Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra podle stejnojmenného románu Viléma Mrštíka o osudech moravského chlapce na studiích v Praze v 80. letech 19. století... Student práv Jan (O. Pavelka) přijíždí do Prahy se spoustou ideálů, ale hned zkraje se ho chopí přítel (J. Bartoška) a provede ho nočním životem. Přítel mu pomáhá, ale také ho, mírně řečeno, využívá. Jan se zamiluje do Klárky (V. Gajerová), která s ním jen flirtuje, je rozmarná a hlavně bohatá. Student se neorientuje ve světě krutého města, je příliš upřimný, důvěřivý, ale i hrdý, a tak naráží na své okolí. Brzy nemá co jíst a do zastavárny dává i peřinu. Vrší se nepřízeň osudu i lásky… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapuje mě, že Iva Janžurová dokázala vytvořit výjimečnou figurku i v epizodní roli v řadové inscenaci a že naopak z Pavelky v hlavní roli nedokázal začínající televizní režisér vydat víc, než maximálně snesitelný průměrný výkon. Příběh o studentovi utrápeném v podlehnutí nočnému životu až k bídě měl nejednu slušnou chvilku, snová sekvence s profesorem (A. Švehlík) ke konci dodala tragické baladě i menší filosofický rozměr a lokace staré Prahy v nočních či zasněžených kulisách na mě dýchli pěkným geniem loci. Zdařilých pokusů o atmosféru by se taky našlo pár a hudba dokázala pochmurnou náladu ještě více podtrhnout (za pozornost stojí i originálně otextovaná titulní píseň se zpěvem Hany Hegerové). S výpravnějším zpracováním, občas i sevřenější režií a hlavně s jiným obsazením hlavní role se mohlo jednat o velmi dobrý film, takhle se jedná žel jen o zajímavější průměr. 60% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pěkný film z prostředí prahy za Rakouska-Uherska ukazuje nešťastnou lásku studenta (Ondřej Pavelka) s ideály k lehkomyslné a rozmarné slečince (Veronika Gajerová). Jiří Bartoška naopak typ "věčného" ostříleného studenta bez ideálů, který se vyzná v tlačenici... ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Smutné, bohužel i realistické sociální drama z dob, kdy výraz "chudý student" ještě měl svoji autentickou váhu a nebyla to jen prázdná fráze jako dnes, kdy si študáci, zejména ti pražští a pochybným humanistických oborů žijí bezstarostně a nad poměry. Vcelku přesvědčivá Pavelkova role idealistického socialisty věřícího v dobro a lidskou ochotu. Líbila se mi i role Gajerové, prohnané a bezcitné zbohatlické kokety. Janžurová výjimečně v roli od jejich tradičních komických zde zcela neobvyklé. Ve výsledku mírně nadprůměrný snímek. 3 * a 65%. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

K Vilému Mrštíkovi mám nerealný vztah. Narodil se 400 m od našeho domu. Mě se to celkem líbilo. Skvěle zahrané.  Bohužel my Husákovy děti nedovedeme posoudit, jak se žilo studentům z Moravy v Praze v 19.stém století. Ta nikoho nevítá, vím z vlastní skutečnosti. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

W.K. tentokrát nemá pravdu, Pavelka ztvárnil hlavní postavu přesvědčivě a začínající režisér odvedl solidní práci. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Ono je to hezke, ale ja tyhle pribehy zalozene na tom ze se resi jen penize...proste rad nemam. Udel studentu je nemit penize...Pribeh je to moc pekny a Pavelka to zahral exelentne. Na svete je málo lásky. Krasna pisnicka kor na konci... ()

Reklama

Reklama