Reklama

Reklama

Americká vražda: Rodina od vedle

  • USA American Murder: The Family Next Door
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Autentické a bezprostřední záběry dokumentují zmizení Shanann Wattsové a jejích dětí, a taky hrozivé události, které následovaly. (Netflix)

Recenze (132)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Netflix svoje dokumenty často zbytečně natahuje, aby mohly vzniknout minisérie. Tady překvapivě padla volba na celovečerní formát a hned to má větší spád. Šokující je případ sám o sobě, takže nebylo potřeba vymýšlet žádné dějové kličky a končit umělými cliffhangery. Sociální sítě mají na lidstvo blahodárný vliv. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Totálně zdegenerovaná piča na zabití, co točila na Assbook i to, jak se jde vysrat, a její „nejlepší věc, jaká ji v životě potkala“. Vsadím se, že ji v posledních chvílích muselo nejvíce nasrat to, že nestihla hrábnout po mobilu, když jí její životní štěstí rdousilo, a nevyexhibovala to na sociální sítě. Neodnést řádění toho katalogově psychopatického miláčka dvě ubohé nevinné děti, jednalo by se o naučnou studii konzumní retardace a doby, produkující psychopaty, se šťastným koncem. Takhle se jedná o mrazivý komerční hyenismus vyblitý do éteru beze smyslu, pointy, poučení či úcty k pozůstalým za jediným účelem, a sice aby na něj mohli maloměstští přežvykovači s bulvární fascinací upřeně čumět jako na poštěváky Kardašianek, zvedat Netflusu sledovanost, kroutit hlavou a s pocitem předstírané empatie rádoby pohoršeně říkat: „No toto!“. Už zjevně není daleko doba prvních vybíjecích reality šou jako Amerika hledá supervraha, Vyvraždění nebo Kdo přežije: Ostrov psychopatů. A nebude to ani moc pracné, zjevně stačí vyblít na kameru assbookový nebo instáčový profil nějaké vyrachtané nekulturní krávy nebo zrůdně narušeného hovada, kteří teď všude rostou jako mykózy po zapaření ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejobtížnějších filmů na hodnocení. Obsahově to prostě nelze, takže hodnotím pouze formu, jakým nám byl tenhle psychicky zničující dokument předložen. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Kdyby Výměnu manželek točili tvůrci Paranormal Activity, vypadalo by to asi takhle. Režisérka v rozhovorech sice říká, že chtěla "dát hlas" Shannan Wattsové, podle mě se jí ale v materiálech ze socek spíše nechtěně podařilo vystihnout toxickou partnerskou dynamiku, kterou sdílí nespočet podnikavých matek závislých na sociálních sítích se svými tichými namakanými psychopaty. Snad jen ne s podobně tragickým vyústěním. ()

TeeAge odpad!

