Reklama

Reklama

Všechny velké a malé bytosti

(seriál)
  • Velká Británie All Creatures Great and Small (více)
Velká Británie, (2020–2023), 21 h 38 min (Minutáž: 45–53 min)

Předloha:

James Herriot (kniha)

Hrají:

Anna Madeley, Samuel West, Rachel Shenton, Callum Woodhouse, Nigel Betts, Matthew Lewis, Melanie Kilburn, Diana Rigg, Nigel Havers, Maimie McCoy, Tony Pitts (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(28)

Obsahy(1)

James Herriot, čerstvý absolvent oboru veterinářství na univerzitě v Glasgow, jde za svým snem stát se veterinářem v úchvatném Yorkshire Dales, ale brzy zjistí, že léčit zvířata znamená především léčit jejich majitele – a že farmáři z Dalesu jsou drsní lidé, které těžko o něco prosit. Ve Skeldale House se James seznamuje se svou novou, dysfunkční rodinou – se svým chaotickým a chybujícím šéfem Siegfriedem Farnonem, jeho umíněným bratrem Tristanem a mazanou paní Hallovou, která chce neustále vše řídit. Když Jamese zaujme místní kráska Helen Alderson, má další důvod v Dalesu zůstat. (Viasat)

(více)

Recenze (40)

hanagi 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře pamatuju, tak Herriotovy knihy byly o dost drsnější, vtipnější a hlavní hrdina zdaleka nebyl až takový moula. Seriál jde trochu jinou cestou, předkládá nám sluncem zalité, hřejivé retro, plné laskavých lidských bytostí a roztomilých zvířátek. Ale příjemně se na to kouká a tak to beru, občas asi každý potřebuje trošku toho pohlazení po srsti. ()

Listyx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak ne, tohle to ne e. Nejen, že mi postavy vůbec nesedí do knížky, ale hlavně mi ten ansámbl nesedí vůbec. Takovou sbírku generických xichtů jsem dlouho nezřel. James, paní Hallová, Siegfried a vlatně všich účastíci této britské copypasty bolaké sterilní telenovely nevané kvality jsou totálně mimo, přičemž celkový dojem se snaží své upocené podpaží vyvonět volnou adaptací díla, kterému celkovou kvalitou nesahá ani po pás. Nezaznamenal jsem moment kdy bych nelitoval, že jsem si to vůbec pustil. Pokud máte rádi knížky, zůstaňte u nich. Tohle je sračka. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Krásný seriál z nádherného anglického venkova s příjemnými zápletkami (úžasně zábavnými i zatraceně dojemnými) a s navýsost sympatickým obsazením. Moje nová seriálová láska. Prostě další britská feel-good pohodovka a ještě navíc dobovka. Čerstvým prodloužením pro další dvě série jsem ohromně potěšen. Doporučuji. 8,5/10 (po první sérii). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál podle geniálních knih. 1)  Herriotovo dílo řadím k tomu nejlepšímu v literatuře, co znám. Důvodem je fascinující zobrazení životní pohody, lásky k profesi, rodině i poctivému životu. Knížky jsem četl mnohokrát a budu v tom i nadále pokračovat._____ 2)  Ovšem zatímco knihy jsou doslova geniální, seriál je jenom výborný._____  3)  Velkou výhradu mám vůči castingu. Nikdo z herců mi do role nepasuje. Jakž takž jsem skousl představitele Jamese a Heleny, ale to je vše. Bratry Farnony si představuji zcela jinak, paní Hallovou či Pumphreyovou rovněž a stejný pocit mám u všech postav v seriálu. Zvířata naproti tomu se zhostila svých hereckých partů k mé plné spokojenosti._____ 4)  Druhou velkou výhradu mám ke scénáři. Proboha, co těch šest (!) scenáristů dělalo? Některé postavy si na rozdíl od knih vymysleli (Jamesova matka, syn paní Hallové), jiným velmi přidali na důležitosti (Helenin nápadník lord Hulton), zatímco další zcela pominuli (akurátní účetní). Děj přepsali podle svého (Siegfried jako vdovec se zlomeným srdcem, to mě podržte), dopsali situace, které v knihách nejsou a mnoho použitelných příhod z knih prostě pominuli. Asi by to nevadilo, kdyby nahradili kvalitu kvalitou. Ale oni nahradili geniální dílo dílem toliko dobrým._____ 5)  Připouštím, že některé změny či rozšíření respektují atmosféru knih. Rovněž skvěle vybrané lokace (Yorkshire Dales) vypadají jako z pohádky, na čemž se samozřejmě podepsaly i nové záznamové technologie. Nakonec jsem si zvykl i na ten nepřípadný casting a děj. Holt ne vždy je všechno podle přání diváka._____ 6)  Veterinář James Wight se k systematickému psaní knih dostal až ve svých padesáti letech. Jeho knížky jsou částečně, prý méně než z poloviny, autobiografické. Postavy vycházejí ze skutečných zážitků a ze zvěrolékařova okolí. Ovšem pointování příhod a jejich zařazení do kontextu realitu přesně neobráží._____ Jeden příklad za všechny: Siegried Farnon (ve skutečnosti Donald Sinclair) přijal Jamese proto, že se přihlásil do RAF a brzy měl odletět na výcvik. Přenechal mu celý výnos ordinace s tím, že o ni bude James pečovat během Donaldovy nepřítomnosti. Jeho bratr Brian (v knize Tristan) zatím ještě studoval. O čtyři měsíce později byl Donald z leteckých sil propuštěn. James zůstal jako zaměstnanec a od roku 1949 i jako partner firmy._____  7)  Podrobné info o Wightovi uvádí anglická Wiki._____  8)  29letý Skot Nicholas Ralph (James) dělá, co umí. 25letý Callum Woodhouse (Tristan) je pěkný kluk._____ 9)  Mají následovat další dvě řady. Jedna se již natáčí, tak uvidíme._____ 10)  Pokud vím, existuje film z roku 1975 a jeho pokračování z téhož roku a potom dva seriály. 88 dílů má ten z let 1978 - 1990, 14 (zatím) má tento, k němuž píši komentář. Velký seriál jsem dosud neviděl._____ 11)  Psáno po druhé řadě._____ 12)  5.6.2023 - Třetí řada pokračuje ve šlépějích předchozích dvou, ale působí obyčejněji, všedněji, tak na dobré tři hvězdičky. ()

DanielaE 

všechny recenze uživatele

V 90% případů mám problém, když nejprve čtu knihu, udělám si představu o účastnících děje a pak je vidím ve filmu či seriálu. Většinou nedokoukám.  Knihy Jamese Herriota byly pro mě (a stále jsou) strašně důležité, Anglie, vztahy, pohoda, jazz. Přesto všechno se mi ten seriál tak hrozně moc líbí. Jakkoli se postavy úplně neshodují s tím, co jsem si představovala, když jsem knihy četla, do trošku více romantického a samozřejmě zjednodušeného děje mi tam ti herci sedí jako poklice na hrnec.  Za mě velká radost. ()

Galerie (1 621)

Zajímavosti (3)

  • Autobus, kterým přijíždí James Herriot (Nicholas Ralph) do Darrowby, je Leyland Lion PLSC3 dans z roku 1927. (sator)
  • Siegfriedův automobil je Rover 12 Tourer z roku 1935. (xisp)
  • Po kriketovém utkání během rozhovoru s Hughem (Matthew Lewis) vyklouzne Helen (Rachel Shenton) pásek z poutka šatů. Když se však v dalším záběru baví s Jamesem (Nicholas Ralph), má pásek opět zastrčený do poutka. (Krocka)

Reklama

Reklama