Reklama

Reklama

Covington Cross

(seriál)
Velká Británie / USA, 1992, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Pseudohistorický příběh vypráví o obyčejné šlechtické rodině ze 14. století. Sir Thomas Grey (Nigel Terry) je rozvážnou hlavou rodiny z anglického Covingtonu. Manželka mu dávno zemřela, má tři syny a jednu dceru a problémů s nimi víc než dost. Navíc je tu ještě baron John Mullens (James Faulkner), jenž se snaží sira Thomase zničit a převzít jeho majetek. V nedalekém hradu žije Elizabeth (Cherie Lunghi), již sir Thomas miluje. Do už tak nelehkého života zasahují mnohé události, jež bývaly na denním pořádku, jako hon na čarodějnice, morová epidemie nebo nezbedné děti. (monolog)

(více)

Recenze (55)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pryč s mysticismem Robina Hooda (toho z 80. let, aby nedošlo k tragickému pomýlení s trapárnou z let devadesátých:P), tohle je především o zábavě, náhodou zasazené do středověku. Nepamatuju si díl, který by byl výrazně slabší. Rozhodně lepší kandidát na opakování po letech než Život Na Zámku... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náměty epizod jak z Beverly Hills 90210, jednorozměrné charaktery a naprostá odtrženost od doby, ve které se seriál odehrává, jak v dobových reáliích, tak různých drobnostech. Například když mnich vypráví, jak vymyslel hranolky (asi si tvůrci byli líní zjistit, že brambory pocházejí z Ameriky...). Přiznávám, že ve 14 se mi to líbilo a nestydím se za to, ale od té doby už nějaká doba uběhla. To nejlepší, co bych stále ocenil, byla účast zde opravdu krásné Chloe Anett (alias Krisí Kočanská z RD), Darwinžel jen v jednom díle. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13/13 Báječná věc. A kdo by to byl řekl, že až po vývozu to bylo úspěšnější, než doma? Nejpamátnější díl je samozřejmě ten s variací na motivy de Laclosových Nebezpečných známostí. Požitek. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Kdysi to býval docela hit a já jsem to jako malej špunt hltal. I přes některé do nebe volající nepřesnosti, které jsem rozpoznal už tehdy, měl seriál svoje kouzlo ("Beverly Hills ze středověku" - to sedí :-)). Herci byli sympatičtí, mým favoritem byl Armus. Kdyby to ČT někdy opakovala, asi bych se už nedíval, abych si nekazil vzpomínky. Tak, kolik dáme? Půlku. 50%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Historický seriál pro celou rodinu - jako puboška jsem to docela ráda sledovala, ale vadilo mi, že se v každé epizodě řeší hlavně vztahy a city, chtěla jsem trochu víc máchání mečem a střílení z luku, zkrátka víc akce, víc krve:-). 59% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Rytírna, jak má být. Souboje, humor, chvilkami napětí. Postavy jsou většinou buď dobří nebo zlí, není třeba tápat, herci fajn, prostě pohoda. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Taková dost lacině a kýčovitě pojatá středověká romantika... Ale kouká se na to hezky, především na Nigela Terryho. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Moderně a přitom poměrně realisticky pojatý dobrodružný seriál z anglického středověku. Herecké obsazení lze pochválit celkově, nejvíc se mi ale líbili Nigel Terry a Cherie Lunghi, hrající zde mileneckou dvojici, stejně jako kdysi v "Excaliburu" coby Artuš a Guenevera. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na rok 1992 dobrá historická zábava s nádychom romantiky, ale charaktery až príliš čierno-biele. Samozrejme len svojimi vlastnosťami, nie pleťou, vtedy sa ešte do stredoveku černosi nedávali. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Návrat ztracených dětí :-), bylo milé znovu sledovat osudy dospívajících ve středověku, ovšem z jiného úhlu. Myslím, že tento seriál se nijak nesnažil být "hodnověrný", má spíš pobavit. Co se mi líbilo nejvíc, byla asi marná snaha Thomase Greye udržet si vážnost a punc rytíře a majitele panství, v čemž mu brání všechny děti, možná vyjímaje vážného Armuse. Sir Thomas vtlouká do hlavy svým dětem zásady vybraného chování, co se musí a nesmí a přesto jim vzápětí přispěchá na pomoc s mečem v ruce. ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý a zábavný seriál, když ho srovnám např. s aktuálním Robinem Hoodem, tak současná televizní produkce nestojí za nic. Adept na opakování v TV, ale zda bude reprízován? ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie :-) za 4 *, bavilo mě to, středověká rodinka na hradě s velmi moderními názory! Pár dílů mám nahraných na VHS :-). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost. Do tý doby k nám komunista pustil jen černobílýho Ivanhoea a pak najednou Robin Hood, Vilém Tell a Covington Cross skoro najednou. Další seriál, jehož reprízy se asi nedočkáme a já si rvu vlasy, že jsem si to tenkrát nenahrával. 85% ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Těžká nostalgie! Pamatuji si, že jsem tuhle třináctidílnou sérii jako malý přímo miloval. Jak by obstála dnes, těžko říci. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ANI SLÁVNY EXCALIBUR NEMOHOL BYŤ TAK... TAK PREKRÁSNY." __ Keď som bol ešte drobný tak som tento seriál úplne žral (rytieri a stredovek to bolo vždy moje) a nevedel som sa dočkať ďalšieho pokračovania a práve o to viac som bol zvedavý a hlavne na pochybách ako ho znovu po toľkých rokoch príjmem, keď sa mi ho teraz znova podarilo vidieť. A opäť raz to bol úžasný zážitok, zrovnateľným s detstvom a ostal som v údive koľko hlášok alebo scén si doteraz presne pamätám. Iste aj mne chvíľu trvalo kým som si zvykol na tú ,,Beverly Hills" štylizáciu akým je tu neprávom nazvaný, ale ak sa tento fakt príjme, niet už veľmi čo vyčítať. Okrem toho si tu zahrala manželská kráľovská dvojica z Excaliburu a pretože mám pre ten film slabosť, nemohol som si občas odpustiť utrúsiť odtiaľ nejakú hlášku (keď sa v prvom diely Nigel ,,Artuš" Terry chňápe so synom jeho protivníka nešlo nedodať: ,,Excalibure, vzývám tvou sílu" :-)). Inak ma tiež zaujal pohľad na tu skôr dobrotivého kráľa Eduarda I., ktorý v Gibsonom prevedení škótskej národnej histórie je zase inakšie kvietko. Seriálu by sa dalo vyčítať veľa drobností, no pritom žiadna poriadne. Niektoré epizódy mohli mať viacej nápaditosti a sem-tam haprujú rôzne vývoje postáv + to, že po prvom diele jeden z Greyových synov záhadne mizne. Výprava je však veľmi slušná, rovnako tak aj hudba a Paul Brooke v úlohe mnícha tu len dokazuje, že je jedným z najlepších anglických hercov vedľajších úloh. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Na Covington Cross je rozhodně nutné dívat se s nadhledem a nebrat ho moc vážně. Potom se s největší pravděpodobností budete skvěle bavit. Některé hlášky ze seriálu jsou nezapomenutelné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Bez mučení přiznávám, že hodnotím z nostalgie. Kdysi mě tenhle seriál ze středověku hodně bral. Tenhle seriál musíme brát s nadhledem. ()

Reklama

Reklama