Reklama

Reklama

Covington Cross

(seriál)
Velká Británie / USA, 1992, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Pseudohistorický příběh vypráví o obyčejné šlechtické rodině ze 14. století. Sir Thomas Grey (Nigel Terry) je rozvážnou hlavou rodiny z anglického Covingtonu. Manželka mu dávno zemřela, má tři syny a jednu dceru a problémů s nimi víc než dost. Navíc je tu ještě baron John Mullens (James Faulkner), jenž se snaží sira Thomase zničit a převzít jeho majetek. V nedalekém hradu žije Elizabeth (Cherie Lunghi), již sir Thomas miluje. Do už tak nelehkého života zasahují mnohé události, jež bývaly na denním pořádku, jako hon na čarodějnice, morová epidemie nebo nezbedné děti. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Kri-kri k tomuto seriálu (11)

Covington Cross (1992) 

Velmi pěkný seriál z prostředí středověké Anglie. Jednotlivé díly sice nepůsobí zrovna realistickým dojmem, naopak jsou silně zidealizované. Rodina Greyových se jeví velice sympaticky, často projevující sociální cítění s utlačovanými. Ale ani to seriál nedegraduje a divák tak vlastně sleduje středověkou, byť poněkud dramatickou, pohádku poukazující jak na život tehdejší šlechty, tak i venkovské chudiny. Ve třinácti epizodách se divák seznámí s mnohými problémy, které trápil a sužoval tehdejší lid všech sociálních vrstev. Jsou zde nastíněna neodmyslitelná témata raného středověku, jako např. křižácké výpravy, zbojnictví, rytířské turnaje, lidové pověry a čarodějnictví. Zvlášť působivá je epizoda s morovou epidemií a scéna s hranicí v epizodě Poprava, za ně přidávám jednu * navíc. Jediné, co mi na seriálu vadí je, že baronu Mullensovi veškeré jeho svinstva včetně vražd snadno prošly. 90% Nyní možnost hodnocení a komentování jednotlivých epizod! ()

Armus se vrací (1992) (E02) 

William odjede na křížové výpravy, ale místo něj se na Covington Cross vrací nejstarší syn a polní kuchař Armus. Podle mě dobrý tvůrčí tah, William mi připadal poněkud nevýrazný, Armus je daleko víc charismatický. Epizoda nepostrádá napětí, neboť celá rodina Greyových i další hosté vévody jsou zadržováni bandity. Dokonce i ve chvílích ohrožení života si svůdník Cedric najde chvilku k laškování s Mullensovou dcerou Alexandrou.:) "Víš co bys mohl, mnichu? Zmínit se nějak šikovně o těch zatracených daních!":) Z původních 4 * zvyšuji na 5, přece jen tento díl patří k těm zajímavějším. 90% ()

Zbojník (1992) (E03) 

V této epizodě konečně dojde na trochu té romantiky. Eleanor se zamiluje do zbojníka a zdatného manipulátora ženských srdcí Daniela O'Shea a z mladické nerozvážnosti, touze po spravedlnosti a trochu i dobrodružství jej osvobodí a krátký čas se s ním toulá krajem. Brzy ale zjistí, že Daniel není takový, jakého si jej vybájila a v rytířském turnaji jej porazí. Za Cedricem přijede biskup, aby zjistil hloubku jeho odhodlání dát se do služeb církve. Docela pohodová epizoda s notnou dávkou romantiky i humoru. "Synu, než příště praštíš s Mullensem o stůl řekni z dovolením.":) 90% ()

Cedric se vydává na cestu (1992) (E04) 

Nemám moc rád zápletky o záměnách osob. V tomto případě si vesničané spletli Cedrica s banditou, který přepadával kočáry. Cedric se v této epizodě zachoval jako nezodpovědný vůl. Nejen že šel nasávat do krčmy, přestože měl před sebou dlouhou cestu, ale ke všemu se ani neštítil lézt do pelechu s povětrnou ženštinou (i když, třeba si ani nestačil užít, než ho její komplic bacil po palici a o všechno obral).:) A tak zatímco Cedric se málem zhoupl na šibenici, Sir Thomas soupeřil s Lady Elizabeth o zakázku na dřevo a Eleanor nadbíhal sebevědomý pubescent. Jeden z těch slabších dílů, proto jen 4 *. 80% ()

Slepé vášně (1992) (E06) 

