Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Portrét Ester Janečkové zachycuje její osud v průběhu 30 let. Helena Třeštíková ji začala natáčet od roku 1989 jako jednu ze studentek Střední zdravotní školy v Praze pro film Sestřičky... Ester Křížková je už jako studentka zdravotní školy velmi aktivní dívka. O vše se zajímala, vše komentovala. V průběhu sametové revoluce na DAMU organizovala letáky a materiály, které pak distribuovala ve své škole. Po maturitě se rozhodne jít studovat herectví a dramaturgii na DAMU. Hledá své místo v divadelním světě. Hraje v Divadle na Zábradlí, vdá se pak za lékaře Zdeňka Janečka a postupně se jí narodí dva synové. Ester pak občas pracuje v Českém rozhlase v literární redakci. Po několika letech uspěje v konkursu na moderátorku pořadu Politikon České televize. Poté se stane moderátorkou pořadů Sama doma a Pošta pro tebe. Ester se díky tomu stala velmi populární osobností České televize a zároveň zažívá drobné manželské krize. Účastní se televizní zpěvácké soutěže Duety, kde zpívá s Kamilem Střihavkou. Narodí se jí třetí dítě – dcera Sára a po nějakém čase zažívá dvě tragédie: porodí mrtvé dítě a pak se zasebevraždí její synovec Filip, který se nedovede smířit se svou homosexuální orientací. Ester se stává aktivistkou a podporuje LGB komunitu. Začne studovat psychoterapii. Stále pracuje v televizi a snaží se být dobrou manželkou i matkou, i přes různé kolize, které rodinné vztahy přinášejí. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Nemohu se ubránit dojmu, že projekt sledování dvou zdravotních sester Karolíny a Ester nebyl pro režisérku prioritou. Pak po nějakých vlastních peripetiích, rozhodla, že v tom bude pokračovat. Jinak si nemohu vysvětlit, že v obou případech natočila na počátku jen několik prostředí a pak to nechala pět let spát. To neuděláte, když o tom člověku chcete točit dokument. Navíc to byly zcela zásadní roky. U Ester pak Třeštíková udělá ještě šestiletou a pak sedmiletou pauzu. Nevidíme téměř nic z manžela a už vůbec nic z její matky. Byla to velká osobnost, která je zmíněna jen ve slovní zmínce. Nevidíme jak se narodí další děti, žádné krize... Dokument mohl klidně mapovat poslední roky Ester a byl by vlastně její další 13. komnatou. Některé pasáže jsou vlastně zbytečné. Příchody a odchody na Kavčí Hory, několikrát ukázaná Pošta pro tebe. Asi jsem čekal víc. Za mě zklamání. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Narodila se v pražské židovské rodině jako nemanželské dítě Marie Rút Křížkové a Oty Ornesta, staršího bratra Jiřího Ortena. Matka byla původně členka KSČ, která v r. 68 vsadila na špatného koně a byla vyloučena. Nezrušila členství sama, tak se z ní stala tzv. dizidentka. Z 215 chartistů bylo 157 býv. členů KSČ, stejně jako 5 příslušníků Stb, kteří byli propuštěni po r. 70 (alespoň tak tvrdí jiné zdroje). Její matka podepsala Chartu 77, když Ester byly čtyři roky, dokonce byla mluvčí, komáři ji nechali studovat i odmaturovat. Za komančů jí prý dobře nebylo ta to na Kavkách jí je móóc dobře, kde brání zuby nehty svobodu slova a plularitu názorů, jo takhle protekční děvenka (havloidka), která se tváří jako anděl a mílius (viz podoba zemřelé Táničce Fischerové), tak ve skutečnosti rozhoduje viz Vánoční koncerty, kdo na nich bude nebo nebude účinkovat! Předminulý rok si takhle dupla, že nebude v kostele zpívat Nohavica! Je to ve skutečnosti havloidní zm*tek, protekční a uměle vytvořená rádoby selebřitka přisátá na cecík České televize. Vyvolení sobě! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

A kde jsou ty tradiční rozchody a hádky? To je příjemné překvapení. Jen jedna, dvě nevěry. Třeštíková měla opět skvělý výběr tehdy 16 leté zdravotní sestřičky Ester Janečkové. Ester se Třeštíkové sympaticky otevřela, ale jako absolventka DAMU si hlídá mluvu i výraz. Ve srovnání spontánní Karolína se chovala civilněji. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková na mňa svojho času urobila dojem časozberným dokumentárnym filmom "René" a následne aj jej najsilnejším dielom "Katka". Bolo to pre mňa niečo nové. Hodne autentické, tragické a emotívne. Ani jej "Manželské etudy" neboli špatné. Vydobila si u mňa postavenie veľmi originálnej, vytrvalej filmárky. Bohužiaľ tento kredit si značne pošramotila titulom "Ester". Časozberný dokument o Ester Janečkovej ma vôbec nezaujal, dá sa povedal, že miestami ma doslova znechutil. Nie je to odfláknutou, či povrchnou prácou pani režisérky Třeštíkovej, ale predovšetkým stupňujúcou sa antipatiou voči nesympatickej slniečkárskej hlupani Ester Janečkovej. Dám však dve hviezdičky za to, že mi tento film odhalil bizarnú povahu a trpiteľsko sebestredný život tejto ženskej kreatúry. ** ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Je to všechno dost z rychlíku, mohlo by být delší, obsáhlejší. Pěkné ty části z dob studentských, v kostýmu sestřičky, z tehdejších nemocnic. Zralé závěrečné rozmýšlení venku. Ester má tři nádherné děti. Ti synové se opravdu povedli. Co mi dost vadí je, že v dokumentu mohlo být mnoho jiných věcí, ale nevynechali ukázat několikrát dům, včetně ulice, názvu. To mi v dnešní době vadí příliš. Zejména u známé osobnosti. Tohle je dost přes čáru. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • V letech 1995-1999 hrála Ester Janečková roli Betty v klasickém muzikálu Cabaret v Divadle Na zábradlí. (NinadeL)

Reklama

Reklama