Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Mohutný historický velkofilm. Výprava je vydařená a příjemná, hromadné scény jsou v pěkném souladu. Bohužel je film veden v duchu národního vlastenectví, tedy černobílým nekritickým pohledem k vlastní velké minulosti a historii. Tudíž Poláci jsou čestní, kultivovaní lidé. Snaží se hájit svá práva a lidskou spravedlnost. Němečtí řádoví rytíři jsou bezcharakterní banda lačnící po moci, území a bohatství. Zaštiťují se Bohem při páchání zločinů, lstivých a nerytířských skutků. Přesně v rámci národního vlastenectví se vše dostává do střetu dobra a zla. Dobro se snaží apelovat na zlo, zlo rozšiřuje svou moc a nárokuje si stále více požadavků. Dochází ke vzájemnému střetu se šťastným koncem. Hrdinou příběhu je mladý šlechtic Zbyszko z Bogdaniece (Mieczyslaw Kalenik), naivně horlivý a čestný mladík rytířsky hájící čest první pohledné dívčí tvářičky, na níž pohledné jeho dychtivé oko. A jeho pouť dostává rozměry po dosažení romantického ideálu po sjednání národní spravedlnosti, cti a lidskosti. Půvabné mladé ženy zastupuje vyvolená a osudem utrápená Danusia ze Spychówa (Grazyna Staniszewska), a všestranně nadaná kráska, zamotávající Zbyszkovu hlavu, Jagienka Zychówna (Urszula Modrzynska). Stranu dobra, hájící práva a spravedlnost pro polský lid, zastupuje křižákobijec a otec Danusie Jurand ze Spychówa (Andrzej Szalawski), Zbyszkův statečný strýc Macko z Bogdaniece (Aleksander Fogiel), moudrý a spravedlivý polský král Wladyslaw II. Jagiello (Emil Karewicz), či vévoda Janusz I. Mazowiecki (Tadeusz Bialoszczynski). Stranu zla, čili členy bratří německých křížových rytířů, zastupuje lstivý Siegfried de Löwe (Henryk Borowski), proradný Rotgier (Tadeusz Kosudarski), všehoschopný Kuno von Liechtenstein (Mieczyslaw Voit), opatrný vůdce Konrad von Jungingen (Janusz Strachocki), či jeho výbojný nástupce Ulrich von Jungingen (Stanislaw Jasiukiewicz). A ve výčtu nesmí chybět lehkomyslný Fulko de Lorche (Leon Niemczyk), stojící střídavě na obou stranách. A Sanderus (Wlodzimierz Skoczylas), v jehož postavě je vykresleno pokrytectví náboženství. A tak čest, spravedlnost, zrada, lačnost, faleš, prvotní i druhotný důvod křesťanství oblékají pompézní háv rytířů ve střetu o území a jeho bohatství. Jeden z největších střetů mezi Germány a Slovany. ()

July 

všechny recenze uživatele

Značně zidealizovaný pohled na historii, poněkud prkenní herci a laciné souboje dělají z proklamovaného velkofilmu jen průměrný "historický film". Nebylo to špatné, vlastně se mi film celkem líbil (a postava hlavního intrikána z křižáckých řad by chtěla rozvést) a román by mohl být hodně dobrý, ale slavný snímek mě přímo neoslnil. Husitská trilogie mi přišla i trochu lepší. ()

Reklama

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Příběh by býval možná ušel, nebýt otřesných dialogů. Vlastně jsem se dobře bavila, když jsem poslouchala ty trapnosti... ("Pojď, musíme na tu ránu dát bobří tuk" - vážným tónem, o okamžik později po sexuálně motivovaném rozhovoru: "Podrž bobra!") Ty oslavné komentáře opravdu myslíte vážně? Vždyť je to opravdu strašné a neskutečně nudné dílo. Už nikdy víc! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Síce sa na filme už jasne podpísal rok vzniku, ale čo do dobrodružnosti a výpravy, ide aj dnes o veľmi zdarilé dielo. Svojou dĺžkou ale dosť prepálené. Škoda, že atmosféra je dobrá iba miestami, zbytočne často je vmiešavané komično a hlavne na dialógoch sa podpísala doba vzniku. Ale aj na bojových scénach, v ktorých to podsatné je ukázané iba málokedy. Dve devy, ktoré sú obsadené do rolí "krások", by dnes (a možno ani vtedy) neočarili ani hrdzavý bicykel a tak ódy na ich krásu sú na totálne mimo. Ale ako epický opis časti poľsko-litovskej histórie určite fajn. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkné historické drama, které neudělá ostudu ani v dobách dnešních velkofilmů. Rozsáhlý epos, který rozhodně nebyl z nejlevnějších a Poláci opět potvrdili, že tenhle žánr velice dobře zvládají i v tak vysilujícím čase. Finální bitva u Grünwaldu je pak jen podtržením toho, jak mohutný to byl film. Přesto je již poněkud ošlehaný větrem a zub času se zakousl hluboko. Některé dialogy jsou skoro úsměvné, ale za to autentické a dobové. Měl jsem z toho dobrý pocit a nemohu se rozhodnout mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec však musím snížit hodnocení, jelikož u pozdějších děl jsem se bavil více. Ačkoliv tohle bylo výživné sousto. Smířlivých 70% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)

Reklama

Reklama