Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Lima 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se ve svém dětstvím zaznamenal své jediné dvě záškolácké absence :o) Za komoušů v našem kině dvakrát týdně běžela takzvaná „Dopolední promítání pro důchodce“ (fakt, nekecám), kde si za symbolickou pětikorunu člověk mohl zpestřit den. V jeho rámci tam promítali i tenhle dvoudílný historický velkofilm, takže škola zkrátka šla stranou, já jako milovník dějepisu jsem neměl na vybranou :o) Následné poznámky v Žakovské knížce mě opravdu nevzrušovaly, hlavně že křižáci v bitvě u Grünwaldu dostaly nehorázně na prdel :o). Opravdu, pro milovníky historického žánru je tohle vydatná potrava, epicky rozmáchlá, výpravná podívaná se silným příběhem a pěknou bitvou na konci.____Jenom musím varovat před zdejší DVD edicí, která se u nás prodává a jejíž OBRAZOVÝ PŘEPIS JE NAPROSTO OTŘESNÝ (!!!) a vypadá jak ze stokrát šmirglem omleté VHS-ky, navíc ještě s bočním ořezem! Opravdu hnus, velebnosti……. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem chudý šlechtic. Mám jen čest!…. Přesto, že nemám moc rád staré filmy, občas nějaký vyzkouším (snad jestli mě to nepřešlo). Nepřešlo! Tohle se dalo sledovat TENKRÁT. Spousta keců o ničem má vykreslit charakter postav a doby. Divná kamera předvádí divný souboje, kterých je stejně na tu délku málo. Celkově to zpracování (myslím) o dost zaostává za českými historickými filmy z doby husitské. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem četl Sienkiewiczovu knížku Křižáci a dodnes je v mém srdci zapsána nesmazatelným písmem. Tento film je písmem trochu méně viditelným, ale přece jen velmi potěšil. Přes svou délku nenudil a na skoro tři hodinky mne vrátil do mého oblíbeného rytířského středověku. Velmi potěšitelné byly i bojové scény a středověké reálie vůbec. Poláci mají bohatou historii a na tyto velkofilmy jistě talent. Více o filmu je možno dozvědět se zde: http://filmpolski.pl/fp/index.php/122230 ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Standardní historický film své doby nese všechny znaky romantického uchopení historické látky. V českém prostředí by mu nejvíce odpovídal JAN ROHÁČ Z DUBÉ. Hodnotím-li film z tohoto hlediska, vyniknou více v tomto rámci historické znaky konfliktu přes více či méně prezentní uchopení postavy krále Vladislava I. -Jagiella. Bitva u Grunwaldu znamenala fakticky zastavení středověkého Drang nach Osten a v případě polského státu dočasný mocenský, územní, ale i hospodářský rozmach. Za připomenutí stojí i ve filmu zmíněná účast českých žoldnéřských bojovníků na polské straně. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Epicky velkofilm zo vsetkym co ktomu patri. Na ploche troch hodin sa odohrava konflikt zacinajuci relativne malou udalostou, ktora vsak postupne vyusti az do ohromneho vojenskeho stretu mnohych narodov. Intrigy, klamstva, boj o moc, boj o cest, boj o spravedlnost a k tomu kus historie. Ked som videl stovky udatnych rytierov cvalajucich do boja, v momente ma napadla ich podobnost s japonskymi samurajmi, sktorymi urcite mali mnoho spolocneho. Myslim, ze nebudem prehanat, ak film zrovnam s Kurosawovou Kagemushou, ktora je sice predsa len o niecom inom, no podobnych prvkov je tu neurekom. Kazdopadne, ak mate slabost pre historicke velkofilmy, nenechajte sa odradit vekom tohto filmu, ani jeho miernou utahanostou. Naozaj to stoji za to. (8.5/10) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Polský historický velkofilm režiséra Alexandra Forda byl velice v Polsku populární a také v roce 1960 nejdražším polským filmem. Film sklidil u polských diváků úspěch a nelze přehlédnout, také dobu vzniku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasika podle Sinkiewicze na základě skutečné bitvy u Grunwaldu. Příběh o tom, jak jak Slovanům (nejen Polákům!) došla trpělivost s germány a vypráskali je z Polska. A to pořádně, německým rytířům tam padlo 15.6.1410 hafo můžů a rytířů včetně několika komturů. Boje se na protistraně účastnil i mladý Jan Žižka. Zpracování snímku je bohužel poplatné své době a tak leckeré efekty (např. oslepení atd..) dnes působí úsměvně. Na druhou stranu je barevný a u záverečné bitvy těžké jízdy, kdy proti sobě režisér nahnal stovky oplechovaných komparzistů a herců na koních bral dech. Lépe zpracovanou jízdní bitvu ze středověku jsem doposud neviděl. Dávám plně zasloužené 4 korouhve * * * * . ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Předem říkám, že jednu hvězdičku strhávám za kvalitu DVD, což ale notně nemusí být problém společnosti URANIA, protože obraz v takovéto kvalitě jsem viděl i v polštině na youtube. Já tohle prostě nikdy nepochopím. Na ořezávání obrazu jsem obvzlášť citlivý, tím spíš pokud se jedná o film východní produkce, kde se šířka plátna plně využívá. Jak se mám sakra bavit u filmu, když se tam baví 2 postavy, které já nevidím?! Já si třeba nedovedu představit, že by se někdo pokusil oříznout třeba Starce na chmelu nebo japonského Sanjura. Co by z toho vzniklo??? Nechám už tedy tohoto problému a vrhnu se na hodnocení filmu. Každý historický film může jít dvěma cestami. Buď sledovat osudy neznámých hrdinů na pozadí historických událostí, nebo sledovat historii v celku. Nevím jaký styl si zvolili tvůrci, ale nepovedl se ani jeden. 90% filmu se skládá z pro mě nepříliš zajímavého příběhu nějakého mladého rytíře, aby pak v posledních 15 minutách náhle začala historická bitva, která tam působí úplně zbytečně. Pouze málo režisérů dokázalo dokonale spojit tyto dva druhy vyprávění. Určitě to byl Otakar Vávra ve své trilogii, ale třeba i Michael Bay v Pearl Harboru, kde mi to taky vyhovovalo, ale tady prostě ne. Takže hlavní příběh filmu byl pro mě nezajímavý a závěrečná bitva nadprůměrná. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Příběh by býval možná ušel, nebýt otřesných dialogů. Vlastně jsem se dobře bavila, když jsem poslouchala ty trapnosti... ("Pojď, musíme na tu ránu dát bobří tuk" - vážným tónem, o okamžik později po sexuálně motivovaném rozhovoru: "Podrž bobra!") Ty oslavné komentáře opravdu myslíte vážně? Vždyť je to opravdu strašné a neskutečně nudné dílo. Už nikdy víc! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na tomto polském filmu Alexandra Forda je poznat, že vznikl za komunistů. Snahou bylo očernit středověk a je to celé děláno se záští, sice s velkým nákladem, ale bez lásky. Podobá se našim komunistickým filmům Otakara Vávry (Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem). Ohněm a mečem Jerzyho Hoffmana je mnohem, mnohem lepší. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkné historické drama, které neudělá ostudu ani v dobách dnešních velkofilmů. Rozsáhlý epos, který rozhodně nebyl z nejlevnějších a Poláci opět potvrdili, že tenhle žánr velice dobře zvládají i v tak vysilujícím čase. Finální bitva u Grünwaldu je pak jen podtržením toho, jak mohutný to byl film. Přesto je již poněkud ošlehaný větrem a zub času se zakousl hluboko. Některé dialogy jsou skoro úsměvné, ale za to autentické a dobové. Měl jsem z toho dobrý pocit a nemohu se rozhodnout mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec však musím snížit hodnocení, jelikož u pozdějších děl jsem se bavil více. Ačkoliv tohle bylo výživné sousto. Smířlivých 70% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Další kvalitní adaptace románu H. Sienkiewicze, tentokrát z dílny Aleksandra Forda, který příběh převedl na plátno citlivě vůči knižní předloze a zároveň atraktivně pro diváka. Inu - polský historický velkofilm, toť pojem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá, velkolepá, polská freska o bojích polských rytířů proti křižákům. Zbytečně utahané a po všech stránkách... polské. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sienkiewiczove knihy sú veľmi dlhé, majú mnoho postáv a dejových línií. Preto chápem, že je ťažké natočiť po ňom priamočiary film. A tiež že ten film musí byť i dosť dlhý. I napriek tomu som pri Križiakoch mal dojem, že sa dá kľudne odseknú i hodina. Mnoho dialógov je tu prepálených a nikam dej neposúvajú. Chýba tu razancia, nejaký ťah na bránku. Pre neznalcov poľskej histórie môže byť príbeh navyše veľkou neznámou, budú sa v ňom hľadať ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhý film, který si u mě podkopal svou reputaci hlavně přemrštěnou stopáží, která mohla být klidně i o třetinu kratší. Z hlediska výpravy a kostýmů se mi film líbil, ale některé scény mě prostě nebavily a přišly mi i hloupé a naprosto nadbytečné. Zkrátka pro mě osobně hodně průměrný film, který zaujme nejspíše diváky, kteří se zajímají o křižáckou historii. ()

Pejpr odpad!

všechny recenze uživatele

Starým historickým velkofilmům snad nikdy na chuť nepřijdu. Doufal jsem, že filmová adaptace Sienkiewicze se nedá pokazit, avšak stalo se. 3 hodiny čumět na árijského Poláka bylo strašné, alespoň jsem se dozvěděl, kdy byla bitva u Grunwaldu a kdo tam vyhrál. Ale za to hvězdy fakt dávat nebudu. ()

Reklama

Reklama