Reklama

Reklama

Obrácená věž

  • Česko Těžká volba (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdiny tohoto znepokojivého thrilleru jsou děti, které tráví léto na ospalém venkově. Celé dny se bezcílně poflakují a lezou do opuštěné továrny. Desetiletý Kristjan a jeho kamarádi Ariel, Loore, Mia-Margot a Siim vzdorují všem nebezpečím a pravidlům, aby udrželi své tajné hřiště v bezpečí. Jednoho dne má místní hlídač nehodu a děti ho ve vlastním zájmu drží jako rukojmí. Toto rozhodnutí však navždy změní jejich životy a přátelé čelí chmurnému dilematu... Musí si odpovědět na otázku, co je správné a co ne? (HBO Max)

(více)

Recenze (16)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film vyzerá, že je skôr pre deti školského veku, ale vôbec tomu nie je tak. Je práve pre dospelých, aby si všimli, že ako The Offspring kedysi spievali - The Kids Aren’t Alright. Deti totiž vedia vymyslieť hocijakú "klukovinu", ktorá môže prerásť až do tragédie. A bez škrupúľ vo svedomí. Zaujímavo poňatý film, ktorý mohol mať ale silnejší záver. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, kde najmenšie ratolesti ukážu odvrátenú stránku tváre. Toto je jeden z tých slabších, i keď taká Ariel sto-30 cm vysoká, 75 kg vážiaca, by bola solídnym objektom na facku. Škoda, že to ťahala najmä ona, pričom nevýrazný záver tomu taktiež nepomohol .. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tip na tenhle film jsem dostal od uživatele HorrFi za což mu tímto děkuju. To byli ale malí "velcí" zmrdi. Celkovej pozitivní dojem z filmu u mě zkazil odbitej konec. Čekal jsem totiž zaslouženej trest, kterej ale nepřišel. Takhle to vyznívá, že děti jsou děti a můžou si vlastně dělat co chtějí aniž by je postihl adekvátní trest. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film ma prijemnou syrovost a temna temata. O detskych bolestech, zmatcich a moralnich volbach. Nevyhyba se tematum pedofilie, nasili a traumatu. Ustredni zapletka se taze, jestli je v detech vrozena krutost ci jsou jen zanedbani lhostejnymi dospelymi. Vzpominam si na prednasku vynikajiciho Vladimira Komarka, kde rikal Dejte detem samopaly a budete koukat. Film je neprijemny ke sledovani, ale kinematografii ma krasnou. Vypraveni ma neocekavane, ale presto smysluplne posuny. Vystavene napeti je perfektni. Obe detske postavy jsou pekne rozvinuty. S jasnou delici carou mezi racionalnimi a emocionalnimi skutky, strachy a pochybnostmi. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Detský hrdinovia a ich leto plné nudy a z toho prameniacich šibalstiev. Ale ako veľmi reálne a surovo podané, lebo viem si predstaviť, že v ich detských mozočkoch a pri tej výchove, im to prišlo správne. 3 z 5 ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Skupina rozmazlených fracků (jeden z nich je asi teplý) se nudí tak chodí do opuštěné továrny si hrát. Tu továrnu hlídá hlídač (nevím proč a pokud už proč to nehlídá někdo mladší) co si na ně pořád stěžuje jednou jich honí a spadne do díry a oni ho tam chtějí nechat, aby to na ně nepráskl. Jeden kluk mu chce potom pomoct, ale ostatní mu to zakazují a to je celý film .  Bohužel jsou zde nesympatické děcka na , které máte chuť zavolat Barnevernet  a které rodiče nezvládají (spíše na ně serou) a tak to taky dopadá jelikož jsou úplně v klidu s tím, že díky nim může umřít člověk. Film je i nudný a dokoukával jsem ho po částech ve 2 dnech a nic významného se zde neděje jen děcka na toho hlídače pořád něco křičí nebo po něm něco hážou. P.s. pointa filmu je co teda kluk říká už si nenechám poroučet a přesto je v klidu s tím, že tam mohl umřít člověk a ostatní se ho pokusily zabít navíc celý panelák o něm bude vykládat že je hajzl a nikdo se s ním nebude bavit jo ty jsi jim to nandal chlapče.    40 procent za téma a i to je moc kdysi jsem viděl něco podobného, ale tam byly 2 děcka co utěkaly po krádeži honil je hlídač a spadl do díry jeden z nich ho tam chtěl nechat a druhý ne a to bylo zajímavější. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