Na Covington Cross přijíždí Lady Brittany, sestra zesnulé manželky Thomase Greye. Ten k ní pojme náklonnost, neboť mu velice připomíná jeho zesnulou ženu, což umocňuje věnováním jejich šatů a šperků. Nakonec si však uvědomí, že ve skutečnosti miluje Lady Elizabeth. I tentokrát Baron Mullens chystá další sviňárnu, hodlá na slavnosti dožínek unést Eleanor, v čemuž mu zabrání kovářský učeň Lucas. Poměrně klidný a oddechový díl, což je docela vítaná změna vzhledem k tomu, že okolní díly jsou o dost vážnější a napínavější. 90% ()

Poprava (1992) (E07) 

Opět vynikající epizoda, hned po Moru má druhá nejoblíbenější. I tentokrát je zde do hloubky probírán další velmi závažný aspekt raného středověku - hon na čarodějnice a nebezpečně autoritativní moc církve, jejímuž fanatickému tlaku se dokázal jen málokdo vzepřít. Také jsou zde v hojné míře nastíněny různé lidové pověry. Je dobře, že v tomto dílu dostal více prostoru mnich a jeho postava se tak konečně mohla trochu více projevit. Scéna s hranicí je velmi emotivní a nezapomenutelná, už jen za ni nemohu jinak, než dát plný počet 5 *. 95% ()

Vypuzení (1992) (E08) 

V tomto dílu baron Mullens osnuje pomstu siru Thomasovi. Zfalšuje vlastnické listiny a najme si herce Martina, aby se vydával za francouzského šlechtice, právoplatného majitele Covington Cross. Greyovi jsou nuceni se vystěhovat, naštěstí nacházejí útočiště v chudé rolnické rodině do doby, než sir Thomas najde způsob, jak hrad získat zpět. Je to sice jeden z těch méně vážných spíše oddechovějších dílů, ale i tak není nouze o mladickou řevnivost, humor a díky tajným schůzkám Cedrica s Mullensovou dcerou Alexandrou i trochu té romantiky. 90% ()

Proces (1992) (E09) 

Další z těch vážnějších dílů se silným společensko-sociálním příběhem. Sir Thomas coby nově ustanovený soudce musí rozhodnout o osudu svého podomka, který byl obžalován z vraždy šlechtičny. Chvíli se dokonce zdá, že pachatelem je baron Mullens, takže ani tentokrát divák nepřijde o jeho nekalosti v podobě výhrůžek, ale vše je ještě složitější. Mimo to se zde objeví i otravná matka Lady Elizabeth. Cedric, Armus a Aleanor dostali tentokrát méně prostoru, ale i tak pěkná epizoda s dobrým koncem, i když na tu dobu zřejmě nereálným. 95% ()

Mor (1992) (E10) 

Jednoznačně nejlepší epizoda celého seriálu! Už když Covington Cross běžel v TV (v 1993 a repríza v 1999) se mi tento díl nejvíc vryl do paměti. A není divu, problematika morové epidemie ve středověku je velmi zajímavé téma na zpracování. A tento díl je mnohem emotivnější, než všechny ostatní. I po několika shlédnutí mě tato epizoda dokáže dojmout. Boj o přežití v lese a především závěrečná scéna, kdy se Cedric loučí s Katherine a po vodě posílá růži symbolizující poslední rozloučení jsou velmi působivé. Bez diskuse plný počet 100%. ()

Pomsta (1992) (E11) 

Tuto epizodu řadím do zlaté trojice mých nejoblíbenějších. Jako většina dílů má i tento více dějových linií. V té hlavní a vážnější pozorujeme Armusovo vypořádávání se se svým svědomím, neboť v boji ve Svaté zemi připravil o život jednoho Saracéna a nyní musí čelit pomstě bratra zemřelého. V další dějové linii, která je v poněkud humornějším duchu sledujeme milostné zápletky a nedorozumění mezi omladinou rodiny Greyových a jejich služebnictvem. Přestože tentokrát zde chybí intriky barona Mullense, jedná se o velmi povedený a napínavý díl. 95% ()

Slavnost (1992) (E12) 

Po několika dramatických dílech následuje jeden poněkud oddechový a vtipný. Děti Sira Thomase ve vesnici natrefí na malou zlodějku Hope a vezmou ji na Covington Cross. Zpočátku netuší, že Hope je malá Lady, která byla svěřena do opatrovnictví dvěma vychcancům, kteří z jejího jmění těží. Hope je mnohem radši s Mossem, starým dřevorubcem žijícím v lese, jenže je tu králův zákon hovořící v neprospěch Hope a Mosse, proto Greyovi musí zasáhnout. Vtipné je, jak se snaží udělat z Mosse lorda a ty jeho přeřeky: "Brej večír, Bukvice, jsem rád, že jste tu." "Párek chce Dán.":) 90% ()

Reklama

Reklama