Reklama

Reklama

Die bian

  • Hongkong 蝶變 (více)

Obsahy(1)

Potulný spisovatel se pokouší vyřešit záhadu ve světě bojových umění. Pošle prosbu o pomoc jednomu expertovi na bojová umění. Expertem je ve skutečnosti žena jménem Zelený Vánek. Společně se vydají do tajemného hradu, kde naleznou nejedno překvapení, mimo jiné zabijáka oblečeného v černém brnění, který se vždy nečekaně objeví a ještě rychleji zmizí. (Vavča)

(více)

Recenze (4)

JimiH 

všechny recenze uživatele

Detektivka, horor a wuxia film v jednom. Nápadité po vizuální i hudební stránce. Naprosto uhrančivá atmosféra. Opravdu silný debut budoucího velmistra Tsui Harka. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovi The Birds řízlé s mystery detektivkou ala Kon Ichikawa ve wuxia hávu je tedy dost odvážnou prvotinou. Hark Tsui to ale zvládl víc než dobře. Skvělej plakát (ten s černým obrněncem) hned na první pohled zaujme a chytlavý ústřední song od cantopop star George Lama chytne a směle odsýpající scénář nepustí. Tajuplná atmosféra by se dala krájet a akční scény tu a tam nabídnou překvapivou invenci. 9/10 ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

O co tady běží? Tsui Hark ve svém debutu natočil nikoliv tradiční wuxia film, nýbrž zajímavou směs tajemné detektivky s horrorovým nádechem. Motýli jako vražedný nástroj, to jsem ještě neviděl, působivé. Více než na souboje tento film hraje na dusivou atmosféru, kterou podtrhuje prostředí, protože velká část děje se odehrává v podzemí hradu jednoho klanu a všichni přítomní mistři ze světa bojových klanů zjistí, že kromě vražedných motýlů, je tu jště bojovník v černé ocelové zbroji... Najde se tu i pár pěkných oku lahodících scén, které budou často k vidění hlavně v pozdějších filmech Tsuie Harka. Minimálně západ a východ slunce, případně občas pár detailních scén v exteriérech se značně povedlo kameramanovi výborně zachytit.Co zamrzí je ,že některá DVD jsou lepeny zjevně z VHS tak špatně, že obraz občas dostane zelený nádech a vždy až po čase zmizí, já na reklamaci nemám nervy, od Ladynky vím, že záměr tvůrčí zelenání obrazu nebyl. A s mým štěstím bych si zase koupil jinak sejmutou kopii. Nicméně jsem rád, že jsem tento filmík mohl vidět, protože i v divx je skoro nesehnatelný. Ostatně staré filmy Tsuie Harka jsou vyprodané většinou a dost těžko k sehnání. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Nepovedená variace na Hitchcockovi Ptáky? (lol) Film sice není úplně béčkový: najde se pár pěkných záběrů na (možná) hitorickou pevnost, kostýmy docela zapadají do imaginárního světa wuxia (až na toho robota z plakátu), režie není úplný propadák; jinak si od něj moc neslibujte. Zápletka je naproto bizardní, nezajímavá; většína děje probíhá v katakombách, kde se schovává parta bojovníků, kteří jsou hororovým způsobem ohrožováni motýly. Dostaví se další bojovníci (kromě katakomb zde motýli i lidi lezou i větracími průduchy), kteří mají s předem zmíněnými nevyřízené účty, nakonec se vše vyřeší bitkou mezi dvěma (nechápu proč) znepřátelenými bojovníky; do bitky se přidá "zaklínač motýlů"; obě méně symapatické a charakterní postavy v bitce najdou svoji smrt. Během bitky zemře i jediná postava z filmu, kterou jsem si oblíbil - bojovnice v zelené róbě, která umí zacházet s lany jako Spiderman s pavučinou. Zabije ji dynamitem naložená vrána... to už mluví samo pro sebe. Ještě že Tsuie nechali v Hong Kongu natáčet dál. Skvost jako jsou "Bojovníci z hory Zu" (ne remake), nebo srdcový film Tenkrát v Číně by si nikdo neměl nechat ujít. Die ban ale vážně není dobrý film. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama