Reklama

Reklama

Tatra kolem světa 2

(seriál)
Česko, (2020–2023), 12 h 51 min (Minutáž: 30–50 min)

Hrají:

Pavel Soukup (vypravěč)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Mezi hlavní hity podzimu bude patřit oblíbená česká tvorba v podobě novinkového cestovatelského seriálu Tatra kolem světa 2 (TKS2). Expedice si klade za cíl navázat na původní expedici z let 1987–1990, a vzdát jí tak poctu a oživit její tehdejší velikost. Plánovaná trasa by měla vést přes Střední a Východní Asii, projet Jižní, Střední i Severní Amerikou a přes celý africký kontinent zpět do ČR. Celkem je v plánu ujet během tří let více než 250 000 km a navštívit na 70 zemí světa. Expedice je koncipovaná jako otevřená, tj. na palubu se může během jejích tří let trvání přidat prakticky kdokoli. Mimo dočasné členy týmu pojedou i členové stálí – především jeden ze zakladatelů TKS2, Marek Havlíček. A že to bude výprava zajímavá, o tom svědčí i nutnost překonávat překážky spojené s aktuální situací kolem koronaviru. Plány výpravy se totiž kvůli celosvětové situaci spojené s covid-19 změnily. Bylo nutné pozměnit itinerář cesty a přizpůsobit se aktuálnímu dění jak ve světě, tak i v Česku. Tým na cestě se postavil čelem k omezení pohybu a zavírání hranic, a díky tomu se chod výpravy nepřerušil a expedice může pokračovat dál. Jak se říká, že „vše zlé je pro něco dobré“, našim cestovatelům koronavirová pandemie přinesla jedinečnou příležitost navštívit běžně přelidněné památky zcela samostatně. I díky tomu vznikly unikátní materiály pro seriál. Tatra kolem světa 2 je skutečná expedice, která si aktivně hledá další možnosti, jak poznávat a jak dostát všem závazkům, které veřejnosti dala. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele zdeny99 k tomuto seriálu (11)

Tatra kolem světa 2 (2020) 

Jak já byl z počátku na tento seriál namlsaný. První díl byl ještě takový pomalý, no prostě klasický rozjezd. Ale následující tři díly byly překrásné. Turecko tak, jak jej neznáme. Ovšem kvůli zavřeným hranicím kvůli koronaviru nešlo jet dál, a tak expedice v Turecku zůstala tři měsíce a to se už na kvalitě bohužel projevilo. Za chvíli už nebylo kde brát zajímavé cíle a kvalita klesala. Svůj potenciál ovšem definitivně ztratila přejetím hranic do Iránu, kde samo o sobě není téměř nic. A tak se díly z Iránu staly reportážemi s místními živnostníky, umělci či neustálým ukazovaním místních trhů. Prostě bylo poznat, že aktéři Tatry už nevěděli, co mají točit. Tak točí kdejakou kravinu, která mi kvalitou připomíná spíše záběry z rodinné dovolené, a to jen s tím rozdílem, že tady mají dokonalou kameru a příšerně drahé auto. Kolik se v tom utopilo peněz... a kvůli koronaviru to dopadlo tak, jak to dopadlo. Výsledkem této katastrofy je absolutní konec první roční etapy, kdy členové expedice nasedají na letadlo směr Praha a auta jsou bez nich převážena lodí do Ruska. Smůla? Smutek? Zoufalost? Od každého tak něco... [120. hodnocení, 1. komentář, 32%] ()

Epizoda 1 (2020) (S01E01) 

První díl je takový rozporuplný. Je to takový rozjezd, kdy polovinu dílu řeší, jak se Tatra vyráběla, kdo ji vyráběl a takové ty kecy kolem dokola. Upřímně tohle bylo takové nudné a nezajímavé. Na tom by si pošmáknul tak leda nějaký automechanik nebo milovník Tater. Ovšem jak se vydali na cestu, tak se to změnilo. Nejvíc mě zaráželo, že takřka na každé zastávce museli Tatru opravovat (Brno, Bratislava, Balaton atd.). Projetí Evropou bylo hodně rychlé. Byla jí věnována jen druhá polovina tohoto dílu, což mi příjde málo. Ale i tak to stačilo, aby mě to nalákalo na další díly. [39. hodnocení, 3. komentář, 45%] ()

Epizoda 2 (2020) (S01E02) 

Zatímco v prvním díle projela Tatra polovinu Evropy, tak tady se zasekla v jednom státu, a to Turecku. Důvod je prostý, a to koronavirus, který se v březnu 2020 dostal do Evropy, a tak Tatra nemohla přejet turecko-gruzínské hranice. Díky tomu jsme mohli sledovat úchvatné záběry tohoto hornatého státu a vidět i něco jiného než jen Istanbul s Hagii Sofií. Za mě moc pěkný díl. [25. hodnocení, 3. komentář, 53%] ()

Epizoda 3 (2020) (S01E03) 

Expedice po krásném, hornatém Turecku vlivem zavřených hranic stále pokračuje. A je opravdu se na co dívat. Je to nádherná země. [24. hodnocení, 1. komentář, 39%] ()

Epizoda 4 (2020) (S01E04) 