"To musel urobiť Kristian, naša Margot by to nemohla, ona je také citlivé dievča!" Veľmi zaujímavý film, osobitne pre diváka z východnej a strednej Európy, kde je podobná výchova typická. Rodičia aj napriek tomu, že svoje deti vlastne majú radi nadovšetko, im nevenujú toľko pozornosti, koľko by mali, a tak sa deti vychovávajú takpovediac samé a hrajú sa celé dni na ulici a ktovie kde inde absolútne bez dozoru. Pre niekoho nepochopiteľné, no sám nemám až tak ďaleko od detstva a pamätám si, že minimálne na dedine, keď som šiel na prázdniny k bratrancom to takto nejako fungovalo. Ale späť k filmu. Mladí herci sú autentickí, príbeh konfrontácie spočiatku detskej nevinnej hry a vážnej udalosti, za ktorú je treba prevziať zodpovednosť, pútavý a v závere i napínavý. Plus tiež sa pekne ukazuje, že deti sú niekedy horšie ako dospelí, keďže si vekom ešte neuvedomujú závažnosť svojho správania. Alebo že rodičia majú o svojich deťoch vždy tú najlepšiu mienku aj napriek tomu, že realita je iná. Skrátka film zabŕda do množstva zaujímavých oblastí, ktoré mi boli povedomé a pri ktorých som si povedal, že scenárista má recht a presne takto to vyzerá aj v realite. Obrátená veža celkovo nie je dychberúci triler u ktorého by ste si obhrýzali nechty, ale za videnie podľa mňa stojí. Čo by som možno filmu jemne vyčítal je záver, kde som sa nedozvedel o osudoch jednotlivých postáv a vyšetrovaní polície toľko, koľko by som si predstavoval... PS: nenechajte sa odradiť Estónskom, natočené je to kompetentne... 70% ()

BoredKid 

všechny recenze uživatele

Deti bez výchovy a pozornosti, alebo so zlým príkladom od rodičov sú častokrát velké zlo.. Toto by si mal povinne pozrieť každý jeden rodič, ktorý nevenuje dostatočnú pozornosť svojej ratolesti. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kousek estonské kinematografie. Překvapilo mě, že estonské děti si hrají venku, místo aby seděly doma u počítače, koukaly na FB a počítaly lajky. A hrají si moc pěkně, např. mrňavá Lisandra stojí v opuštěném průmyslovém objektu na schodech s chybějícím zábradlím a tříská sklo na střepy, šikovná holčička, vidět to její maminka, tak by snad dostala infarkt. Prostě milé a temperamentní děti, jenom se jim ty jejich hry trochu vymknou z rukou. Rozhodně velmi dobrý film, jenom ten konec vyzněl tak nějak do ztracena. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

