Reklama

Reklama

Xin shu shan jian ke

  • Hongkong Shu Shan - Xin Shu shan jian ke (více)
Trailer

Obsahy(1)

Za dávných časů je mladý čínský bojovník Ming (Biao Yuen) nucen utéct a schovat se v Kouzelné hoře. Tam začíná jeho nebezpečná výprava do magického světa mytologie, kde musí najít dva nebeské meče, aby zachránil svět. Když se dva meče spojí v jedinou zbraň, je pak dostatečně silná, aby porazila monstrózní bytosti, které se chystají zničit svět. (Epistemolog)

(více)

Recenze (15)

kitano 

všechny recenze uživatele

Nadherne wuxia fantasy so skvelou atmosferou vytvorenou paradnymymi dobovymi trikmi a mnozstvom obdivuhodnych charakterov. Prvych 5 minut divaka pripravi na klasicku komedialnu exibiciu Biaoa a Samma (ich spolupraca na obrazovke je proste famozna), film sa vsak o chvilu mihnutim oka zmeni na wuxia plne lietajucich bozskych bojovnikov bojujucich s pekelnymi mocnostami o zachranu sveta. Zbierka charakterov je skutocne paradna. Sammo hung ako prastary, bielovlasy strazca pouzivajuci na boj spidermanovske fuzy, bradu a obocie, a hlavne nezabudnutelny Blade priputany mohutnymi retazami na monstroznu kovovu gulu. A vobec roznymi paradickami a napadmi je film doslova preplneny a kazdou minutou sa na divaka valia v zaplavach. Nuda tu veru nema co robit. Komu sa paci, odporucam novsi, velmi slusny kusok Stormriders. (9/10) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Podobně jako o Harkově o dvanáct let mladším snímku Dao (The Blade) se dá o Zu mluvit jako o originálním uchopení klasické látky, v němž se projevuje charakteristická režisérova snaha narušovat kontinuitu vyprávění i střihové skladby. Film jenž se v některých ohledech vlastně obrací k základům filmového pojetí wuxia žánru (bojovníci v něm mají magické schopnosti, které jsou vizuálně znázorňované pomocí triků) je vlastně adaptací rozsáhlého čínského eposu, jehož zhuštění do cca devadesátiminutového snímku vyústilo v dílo, v němž postavy (doslova) prolétávají stále novými místy a situacemi a divák musí být obzvláště pozorný, aby mu v té barvité smršti neunikl smysl toho, co na plátně / obrazovce děje. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Jde o jeden z progresivních snímků Tsuie Harka, kdy do tradičního příběhu (pověsti) začlení speciální efekty. PS: Také na fotogalerii je vidět, jak účelně využívá rozlišení stran kostýmů. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tento film by se dal vystihnout jedním slovem: zmatek. Úvod mě navnadil na dobrou akci, ale následně se dějovými přemety začne odehrávat scénáristické peklo. Nic nedává pořádně smysl, patrně proto, že je děj hodný seriálu je zhuštěný na nějakých 100 minut. Triky jsou na úrovni své doby i místu vzniku, ale na tehdejší nejdražší snímek HK rozhodně nevypadá. Útrpných 20 % za kostýmy a technickou stránku. Hark měl očividně často problém se scénářem. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tsui byl celkem v humorné náladě, když tento film tvořil je zde hodně fórů a humorných momentů. Digitální efekty a triky samozřejmě za tak dlouhou dobu zastarají, jenže mně se to líbilo mám pro to slabost, stejně jako pro Souboj Titánů, protože tady se prostě dokonale povedla pohádková atmosférá, říznutá trochu wuxia a duchařinou, vážným tématem boje dobra proti zlu. V menší roličce Samo Hung, v hlavní roli Yuen Biao, zejména Brigitte Lin tu vypadá úchvatně. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicka fantasy rozpravka s akcnymi scenami uplne odtrhnutymi od reality. Vsetci tam lietaju a strielaju po sebe firebally. Ani zapletka ma nezaujala. Bavilo ma len tych par scen v ktorych Sammo Hung a Yuen Biao vo vojnovej vrave predstrieraju mrtvych vojakov. Technicka stranka je vzhladom na dobu vzniku pôsobiva a vidno, ze film nebol lacny, takze celkovo sa vo svojom zanri urcite jedna o lepsi kusok. Ale mna to proste nebavi. P.S: Yuen Biao s obvyklým hlasom Jackieho Chana znel v kantonskom dabingu divne. 