Irena PavláskováKamera:
David PloyharHudba:
Jiří ChlumeckýHrají:
Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jana Plodková, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, Anna Fialová, Vladimír Polívka (více)Obsahy(1)
Originální snímek plný nečekaných situací, emocí, dojemných chvil, ale i zábavy odkrývá rodinné vztahy u Skálů, kde „vládne“ známá herečka Skálová v podání Jiřiny Bohdalové. Její syn ztvárněný Karlem Rodenem řeší svoji prostořekost a přítelkyni. U Pazderků se zase probírají nezvaní hosté a vzájemné vztahy, ale u svátečního stolu se nakonec sejdou Jiří Lábus i Oldřich Kaiser, Jitka Sedláčková, Pavla Beretová, Máša Málková, Albert Čuba nebo Anna Fialová. Na horách se svátky rozhodne oslavit rodina Hynka Čermáka, a tak si zasněžené závěje užije i Jana Plodková, Jan Nedbal či Sára Sandeva. (CinemArt)
Jestli mě film na něco utáhl tak na jména Plodková, Čermák, Neužil a Plesl. A i přes ta všechna jména zůstane Vánoční příběh jen tím filmem, u kterého si po čase nevybavím víc, než tu komedii, co v ní hrajou Kaiser a Lábus celkem vydařenou parafrázi na Blbce k večeři. Zbytek byl dost nuda, loňské Přání ježíškovi, nebo i starší Pohádky pro Emu, to obojí bylo rozhodně lepší. ()
Postav jako na tři filmy, unylé vyprávění, subjektivní čtyři hodiny, herci nemají co hrát (vyjma Hynka Čermáka a trochu Jiřího Lábuse), špatně motivované postavy, spousta dohadů a nepravděpodobných situací. Zprvu (a i podle ohlasů) to vypadalo na nejsnesitelnější film od Pavláskové minimálně za deset let, ale dopadlo to jako vánoční peklo. 30%. ()
Sázka na jistotu, především neurážející vánoční oddychová podívaná, která svou cílovku nejspíš nadchne a doprovod v podobě manželů či dobrotivých synů přitom nebude muset obracet oči v sloup. Paradoxně se Vánoční příběh jeví jako prozatím nejsnesitelnější film Ireny Pavláskové, kterému sice chybí nějaké vyšší ambice a nevyhnutelně bude srovnáván s podobnými filmy, přesto zvládne neurazit…. Více zde ()
Docela milé české překvapení, které jsem myslel, že budu po 15 minutách nenávidět, ale nakonec na mě dolehla vánoční atmosféra o něco dříve, podobně jako loni u Přání ježíškovi. Samozřejmě, že to není žádná vzletná filmografie, ale to, co to chce divákovi předat, to předává vrchovatě a diváka pobaví. ()
Příznivci vánoční romantiky museli na tento projekt dlouho čekat. Natáčení během první pandemické zimy provázela řada komplikací a kvůli covidu se odložila i premiéra plánovaná už na loňské Vánoce. Snímek je tedy konečně v kinech, i když milovníci výstřednosti a hysterie, typických vlastností filmů Ireny Pavláskové, přijdou zkrátka. Autorka si totiž vystačila s početnou sestavou herců a hereček, jimž dala dostatek prostoru k exhibici. A to je (víceméně) ku prospěchu věci. ()
- Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 5 milionů korun. (SONY_)