všechny recenze uživatele

American Murder: The Family Next Door NEVEDOMO poukazuje na niekoľko závažných problémov postmodernej doby. Je evidentné, že (nie len) americké domácnosti sú zasiahnuté záznamovaním a následným zverejňovaním svojho najintimnejšieho súkromia až do miery, že sa z daného materiálu dá natočiť celovečerný dokument. Problematiku ochrany osobných údajov a súkromia je potreba rozoberať furt a dookola, pretože sú to elementy najzákladnejších pilierov ľuďskej slobody - naschval nepíšem aj demokracie, pretože to je téma sama o sebe. Fakt, že existujú rodiny s takýmto záznamovým arzenálom mi príde viac, než hrôzostrašné, čo sa otázok reálneho života týka, nehovoriac o nemožnosti detí vzhľadom k ich nízkemu veku rozhodovať o svojom vlastnom súkromí a slobode. Ďalej je pre mňa na hranici pochopiteľnosti schopnosť príbuzních danej rodiny právne i morálne súhlasiť so spracovaním a zverejnením týchto všetkých záznamov a informácií, a to nie len silne intimných a súkromých, ale hlboko morálne závažných. A nakoniec bezhraničný hienizmus akejkoľvek produkčnej skupiny na svete, ktorá je schopná spenažiť niečo tak závažné, ako je toto. Krútim hlavou a nemám slov. --- Paradox je, že Netflix vydal dokument Social Dilemma, kde moralizuje používanie sociálnych platforiem a zdielanie skrze nich, a potom vydá American Murder, ktorý je celý vytvorený z ovocia danej problematiky, a všetci náramne slintajú, aké šokujúce a nevídané to je. Hlavne že na oboch dokumentoch láme rekordy sledovanosti... --- V malých náznakoch je pozorovateľné, že ľudia začínajú mať sociálnych platforiem plné zuby: za tie roky už rázna časť populácie začína vnímať hlboké vedlajšie účinky psychicko-sociálneho rázu, čo môže byť znamením k začiatku zmien vo forme uvedomenia si, ako dôležité je si chrániť tak dôležité ľuďské hodnoty, akými sú súkromie a sloboda. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kedysi boli obľúbenou literárnou formou epištolárne romány - zložené výlučne z listov, denníkových záznamov či zápisov. Medzi najznámejšie patria de Laclosove Nebezpečné známosti a Stokerov Dracula. Dnes sa listy a denníky píšu ako textovky, statusy, a úradné videozáznamy. Prečo z nich nevytvoriť dokument? Na rozdiel od knihy ho skonzumuje oveľa viac príjemcov. Invenciu spisovateľov nahradí invencia strihačov, ľubovoľne meniacich chronológiu príbehu i dávkovanie informácií. Vytvorí sa alternatívny príbeh, napriek skutočnej udalosti. Americká vražda umelecky hodnotné dielo, ani prelomový dokument, na rozdiel od zmienených kníh, nepriniesla. Len jemne vylepšenú verziu seriálu "Policajti v akcii - Škandalózne prípady". Napätie je minimalizované jediným možným podozrivým. Zábery zo života rodiny - hanba a trápne pozerať. Rozoberanie manželskej intimity s kamoškou do minucióznych detailov uspokojí len extra voyeurov. Samotná vražda je desivá, no v duchu doby - vyčistiť si dôkladne priestor, aby sa mohol vybudovať úplne nový. Pozn.: Reakcie, obviňujúce ženu z toho, že svojim správaním podnietila muža k činu sú scestné. Sama jednak hovorila, akým vzťahovým peklom prešla v prvom manželstve. Jej povaha a statusy, zaznamenávajúce všetko, boli vždy s usmievajúcou a hojnou manželovou účasťou. Podľa mňa boli až nápadne rovnakí, napriek rozdielnosti pováh. Ako som si pozorne všímal, v ich dome, vyzdobenom obrazmi, mohutnou posteľou s vysokými piliermi a inými krámami, nebola jediná kniha. Nula celá nič. (mimochodom, ani u ich obézneho suseda). K takýmto vraždám by možno nedochádzalo, ak by sa všetci dôsledne držali rady Johna Watersa - "Musíme spraviť knihy opäť príťažlivými. Ak pôjdete domov k niekomu, kde nie sú knihy, nešukajte tam. Nenechajte sa preskúmať, pokiaľ oni neobjavia tajné vesmíry kníh. Nedovoľte im spojiť sa s Vami, pokiaľ sa neprejdú medzi riadkami na stránkach.". Nerodili by sa tak ľudia, v ktorých génovom základe nie je ani jedna kniha a premýšľajú tak len cicinou. Poznámka: Mimochodom, zmienený John Waters označil dokument ako jeden z top 10 osobných filmov roku 2020. Toto jeho nadšenie nijako nezdieľam - odôvodňuje to hlavne tým, že silný účinok dokumentu sa dosiahol tým, že akú depresiu vraj v divákovi vyvolá, po tom čo zistí, ako sa z takého sympatického chlapíka mohol stať brutálny vrah. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Zpracováním to není takový pecka jako "Making a Murder" nebo "Don't F**k with Cats", ale i tak se jedná o zajímavé a zvrhlé téma, které osloví hlavně diváky, kteří nejsou ze Států. Předpokládám, že třeba 95 % lidí z naší země o tomto případu nikdy neslyšelo. Nejzajímavější je hlavně psychický stav Shanann, kterou tady dost lidí v komentářích označuje jako "úzkostnou kundu" nebo "hysterickou krávu". Už ale opomíjejí fakt, že hned ze začátku bylo jasně naznačeno, že měla kdysi vztah ukončený drsným rozvodem, který ji psychicky dost nalomil a zničil. Následné zdravotní problémy jí na pohodě taky asi moc nepřidaly... Takže pro její chování je tady reálný důvod. A manžel to v takovém případě musí brát v potaz. Jde totiž do manželství se ženou, která to v životě vůbec neměla lehké (alespoň podle dostupných informací). Vážně by mě zajímalo, co mu prdlo v hlavě, že to skončilo takhle brutálně. Po krátkém videu z výslechu bych se ani nedivil, kdyby ho k tomu nějakým způsobem dotlačila milenka. Ale to je jen můj subjektivní názor na základě jejího krátkého výstupu... Oceňuji, že to Netflix neroztahoval na více epizod. Takhle za 4 hvězdičky. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument je vyskladaný čisto z autentických záberov. Rodinných videí, osobných kamier policajtov, z vyšetrovania, z miestnosti na vypočúvanie a podobne. Spočiatku akoby nebudil žiadny dojem, dokonca som mal miestami pocit, že ma ho ani nebaví sledovať. V určitom bode, ma však premohol akýsi zvláštny pocit, ktorý sa postupne k záveru čoraz viac vyprofiloval k emócii absolútneho opovrhovania voči ľudskej bytosti. Nebola to šťastná voľba pred spaním .. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tento film je pozoruhodný na tolika úrovních, že je docela těžké shrnout dojmy do krátkého odstavce. A je zajímavé, že nepochopení či odmítnutí některé z těchto úrovní občas vede k tak snadnému odsudku filmu. Hlavní kvalitu filmu vidím v té několikaúrovňové konfrontaci autenticity a stylizace: 1. Celý film je tvořen výhradně autentickými záběry a komunikacemi, nicméně finální podoba závisí na selekci materiálu a střihu (což je podstata kinematografie); 2. Film těží především z posedlosti exhibovat na sociálních sítích a permanentně vylepšovat svůj obraz, přičemž realita mimo záběr, prezentovaná ve filmu prostřednictvím soukromých zpráv a policejních záběrů, je zcela jiná (což je charakteristické pro éru narcismu); 3. Předmětem filmu je nepochopitelný čin s jednoznačným viníkem, přesto je část viny přisuzována oběti (což je motiv, s nímž pracuje pachatel, konzumenti dobového zpravodajství i diváci tohoto filmu); 4. Autentické záznamy lze dle autorství obecně klasifikovat jako "insiders" a "outsiders", přičemž pouze jejich vzájemné doplňování vytváří ten správný divácky efekt (zde je důležité zdůraznit, že soukromé záznamy poskytli filmařům členové zúčastněných rodin); 5. V případu, jenž je ve filmu rozplétán, hrají podstatnou úlohu autenticita a stylizace emocí (což je důležitý prvek v rozlišení psychopatické poruchy osobnosti); 6. Pachatel, zdá se, má přehnané sebevědomí a (snad) věří, že mu to nějak projde, ale realitě prostě nedokáže vzdorovat (ten přechod je ve filmu zajímavě zachycený).__ Autenticita X Stylizace. Nemá tedy cenu zabývat se pouze tou nejpovrchnější (a nejšokantnější) částí, jíž je samotný zločin. Tento film nabízí mnohem více. Nemá to cenu i z toho důvodu, že v 80 minutách nelze obsáhnout všechny dostupné záznamy s cílem o jakousi maximální objektivitu nebo informační úplnost (i zasvěcenci se shodují, že ani po prostudování všech dostupných informací se nelze dopátrat odpovědi na otázku "Proč?" - a tento film nemá tuto ambici). Zato má rozhodně cenu vnímat film v širším kontextu jako pozoruhodnou syntézu anatomie jednoho zločinu a dokumentu jedné doby: Ne kvůli tomu, že by se snad podobný zločin nemohl v jiné době stát (to je nesmysl), ale kvůli určitému životnímu stylu, který je pro tuto dobu charakteristický, kvůli vyšetřovacím metodám, podobách zpravodajství, digitální stopě, kterou po sobě všichni zanecháváme (a díky níž je vlastně stále obtížnější páchat "dokonalé" zločiny). Ve svém důsledku velmi nepříjemný, ale myšlenkově podnětný film. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Naozaj neuveriteľný dokument. Niečo takéto sa dej nie len v Amerike denne, ale i tak musím uznať, že tento dokument si pozriete niekoľko krát znova. A to z dôvodu že počas sledovania nebudete mať ani poňatia, kto je za zmiznutím celkom sexi mladej maminy a jej dvoch dcér. O tomto dokumente som sa dozvedel cez jedno duchárske video na youtube, pretože je tento dom vraj plný duchov o čom sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči niekoľko krát, avšak vo filme nič podobné neuvidíte. Záver je šokujúci, beštialita na maxime, šokujúce rozuzlenie čo sa v osudný deň 13.augusta 2018 stalo vás nenechá chladnými. Skvelé spracovanie. Dokument som si v jeden mesiac pozrel 3x znova. (25.7.2022) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Forma dokumentu a kvalita není úplně nejlepší, ale co se odehrává uvnitř je chytlavé. Příběh je podle skutečné události a emočně dokument dokáže zasáhnout. Mohu k tomu říct jen jedno, ten člověk, co tohle udělá, není nic jiného než zrůda a okamžitě bych zvolil trest smrti. 8/10 = 85% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Veľmi emotívny dokument, z ktorého jednoducho mrazí. Stopážou to tvorcovia neprestrelili, takže som sa ani na chvíľu nestihol nudiť. K rodinným problémom a výslednému zločinu mi však chýbali výpovede psychológov, ktorí by divákovi lepšie priblížili, čo sa vlastne v hlave otca rodiny mohlo diať. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na to, čo vykonal Chris, škoda slov. Forma zaujímavá, pôsobilo to veľmi autenticky. Množstvo natočeného a nafoteného rodinného materiálu, ktoré mali tvorcovia k dispozícii, šokujúce .. o nás by nenatočili ani krátkometrážny film. 3,5* ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

