů zvyklí, má to specifickou atmosféru a mě to hodně sedlo. ()

Balo 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě tento snímek zklamal na plné čáře. Čekal jsem epickou wuxia řežbu ale místo toho jsem dostal jen uplakané kováře. Ani jeden z hrdinů mi nebyl sympatický, jak herecky tak charakterově. Děj se strašně vleče a ke konci vůbec nijak negraduje. K tomu všemu má film ještě mizernou choreografii bojových scén. Nuda, nuda, nuda. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem měl podobné pocity, jako při sledování Ashes of Time. Jen ta (evidentně záměrně) nepřehledná choreografie bojových scén společně s extremním nadužíváním detailních záběrů mi byla místy dost nepříjemná. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Velice pozoruhodný film, který upoutá především svou realistickou ponurou atmosférou. Z celého filmu na diváka čiší bída lidí a jejich strach před bandity, ale zároveň i jejich odhodlání bojovat o těch pár věcí, které jim zbývají. Snad jen bojové dovednosti hlavních postav jsou přehnané, ale jinak by to nemohl být hrdinský film. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Vítejte v temném světě lásky, pomsty, hříchu a useknutých končetin - Tsui Hark vám v osobitém remaku One-Armed Swordsmana předvede odvrácenou stranu svých režisérských schopností. Příběh z prostředí výrobny mečů je totiž drsný a syrový jako právě vytepaná čepel... V těsném kolektivu pracuje rivalita na plné obrátky a nemůže za to jen nadcházející výběr "budoucího vlastníka výrobny", ale i pohledná dcera Mistra... Hlavním hrdinou filmu se stává Ding On, sirotek, jehož otce zabil démonický bojovník. Mistr vychovává Ding Ona jako vlastního syna a dokonce se rozhodne mu předat "grunt", ale Ding On má jiné plány. Chce najít vraha svého otce a pomstít se... Brzy se však věci trochu zvrtnou, Mistrova dcera je unesena a Ding On při pokusu o její záchranu přichází o ruku. Při zběsilém útěku ho zachrání neznámá dívka u které najde dočasný azyl. Dál už nastupují obvyklé příběhové koleje - hrdina najde vnitřní klid, vypracuje vlastní "jednoruký" styl a vrací se do rodné vesnice ve které se objevuje i bandita Fei-Lung, vrah jeho otce. Vše nevyhnutelně směřuje k mimořádně drastickému vyvrcholení... Zní vám to obyčejně? Inu počkejte až to uvidíte. Tsui Hark příběh oblékl do vizuálního stylu ze kterého budete mít sucho v hrdle. Obraz, zvuk, hudba i herecké výkony - to všechno jako by se nořilo do bezejmenné temnoty a beznaděje... Chiu Man-Cheuk jako jednoruký hrdina předvadí během vnitřního boje své postavy, výborný herecký výkon a jeho úhlavní protivník v podání Xin Xin Xionga je tak přesvědčivý, že bych se ho bál i po odlíčení. Akčních scén je pomálu, ale jsou originální a velkou úlohu v nich hrají originální zbraně, které se zvlášť v závěru roztančí do pekelného čardáše... Blade je příliš temný a syrový než aby asi našel široké publikum, ale kdo mu přijde na chuť, nebude litovat dvou hodinek strávených v přesvědčivém filmovém pekle plném emocí, akce a napětí do poslední vteřinky. 80% ()

tomik1976 

všechny recenze uživatele

Tohle je další oblíbený film od mého oblíbeného režiséra.Vím,že natočil mnohem lepší kousky(např.Once upon time in China ),ale toto dílko je taková zvláštnost sama o sobě.Vyzdvihl bych to samotné hrdinství,které je provázeno celým filmem.Možné srovnání s filmem One armed swordsman je asi na místě,ale myslím,že je v tom i něco více.Některé scény jsou nasnímány velmi depresivně,až moc nezvykle na předešlou tvorbu Tsui Harka.Celkově tento snímek řadím k tomu lepšímu,co jsem v poslední době viděl. ()

Reklama

Reklama