4/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mal som prehnané očakávania. Ale nevadí. Som spokojný, pretože toto sa aspoň nekúpe v prehnaných CGI efektoch a 4K rozlíšení, ktoré dnešný diváci tak strašne potrebujú k uspokojivému diváckemu zážitku a potrebujú k jeho dokonalosti ešte aj hercov z iným strihom vlasov, len aby vedeli že sa pozerajú na niečo nové a nie staré. A nemá to žiadne LGBTQUXYZ. Je to starosvetské, staromódne divadielko, pri ktorom netreba zápasiť s rokom výroby...ale s rokom výroby vašeho mozgu a vnímania sveta. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Rok 1983 bol pre Hong Kong celkom veselý, kedže bol svedkom koncipovania sino-britskej zmluvy o odovzdaní správy seba sa v roku 1997; zmluva bola podpísaná nasledujúci rok. Hong Kong tak vlastne stál medzi dvoma pánmi - partnermi a celkom netušil, ako bude koncepcia Deng Xiaopinga "jednej krajiny - dvoch systémov" vyzerať v praxi. V každom prípade, Tsui sa so situáciou vyporiadal po svojom a z tradičného wuxia žánu urobil vlastne ničo na spôsob bájky - reflektoval trojuholník vzťahov, kedy jedna z postáv v pravidelných intervaloch dostáva protichodné povely od dvoch pánov, medzi ktorými je vybrať si vlastne asi aj zajedno (ak neuposlúchne ktoréhokoľvek, tak mu hrozí niečo veľmi nepríjemné - napr. smrť a shenme de). Výtvarník filmu neskôr kafral do Wong Karwaiových filmov, btw. Film volí celkom jasné označenie tímov farebným rozlížením, kde teda nie je čierna a biela, ale sýtosť červenú, zelenú, oranžovú, modrú atd. veru neopúšťa. Pri Tsuiových filmoch, nieže by som ich videla nejako extra veľa, možno dokonca štyri, akosi strácam rozlišovaciu schopnosť medzi ioniou, cynizmom, nadsázkou, sarkazmom a sardoniou. V každom prípade mám pocit, že tu pekne trafil nielen situáciu HK asi tak, ako svojho času Monthy Pythons v Brianovi rôzne organizácie a zoskupenia (aj ked nemáš maternicu, budeme bojovať za tvoje právo mať deti a podobné hlasovania o tom, že či sa bude hlasovať). Vlastne aj výprava je tu taká Pythonovská :) ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Hodně efektů a kouzel, málo Kung fu... A přehlednost soubojů nic moc. Hark Tsui... Jednou skvost a podruhé hrůza. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo extrémně zmatené. Nejsem žádný rasista, ale postavy se mi fakt strašně pletly a hlavního hrdinu jsem až do konce nemohl pořád rozeznat. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Suk san: San Suk saan geen hap je triumf hongkongské kinematografie. Tsui Hark se tímto počinem u mě zapsal jako skutečný umělec. Film dává nový život tradiční čínské estetice. Slova tradiční bych viděl jako stěžejní - Tsui čerpá nejen z literatury wuxia, které se rozvíjela ještě v 19. století, a i po něm byla stíále živelná (např. Jin Yong), ale i z tradice buddhistických legend, které byly na vrcholu – alespoň v populární literatuře - někdy před rokem 1000 (možná kromě populárního Putování na západ). Nejde tedy pouze jenom o pozdější typ wuxia, ve kterém rytíři mají nadpřirozené schopnosti, ale o vyprávění o nadpřirozeném světě polobohů, buddhistických světců apod. Příběh o střetu dobra se zlem matafyzického ražení; našlo by se pár paralel s Pánem prstenů: obyčejný člověk je pověřen úkolem zachránit svět, kvůli záchraně světa musí podniknout putování do neznáma, zlé síly transformují kladné charaktery na záporné. Vizuální stránka je naprosto skvělá. Obdivuhodná práce z předdigitálné éry; její fantastičnost si nezadá s fantastičností příběhu. 100% kultovní film, který si zaslouží pozornost nejen od několik cinefilů a sinofilů. ()

