Reklama

Reklama

Goya

  • Česko Goya – aneb tvrdá cesta poznání (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jako dvorní malíř dospěl Goya k uznání i bohatství. S vévodkyní Albou ho pojí vášnivá láska, zároveň opovrhuje namyšlenou aristokratkou, kterou v ní stále vidí. Goya věří na krále i na církev a užívá si své postavení u dvora, přesto se cítí spojený s lidem. Jeho spolupracovník a přítel Esteve ho přivede do kruhu patriotů, kteří chtějí změnit zem. V Madridu potkává v taverně zpěvačku Marii Rosario a později musí být svědkem, jak je odsouzena inkvizicí. Čím hlouběji proniká do života lidu a čerpá z něj inspiraci pro svou tvorbu, tím více se zvyšuje vnitřní bolest způsobená poměry v zemi. Nakonec se sám Goya ocitá v hledáčku inkvizice – a místo rezignace volí exil... (Das Filmfest)

(více)

Recenze (8)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Parádi sa ako páv a smrdí ako Turek..." Historický artový film o slávnom maliarovi na konci stredoveku, svojou výpravou a farbitosťou pútavý ako samotné Goyove obrazy. Zachytáva dôležité stretnutia Goyu na kráľovskom dvore, výtvarné umenie i zákulisie kontroverzného života maliara, lásky, konflikty i vnútorné rozpory... pohráva si s paralelou Goyu k prototype postavy Dona Quijota, stáva sa statočným, ale súčasne bláznom. Uznávaným a zároveň v istých okamihoch nepochopeným. Medzi najzaujímavejšie scény patrí jednoznačne dlhý inkvizičný súd proti kacírom a vyjadrovaniu revolučných myšlienok prostredníctvom piesní. 90% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Dr. Hawkeye

všechny recenze uživatele

První 70 mm film, který byl u nás dabovaný. Jinak se 70 mm filmy zpravidla z technických důvodů pouze titulkovaly. Dobové materiály však o filmu hovoří jako o sovětském počinu... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o španielskom maliarovi, ktorý provokuje inkvizičnú cirkev a tak musí pykať. Divné, že si krajiny Východného bloku vybrali historickú tému zo Západnej Európy a nie nejakú vlastnú. Film má príliš dlhú stopáž a mnoho hluchých pasáží. Niektoré momenty zaujali, napríklad spory s inkvizíciou či svojské vzťahy s kráľovstvou rodinou (maliarovo zápasenie s kráľom v kráľovskej záhrade pred očami dvora bolo srandovné), ale väčšinou ma príbeh nedokázal namotať natoľko, aby som si film chcel pozrieť znova. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Skvělé podání, kterým jsem byl příjemně překvapen. Donatas Banionis přesvědčivě ztvárňuje španělského malíře Francisca Goyu, herce známe z Tarkovského Solarisu, ale tady hraje mnohem expresivněji. Na své si přijdou i milovnici hlubokých dámských výstřihů. :-) ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Je radost dívat se na film, který dokáže věrohodně a se zápalem zobrazit proslulého umělce prostřednictvím jeho umění a jeho doby. Umělec-dílo-doba jsou svatou trojicí, a pokud není východiskem i cílem filmu právě tato komplexnost, dopadne to většinou špatně. Poznámka bokem: výborné Formanovy Goyovy přízraky si kladly jiné cíle: obraz doby, obraz vyhroceného ideologického střetu, konflikt jedince a moci, Goya byl tudíž logicky pouze vedlejší postavou. Wolfův Goya..., natočený před čtyřiceti lety, může sloužit jako vynikající příklad a vzor životopisného žánru. Tvůrci se vyvarovali senzacechtivých a prvoplánových redukcí zmíněné triády umělec-dílo-doba, tj. redukcí, které jsou častou, ba čím dál častější pohromou filmových biografií (za všechny např. filmy Oscar Wilde, Modigliani, Úplné zatmění...). ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborný koprodukční film, kde naštěstí hrál velkého mistra evropské malby velký mistr hereckého umění Donatas Banionis. ()

Reklama

Reklama