Reklama

Reklama

Júkoku no Moriarty

(seriál)
  • Japonsko Yūkoku no Moriarty (více)
Trailer 1
Animovaný / Historický / Krimi / Psychologický
Japonsko, (2020–2021), 9 h 12 min (Minutáž: 23 min)

Epizody(24)

Obsahy(1)

Británie ke konci 19. století se stala dominantní mocností. Sociální třídy jsou pevně dané a vyšší šlechta využívá svého postavení k uzurpaci a vládě nad sociálně nižší populací. K oné smetánce patří i mladý učitel matematiky a intelektuální génius William James Moriarty. Se svými bratry Albertem a Louisem neprožívá v jejich noblesním sídle nikterak dobrodružný život, a tak se mimo vyučování na škole nabízí zájemcům v nesnázích jako rádce a konzultant. William James Moriarty ale tímto zastírá tajné politické ambice, které sahají až k místům úplně nejvyšším. (Scalpelexis)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (8)

Katakimiku 

všechny recenze uživatele

Protože mám ráda detektivky i seriály z historického prostředí, tak mi bylo jasné, že tohle bude něco pro mě. A hodně mě překvapilo, že jsem to celé ještě dost podcenila. Zajímavou věcí je fakt, že od začátku seriálu je hlavním hrdinou "záporák" srovnatelný třeba s Lightem ze Zápisníku Smrti (i když s o dost pochopitelnější motivací), celkově druhá polovina první série je v mnohém Death Notu podobná, ale nemám ani pocit, že by to bylo vyloženě vykradené a hlavně koncem by se tyhle dva seriály nemohli snad ani víc lišit. Taky je super, že část příběhu je z pohledu Moriartyho a ta druhá zase z pohledu Sherlocka, můžeme nahlížet do jejich běžných životů, ale i toho co plánují. A kdyby byl konec o něco víc uzavřený dala bych tomu s čistým svědomím 5 hvězdiček. 8.4/10 ()

kitsuchan97 

všechny recenze uživatele

*8/10* Adaptace případů Sherlocka Holmese mám odjakživa v lásce, ovšem abychom se dočkali nějakého příběhu, který se primárně zaměří na jednoho z těch ikonických záporáku našeho milovaného detektiva, tak to tu ještě nebylo (alespoň ne v takové formě).  Je zajímavé sledovat cestu W. J. Moriartyho a jeho bratra, jak se postupně dostávají ze špinavých ulic Londýna do pozic uznávaných mladíků, kteří pomáhají řešit každodenní úskalí jednotlivých zástupců vyšší vrstvy a britské šlechty. Všechny postavy měly v tomto seriálu své místo a efektivně posouvaly děj stále kupředu a víceméně se nikdy nestalo, že by mě sledování tohoto anime přestalo bavit. Animace je velmi líbivá a plynulá, design postav lehce přikrášlený, ovšem není to nic, co by zkazilo celý dojem z prostředí industriální Anglie. Zároveň musím ocenit skvělý soundtrack plný klasické hudby (jiný žánr by se zde ani moc nehodil). K úplné dokonalosti to sice má daleko (je tu pár negativních drobností), ovšem i tak se jedná o úžasnou a svěží záležitost ze světa Sherlocka Holmese. ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Ak by sa hodnotila prvá polovica a druhá polovica tak je medzi nimi markantný rozdiel v kvalite hlavne z dôvodu, že prvá polovica má viac roztrúsených dielov a viac dielov, ktoré nemajú pre hlavnú dejovú linku až taký zmysel iba nejakým spôsobom hovoria o čo sa vlastne daná skupinka "zlosynov" pokúša. Druhá séria je omnoho kvalitnejšia každý diel je o niečom dôležitom čo buduje to krásne neskoršie finále. Na Yuukoku no Moriarty by som práve povedal, že je najlepšie to budovanie atmosféry a budovanie príbehu a nie je to ani taký súboj mozgov ako by ste úplne čakali od toho kde bude Sherlock Holmes. Takže od toho proste súboj mozgov nečakajte a ani nečakajte nejaký extrémny character development, (vývoj postáv) postavy sa skoro vôbec nevyvíjajú, ale postavy sú natoľko kvalitné, že nejaký vývoj je doslova zbytočný a vôbec nie je nutný.  Čo je dozaista zaujímavé je moja teória, že zlo sa zlom nedá úplne poraziť, ale takýto spôsob ako našli naši hlavní hrdinovia na čele s Moriartym sa dá použiť (funguje) videli sme to u veľmi známeho anime Code Geass: Hangjaku no Lelouch (seriál) (2006) a tu je to doslova absolútne rovnaký spôsob porazenia zla (Lelouch to robil, ale viac sofistikovane). Yuukoku no Moriarty je výborné anime hlavne z hľadiska toho, že zreje ako dobré víno, čím viac dielov vidíte tým viac chápete, že ste si vybrali dobré anime na sledovanie. ()

q66 

všechny recenze uživatele

Je to sice kvalitně udělané, úsilí (zde od Production IG) na tom jde určitě vidět, a už vidím jak to bude pro některé to nejlepší v sezóně, jenže... tohle není nic pro mě; největší problém je v tom, že já se v podstatě celou epizodu vlastně nudil - a druhý největší problém je v tom, že jde o slizkou, morálně odpudivou záležitost. Takže já na první epizodě končím. 2* ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nenápadný král jinak – nejen pro anime – tragického roku 2020. Pokud s něčím obvykle mívám v anime problém, je to šablonovitý způsob ztvárňování reálií historické Evropy (v zásadě kteréhokoli státu), a tím pádem i anime adaptace klasických děl evropské či americké literatury. Júkoku no Moriarty však nejen že je povedené anime, ale jde i o jednu z nejlépe zpracovaných sherlockovských látek, co jsem kdy viděl – je patrné, že tvůrci Doyle verse dobře znají, ale zároveň se snaží o aktualizaci a doplnění staré známé látky s maximální pečlivostí a úctou ke zdrojovému materiálu. Rozumím, že zejména mužskou část publika může odrazovat design postav, ale pokud se pokusíte jej překousnout, dostanete velmi dospělou a atmosferickou jízdu a jedno z nejlepších anime s antihrdinou od dob Code Geass. Tvůrcům by šla vytknout poněkud rozbředlejší část okolo poloviny, kdy prudce vzroste počet postav a příběh se až zbytečně moc zauzluje, ale s blížícím se (velmi povedeným) závěrem se tohle drobné zaváhání naštěstí napravuje. Dospělá, promyšlená, napínavá a velmi atmosferická podívaná. Silné 4*. ()

Galerie (484)

Reklama

Reklama