listr 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená záležitost, které její nová verze( Legenda o Zu, vyšlo u nás na VHS) sahá tak po kotníky. Film má rychlý spád a vtip. Efekty sice dnes již působí dost nepovedeně, ale i přesto mají své kouzlo a k tomuto filmu se náramně hodí. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu sa neda jedno upriet, je to plne akcie, hlavne roznych zableskov. lietania, co mi fakt lezie na nervy v takychto filmoch a vsetko to pre mna vyznelo chaoticky nahromadene vo filme a celkovo ten dej bol pre mna plytky, pretoze film bol len o zapasenie dobra so zlom. KEd to zhrniem, film neni spatny,a le to poletovanie, dost casto nemam rad vo filmoch, aj ked to bolo fantasy. Viac mi vonia nejaky film zo zapadu na toto tema. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Vysoko nad naším světem leží bájná říše Zu, kde... počkat, neslyšeli jsme to už někde? Ano, existují totiž dvě verze Fantasy eposu Zu: Warriors of Magic Mountain. Původní verze z roku 1983 a remake natočený loni. Tentokrát se budeme věnovat originálu... Klíčem k Zu je stejnojmenná hora po které si to každou chvíli štrádají vojska. Zelení, modří, žlutí, červení a další. Někde se sejdou a začne boj (tahle část je poměrně humorná, v původní verzi je vůbec daleko víc humoru než v remaku) - není divu, že v tomhle barevném chaosu se mohou dva nepřátelští vojáci (Yuen Biao a Sammo Hung) sbratřit. Ale ještě než stihnou oslavit čerstvé přátelství, je Biao v žáru další bitvy (to byli tuším zelení, ale hlavu do ohně za to nedám) shozen do tajemné jeskyně. Před jistou smrtí z rukou bahnomonster ukrytých ve velkých sudech, je zachráněn hrdinou a velmistrem bojového umění Tingem. Ting umí létat, používat firebally a své dva meče, je to prostě frajer (to vše za pomoci triků, které trochu zavánějí českými pohádkami - stop-motion postupy, několik dekorací, primitivní počítačové triky - kupodivu to nevadí, protože tenkrát to muselo být něco a vy jen žasnete co Hark dokázal). Brzy se začnou dít věci - objeví se další "superhrdinové", kteří jsou nuceni bojovat proti koncentrovanému zlu, které se usadí ve velké jeskyni. Není mnoho času a tak se všichni (spolu se smrtelníkem Biaoem) vydávají na misi, jejíž výsledek rozhodne o bytí a nebytí lidstva (a těch tam nahoře). I když se postavy rojí jak ve včelím hnízdě, divák se neztrácí v záplavě faktů (jako v remaku), ale naopak se dobře baví, zejména díky skvělým výkonům všech hlavních postav - příběh je svižně napsaný a chytře odlehčený nezbytným humorem. Navíc, je tu dost akce, ve které si bojové umění podává ruku se speciálními efekty a to místy tak působivě, že se nemůžeme divit tomu proč způsobil tenhle film v osmdesátých letech v Hongkongu takový poprask. Takže ve zkratce řečeno: Pokud jste někdy chtěli vidět pohádku v čínském stylu, s rozmáchlými scénami a pořádnou akcí, tohle je film, který na vás už téměř dvacet let čeká. Nenechte ho čekat déle... P.S. Na DVD je umístěna ještě třicetiminutová vystřižená scéna (!!!), která se odehrává v současnosti a dělá tak ze samotného filmu pouhý sen hlavní postavy (Yuen Biao). Silná káva ;) P.P.S. Tsui Hark si ve filmu střihnul malé roztomilé cameo - v závěru snímku hraje vojáka, který bojuje se Sammo Hungem. 80% ()

Reklama

Reklama