Tatra kvůli zavřeným hranicím stále bloudí po Turecku, ale najednou kde nic, tu nic. Oproti dvěma nádherným dílům, které mě překvapily, jak je Turecko překrásné, tak tentokrát tu už nic není. Tohle byl úplně zbytečný díl. [18. hodnocení, 4. komentář, 38%] ()

Epizoda 5 (2020) (S01E05) 

Tak už tu máme čtvrtý díl z Turecka a zatímco první dva byly úchvatné, tak teď musím říct, že tentokrát už není z čeho brát. Už je to jen o tom, že natočí krátkou stopáž s místním řezníkem, zemědělcem či vesnickým bubeník. Ukáží, v jaké bídě tam lidé žijí na venkově, jak zapadli v písku a jak se holí pomocí tabletu. A dokonce nám představí, že v Turecku si můžeme koupit stejnou zeleninu jako u nás. Absolutně zbytečný díl. [3. hodnocení, 2. komentář, -%] ()

Epizoda 6 (2020) (S01E06) 

Pátý díl z Turecka a naštěstí již poslední, protože to Turecko už mi leze krkem. Stále tu vidíme turecký venkov, který žije v naprosté chudobě. Spíš bych řekl, že takhle žijí lidé někde v Kazachstánu a ne v Turecku. Na druhou stranu jsou to ojedinělé záběry, tak si toho važme. Ale přece jen, čeho je moc, toho je moc. Oproti předchozím dvěma dílům, které mi přišly úplně zbytečné, tak tehle vylepšil krátký spot z města Trabzon a především ten klášter na skále. Ten byl fakt impozantní. A teď již po 92 strávených dnech v Turecku hurá do Iránu. No i když hurá... když u strategicky významné přehrady nedaleko posvátné hory Ararat posádku Tatry navštívili ozbrojení vojáci a policajti za to, že filmovali z dronu iránské okolí. Kdo by řekl, že se tohle nesmí... [9. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

Epizoda 7 (2020) (S01E07) 

Sedmý díl je koncipován na Irán a vypadá to, že nějaký ten díl v Iránu ještě pobudeme. Třeba to bude stejně pěkný stát jako Turecko, i když nevím, nevím. Těch památek tam přece už na první díl bylo málo, a to jen tři. Nejhečí byl Golestánský palác, tzv. Zahrada růží, která vypadá jako iránský Louvre či iránská Vatikánská muzea. Z dálky bylo nádherné mauzoleum s modrou kopulí, ale zblíka to byly skutečně rujny. A bizarní projekt novodobé architektury postavený k dvoutisícímu výročí vzniku Perské říše, tzv. Věž svobody, ve mě zanechala rozporuplné pocity. Víc než o památkách se tenhle díl točil v nějaké sirkárně, kde jsou 50 let stroje z Československa a opět se opravovala Trajda... [5. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

Epizoda 8 (2020) (S01E08) 

Osmý díl je celý o Iránu a už od prvních okamžiků je to jen takové další natahování zbytečných záběrů a zážitků. Těmi konkrétně myslím ty spoty s místními umělci, jako jsou pouliční hudebníci, amatérské malířky či ten dlouhý rozhovor s iránskou režisérkou. Na úkor totoho bych tam strčil víc památek, ačkoliv jich asi v Iránu zase tolik nebude, viz konkrétně Teherán, kde staré památky kvůli zemětřesení nejsou žádné. Jsou tu jen ty nové, a to nějaká mešita Imán Sáleh..., obrovská televizní věž Milat Tower a zase jedna obří tržnice. To je vskutku málo na nějakých 45 minut jednoho dílu. Užitečené info je tak jedině, že v Iránu musíte mít nějakou kartu na tankování benzínu, kterou stěží seženete. Dále už několikrát omílené, že se tu na spoustě místech nesmí natáčet a fotit. A pak to, že není dobré jezdit autem do solných plání. [8. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

Epizoda 9 (2020) (S01E09) 

Už tretí díl o Iránu a já už fakt toho Iránu mám po krk. Vždyť tam nic není. Nějaká velká mešita, kde se dřív hrálo pólo, nějaké vodopády a to je vše. Proto je i tento díl už tradičně natahovaný "místními umělci", tentokrát například s malířem pokojlů. [1. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

Epizoda 10 (2020) (S01E10) 

Už čtvrtý díl o Iránu, který je doslova příšerný. Naštěstí je to již poslední díl této bohužel nepodařené expedice, která měla v sobě veliký potenciál, ale kvůli koronaviru se z ní stala tragédie. O to horší je ještě tento seriál, který byl z počátku parádní, ale pak kvalita záběrů, památek a všeho kolem upadala, až našla své absolutní dno. Opět i v tomto díle jsou tu rozhorovy s místními lidmi, místní trhy a to je tak vše. Prostě je vidět, že aktéři Tatry už nevěděli, co mají točit. Tak točí kdejakou kravinu, která mi kvalitou připomíná spíše záběry z rodinné dovolené, a to jen s tím rozdílem, že tady mají dokonalou kameru a příšerně drahé auto. Kolik se v tom utopilo peněz... a kvůli koronaviru to dopadlo tak, jak to dopadlo. Výsledkem této katastrofy je absolutní konec první roční etapy, kdy členové expedice nasedají na letadlo směr Praha a auta jsou bez nich převážena lodí do Ruska. Smůla? Smutek? Zoufalost? Od každého tak něco... [11. hodnocení, 3. komentář, 54%] ()

Reklama

Reklama