To že situácia bude postupne vážnejšia a atmosféra hustejšia bolo jasné, ale že záver bude také psycho, to ma zaskočilo. Tvorcovia tlačili na zúfalstvo detí až za hranice. Nebolo treba žiadny psychologický rozbor, stačilo, že dopredu bolo naznačované čo je v stávke, či už poslanie dievčaťa k otcovi alebo riadna bitka od despotického otca, čo viedlo deti k neschopnosti rozlíšiť racionálne myslenie od neuváženého emocionálneho konania. Záverečný rozhovor Kristjana s otcom, ktorý ospravedlňuje jeho počin, tým "však chlapci", je už naozaj na zamyslenie. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Tento "detský thriller" vás môže celkom pobaviť, ale tak isto vás tieto tyranské decká môžu ľahko iritovať, alebo dokonca aj naštvať. Najhorší spratek a najzákernejšie dieťa je tu rozmerovo najväčšia Ariel. Tá je fakt hrůza a ak by sa detičky mohli biť (😅), táto by si nepochybne výprask zaslúžila. Tak dobre - skôr nejakú alternatívnu lekciu. Jej morálnym (a tak trochu aj psychologickým) súperom je hlavná postava Kristjan, jediný z týchto decák, ktorý už pomaly začína dostávať dospelácky (zodpovednejší) rozum. No žiaľ dlho váha, aby ho aj použil. A o tom ten film je. No a ja som šťastným človekom, že moje dieťa je oproti týmto čistý anjel a aj také pripomenutie vám ten film môže dať. Inak, pre začínajúceho scenáristu toto môže byť ukážkový začiatok ako napísať niečo, čo nebude potrebovať veľké peniaze na realizovanie a pri tom divákovi niečo prinesie. Aj keď je tento dej prostučký a mohol (napríklad) aspoň viac pritlačiť na nejaké emócie, nudiť sa vám tie deťúrence veľmi nedovolia. Dobré tri hviezdy si Obrátená veža zaslúži. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerne vedený a vykonštruovaný príbeh, kde najväčším morálny úpadok neprezentujú dospelý ľudia, ale malé deti. Je až neskutočné, že ako sebavedome tí mladí herci (a herečky) hrajú – jednoducho tej hereckej hry je možné veriť. (Nielen kvôli tomu) sa niektoré momenty filmu sledovali obzvlášť ťažko. Záverečné vyvrcholenie z určitého pohľadu nemá dostatočnú silu, no aspoň posledné snímky (pohľad z autobusu) budia dojem toho, že jeden z vinných si nakoniec nájde tú správnu cestu v živote. Osobné hodnotenie: 82% (****)  ()

wowylgu313 

všechny recenze uživatele

Pointa zajímavá ale z větší části jsem se nudil. Jediný co jsem si od půlky filmu přál bylo aby ty malý sráčové jeden do posledního chcípli tou nejhorší smrtí. Bohužel se tak nestalo a pro někoho to končí skvěle a pro někoho dobře. Smrt nenastala žádná a to mě teda sralo fakt moc... Protože za to co ty "děti" předváděli ... No nic. Obsazení? neznámé. Herecký výkony? úctyhodný ale zároveň mně logika některých fascinovala. Zřejmě scénář a s tím herci nic neudělají. Příběh? Už poměrně ochranný z jiných filmů jen zase trochu jiné místo a jiná linie ale neurazilo to. Bylo to OK. Jen tomu chyběla šťáva pořádná. 45-50% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Dětství jsem strávil na staveništích, kde hrozila spousta nebezpečí, ale tím nejobávanějším strašákem byl zlý hlídač, na toho jsme si dávali bacha a vždycky někdo hlídal. Ale nikdy by nás nenapadlo se chovat jako ti bezmozci ve filmu. Bohužel film nepůsobí na děti výchovně, protože neukazuje jednoznačně a srozumitelně, že jejich chování je špatné. A že za špatné chování přijde zasloužený trest. Tím mě ten závěr hodně zklamal. ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Mrazivý děj o partě ne úplně hodných dětiček, které netýrají zvířátka, ale starého, koktavého hlídače, protože je divný a neustále jim kazí hru. A když děda ke své smůle zahučí do díry, banda spratků si na něm pěkně smlsne. A pak je tu jeden hodný chlapec se srdcem na správném místě, který má něco jako svědomí a chce dědu zachránit. Což se zbylým členům smečky nelíbí. ... Dal bych pět hvězdiček, kdyby ta velká, tlustá holčička během potyčky uklouzla a do tý díry spadla taky. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

No co napsat. Asi jen to, že na nevinou dětskou duši se opravdu již nejde spolehnout. Estonský snímek, který od dětských her znuděné partičky adolescentů vygraduje ve slušné drama ve kterém jde doslova o život. Nepříjemný film. ()

Reklama

Reklama