"Kids in bed. I took a night shower (means I want sex and he knows it). He’s over here doing push-up challenge instead of discussing anything or fucking me." First world problems jak vínečko. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Souhlasim s vetsinou, ze oba nejsou nejsympatictejsi.Zvlaste on je takovy typ,ktery rad chodi na strelnici.Strida se zde jejich bohaty archiv ze socialnich siti a vyslechy.Ty pro me byly nejzajimavejsi. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Vyšší hodnocení udělit nemůžu, protože snad desítka protože. Jednak nerozumím tomu, proč dokument vznikl, respektive ho vnímám jako hrubozrnný bulvární počin, jehož seriozní význam mi v této formě zpracování uniká. Pochopitelně je celý případ naprosto otřesný, šokující, zvrhlý a oběti zasluhují úctu, které se jí ode mne dostává, však nechápu tuto formu dokumentární práce. Pakliže film dokoukáme, je nám jasné, že řada důležitých informací byla v dokumentu úmyslně předložena až na konci, ačkoli je vyšetřovatelé museli mít k dispozici ihned po startu, čili je snímek už od počátku uměle tlačen do toho "wau šokujícího", přestože je skutečně šokující už sám o sobě a takovéto přitlačování nepotřebuje. A tohle já nemusím. Na co je to dobré? Nechápu. Jestliže se oprostím od samotného činu a mám hodnotit práci tvůrců, vychází mi bleskovská mizérie, hyenistická touha tvůrců zejména znuděného diváka akorát vytrhnout z letargie pod záminkou, že toto ještě neviděl, přičemž se ale zároveň výrazně posouvá hranice etická a morální, jelikož vraha postavili do role jakési celebrity, což naprosto odsuzuji. Zvrácenost non plus ultra! Svět jde do hajzlu a tohle je mi dalším důkazem. Zastávám názor, že obzvláště takovýto vrah by neměl být pro mediální účely ani focen, natož aby byl snímán kamerami, či hrál v osmdesáti minutovém netflixáckém doku určeném pro celý svět. Naprosto souhlasím se stanoviskem norských úřadů, že kupříkladu takový Breivik nebude dostávat žádný mediální prostor, který by si určitě tak moc přál, zkrátka tihle lidé, ať je k jejich zrůdným činům vedly odlišné motivy, mají hnít v kobce s tím, že se o nich jasně řekne, co udělali, jaký trest za to dostali a nemá po nich štěknout pes už jen z důvodů vyrojení se patologických uctívačů, kteří se vždycky někde vygenerují. Maximálně bych tyhle zrůdy řešila v klasickém dokumentu o případu, či v hraném filmu, ale dát jim takovýto prostor, to se mi ekluje z podstaty. Co se týče maminy, o mrtvých jen dobře, ovšem neodpustím si názor, že je neuvěřitelné, na jaké slepice, direktivní, nesoudné, pozérské, nezodpovědné, sebestředné krávy můžeme narazit. Více to rozvádět nebudu. Snad jen, vy co máte chuť na pohodových pár dnů a nocí, ani si to nepouštějte. Fakt to za to nestojí. Velké špatné celé. Kdo chce vědět, co se tam stalo a rád si vyšetří deci adrenalinu na jiné momenty, může mi napsat zprávu. Ochotně ho jedním souvětím obeznámím s činem a slibuji, bude to stačit i bez dívání na solidní depresivní emoci, po které se každý rád pustí třeba do hodinového dívání se z okna, což bude zdravějším přínosem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Formát dokumentu na hodinku a pol sa mi pozdáva viac než 6-10 dielne verzie. A keďže je to „moderná“ vražda, nevyhneme sa častému čítaniu komunikácie na sociálnych sieťach, čo je už pomaly ako čítať titulky, ale na druhej strane sa tu dostávame prípadu pod kožu. Vďaka súkromným správam vieme ako sa obeť cítila, čo zažívala, čo sa v rodine dialo. Policajné zábery z vyšetrovania a výsluchu sa mi ale páčili, celkovo je to všetko skĺbené v ľahko pochopiteľnom koncepte a so záujmom sledujete, čo sa vlastne v skutočnosti stalo. Záverečná výpoveď obžalovaného bola mrazivá a je tu opäť aj malý odkaz na sociálne siete, ktoré aj v tomto hroznom prípade dokázali urobiť z obetí mrchy a z vraha chudáčika. Našťastie spravodlivosť si našla toho pravého, no na konci si mohli tvorcovia odpustiť tie štatistické narážky na mužov, že väčšinou sú oni páchateľmi týchto trestných činov. Podobnú štatistiku s černochmi by si samozrejme už nedovolili zverejniť. ()

Reklama

Reklama