Reklama

Reklama

Během vietnamské války se vojenská hlídka vydává plnit úkol, který by se možná stal jen jedním z mnoha zapomenutých válečných kroků, kdyby skupinu nedoprovázel válečný reportér. On a především jeho kamera se stávají svědky událostí, během nichž nejen bezprostředně zaznamenají průběh plnění povinností, ale podaří se jim i nahlédnout hlouběji do životů řadových vojáků... Netradiční válečný snímek přináší filmařsky originální pohled na válku ve Vietnamu, za což byl nominován například na cenu prestižního festivalu nezávislých filmů v Sundance. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapivení, které jsem opravdu nečekal. Herecké výkony sice za moc nestojí a i kamera nehraje na strunu realitě a spíše to vypadá jako buď blbě natočený dokument, nebo špatně odvedená práce kameramana, co se filmu takového týče. Takže to není ani jedno z toho, protože ti herci to nezvládaj ani náhodou a ten kamaraman zase natáčí tak dobře, že se nestačím divit. Jenže zase je hezký vidět, že někdo měl takový nápad už v roce kdy jsem se já narodil pač osmnáct let na to teprv vznikají filmy, které se snaží co nejvíce přiblížit realitě a snaží se to být děsně in. Takže tímhle si film prošel hodně kupředu a asi proto nebyl tenkrát moc pochopen a tak není natolik znám. Škoda ho, znám by být měl, protože se na něj dá koukat stejně jako hrát takovýho Vietconga. Mimochodem toho mi to hodně připomínalo, jelikož ti herci byli hrozně nadabovaný občas a ty kecy co měli, jakoby vypadly z tý hry. No nic naplat, na svojí dobu rozhodně zajímavý experiment. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $154,264Tržby Celosvetovo $154,264▐ príšerne nudný film /20%/ ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

no já tomu nerozumim, já dělám do včel, ale vcelku jsem si tu příjemnou atmosféru a hranou realitu okem terenního reportéra velmi užíval, i když se tam vlastně skoro nic nedělo... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu bola táto snímka iste zaujímavým a nevšedným filmom, ale v dnešnej dobe sa stáva snímka trochu fádnou, nudnou a neobjavnou. Cez všetky klady námetovej línie sa ale film už v čase realizácie mohol vyšvihnúť vyššie. Mohol sa meniť animačne ohraničený obraz natáčaný reportážnou kamerou za klasický filmový, aby sa z celkového hľadiska snímka pre diváka lepšie zvizualizovala, tiež by tým vznikol väčší priestor pre herecké vyjadrenie charakterov postáv a možností k lepšiemu výsledku by sa našlo určite ďaleko viac. Nápad sám o sebe totiž nestačí. Vďaka novátorskému pohľadu na vojnu pre filmové výrazové prostriedky sa snímka dostala do stredných kinematografických priečok, kde nakoniec ostala slabším lepším nadpriemerom, aj keď mala rozhodne na viac. Ak si ale uvedomíte, že tento film vznikol v roku 1989, určite vás zaujme svojou vyspelosťou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Vietnamská válka byla i o těhle partičkách hlídek procházejících tiše nepřátelským územím. Herci nic moc, ale celé to reportérské snímání mi sedlo. Spíše než válečný snímek bych jej nazval válečně psychologický. Boje zde moc nečekejte spíše napětí a pohledy do úvah jednotlivých vojáků. Je to dost komorně laděné, nečekejte žádnou Četu či Apokalypsu. Přesto právě pro svůj neotřelý námět a zpracování doporučuji všem, které zajímají filmy z Vitenamské války. A nebojte, střílet se tam bude také :-) ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Tej akcie tu moc neni, ale tvorcovia to vykompenzovali autentickosťou filmu. Pomocou nováčika z oddielu 84 Charlie MoPic (Motion Picture) a jeho kamery sa dozvieme mnoho z každodenného života vojakov. Do kamery porozprávajú na čo si dať v džungli pozor, komu veria, ako rozmýšlajú, proste každodenné problémy a starosti dosť odlišné od tých našich. A ako dopadnú na rutinnej hliadke, to nech si pozrie každý sám. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nudný válečný snímek snažící se zaujmout vizální stránkou, kdy je film ukazován pohledem kameramana, který je spolu s vojáky přímo ve válečném pekle. I přes svou délku je film nepříjemně zdlouhavý a zaměřuje se na nudné postavy více než na samotnou válku. ()

L-V 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na tomto snímu je ono netradiční ztvárnění Vietnamské války pohledem kameramana, který je součástí dění - i když teda... věrohodnost některých záběrů, že by je tak v reálu onen kameraman doopravdy natočil, jakože dooost pokulhavá, ale berme to jako filmovou licenci tvůrců. Zbytek už tak zajímavý bohužel není a i přes krátkou stopáž se film místy dost vleče - zvláště rozhovory s vojáky a jejich "drsné" nebo naopak srdceryvné kecy jsou někdy dost na hraně. :) Herci pochopitelně žádné oscarové výkony nepodávají, akce je taky málo a například dělostřelecké ostřelování je kvůli úspoře nákladů zrealizováno jen formou zvukových efektů a dění "mimo záběr" :D, takže i milovníci klasických válečných scén si můžou nechat zajít chuť. Zbývá nám tedy jen psychologická sonda do malé vojenské hlídky v průběhu akce a postupně se měnící atmosféra uvnitř ní, což nakonec není zas tak málo... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Snímek nominován například na cenu prestižního festivalu nezávislých filmů v Sundance. Ve velkém procentu zůstalo jen u těch nominací. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Natočeno jako autentický záznam z jedné mise z Vietnamu a autenticky to fakt působí. Parta chlapíků chodí po džungli sem a tam, do toho pronáší drsné repliky a baví se sexistickými poznámkami. Do toho troška akce, když už se jim do cesty připlete nějaký ten charlie. Scénář je fakt primitivní, spíše to působí jako dokument a cílí se na realistické pojetí, ale i přes to, že se po celou dobu prakticky nic neděje, je to zajímavé sledovat. Obzvlášť pro toho, kdo se o toto období zajímá. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film na mě působil velmi přesvědčivě jako reportáž než jako hraný film. To, myslím, bylo hlavně záměrem režiséra Patricka Sh.Duncana. Jak se na průzkumu chová a mluví družstvo mladých vojáků, jak vlastně svým vulgárním vyjadřováním vlastně zahání strach z džungle, strach ze smrti. Dabing nebyl špatný (nadabovala Řitka Video) s mladými dabéry. Ať jsem poslouchala sebe lépe, nikde jsem neslyšela volání : "Bacha na Karlíky " (jak se o tom zmiňuje "mutace " ve svém komentáři). Tak se naskýtá otázka, co vlastně viděl za film. Tento rozhodně ne. Samozřejmě, že existují z této války lepší filmy, protože v jiných hrají hvězdy, dobří režiséři a hlavně jsou tam bojové akce, které tady sice chyběly, ale o to zde vůbec nešlo, byl to pohled do jediného dne průzkumového družstva. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Co tohle má být? To byl pokus o něco zajímavého? Mám válečné filmy velmi rád,ale tohle není teda moc válečné.Parta týpků chodí po lese,sem tam začnou mluvit nějaké rádobydrsné kecy.Film od odpadu dělí vážně to málo akce,co tento kousek může nabídnout! * ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Patrola prokletých je komornějším válečným filmem. Je snaživý v předložení realistického děsu a zkázonosného chaosu války. Dynamická kamera a nepřehlednost strachu vykročili správným směrem. Herci se svým příběhem také vyšli ze stejného výchozího bodu, leč cestou zabloudili. Strachu a bezradnosti se nelze dotknout a často není ani slyšet a vidět. Válka je nemilosrdná, mění hodnoty a jediným přáním uprostřed běsnící vřavy je touha po přežití. Dotýká se i motivace a příčin, byť jen okrajově. Hlavní postavou plnění vojenského úkolu je nově přidělený poručík (Jonathan Emerson) k nebezpečné speciální jednotce. Motivací mladého důstojníka je kariérní postup, ovšem první plnohodnotná bojová zkušenost dává všemu zcela jinou příchuť. I drobná slůvka mohou dodat odvahu, na důstojnost se kašle a poslední možností spásy jsou imaginace. Velitelem jednotky je OD (Richard Brooks), zkušený seržant, který nedůvěřivě pohlíží na každý nezralý krok přiděleného oficíra. Spojařem je Pretty Boy (Jason Tomlins), oddaně věřící ve štěstí božího charakteru. Jen takové dodává dostatek sil k udržení posledních zbytků zdravého rozumu. Nejvystrašenějším členem je Easy (Nicholas Cascone), strach ho paralyzuje do extrémních poloh rozkladu osobnosti. Je zde Jižan Cracker (Glenn Morshower) v oddaném přátelství s OD. Komando uzavírá zkušený a ve chvilkách oddechu rozjívený Hammer (Christopher Burgard) a tichý kameraman MoPic (Byron Thames). Záměr tvůrců byl humanistickou pohnutkou. Na režijní prvotinu jde o odvážný tah. Dokáže šokovat a alarmovat, ale neumí nás vtáhnout doprostřed mezi sebe. Neklesnu do kolen z tohoto pojetí úzkostné hrůzy. Některé národní porážky jen tak nepřebolí. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpůsobivějších filmů o válce ve Vietnamu. Originální dokumentární styl se mi moc líbil, stejně jako scénář i dialogy, který mi přišly docela reálný (nad některejma hláškama jsem se fakt zasmál a zavzpomínal na paření Vietconga). Napínavej konec byl skutečně třešničkou na dortu. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Vypadá to skoro jako dokument a to mě zaujalo, ale jen do chvíle, kdy tlachání přerostlo únosnou míru. Většinu filmu se vlastně nic neděje. ()

Kleki-Petra 

všechny recenze uživatele

Nehledě na absolutně stupidní český dabing, postrádá tento film jakoukoliv profesionalitu. Obsahem filmu je válení se na zemi a pořád dokola opakující se nezáživné kecy. Budiž útěchou, že se jedná o nízkorozpočtový film, ale stejně si takhle Vietnam rozhodně nepředstavuju. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Film z Vietnamu zachycujuci vojnu z pohladu reporterov. Pomerne slusna atmosfera, ale inak z Vietnamu existuju aj daleko lepsie kusky. ()

Reklama

Reklama